Sernik z mascarpone w trzech odsłonach. Która z nich skradnie twoje serce?

Katarzyna Leszczyńska 10.08.2020 AKTUALIZACJA: 10.08.2020
Sernik z mascarpone i malinami na wierzchu leży na jasnym talerzu
Fotografia: Shutterstock

Sernik z mascarpone to pyszna i bardzo delikatna odmiana tego tradycyjnego ciasta. Podpowiadamy 3 banalne przepisy!

Sernik to tradycyjne ciasto, które często gości na stołach w polskich domach. Nie wyobrażamy sobie bez niego różnych świąt, jednak czasami już mamy dość tych tradycyjnych deserów. Co zrobić w takiej sytuacji? Okazuje się, że równie pyszny, a do tego o wiele delikatniejszy sernik otrzymamy, robiąc go z serka mascarpone. Ten ser włoskiego pochodzenia ma delikatnie słodkawy smak, dzięki czemu idealnie sprawdza się jako baza do deserów. Podpowiadamy trzy odsłony sernika z mascarpone.

Zobacz także: 3 proste przepisy na pyszny deser z mascarpone

Serek mascarpone – pochodzenie

Jak już wspomniałam, serek mascarpone pochodzi z Włoch. Ale skąd dokładnie i jakie tak naprawdę jest jego przeznaczenie?

Okazuje się, że historia serka mascarpone sięga aż XVI wieku. Pewien rolnik z Lombardii przedstawił wówczas światu pyszny, delikatny, kremowy ser swojego wyrobu. Produkt zyskał na popularności, a Włosi do tego stopnia go pokochali, że rząd postanowił oznaczyć go etykietą tradycyjnego produktu lokalnego.

Dziś serek mascarpone ma wiele zastosowań, ale największą popularnością cieszy się oczywiście w Lombardii. Mieszkańcy tego regionu chętnie wykorzystują mascarpone do stworzenia pikantnego sosu z dodatkiem anchois i musztardy. We Włoszech najpopularniejsze jest jednak jego jedno zastosowanie.

Mowa oczywiście o pysznym, włoskim deserze, znanym już na cały świat. Tiramisu, bo o nim mowa, robi się oczywiście z dodatkiem serka mascarpone. A my dziś podpowiemy wam pomysły na nieco inny, bardziej polski deser – sernik z mascarpone.

Zobacz także: 4 sposoby na zachwycający tort truskawkowy! Na urodziny i nie tylko

Sernik z mascarpone – klasyka w nowoczesnym wydaniu

Jeżeli chcesz, żeby klasyczny sernik był delikatny i puszysty, warto, żebyś dodał do niego właśnie serek mascarpone. Dzięki temu zaskoczysz wszystkich oryginalnym smakiem tego klasycznego wypieku.

Składniki:

  • 1 kg twarogu na sernik
  • 250 serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • Laska wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki razem miksujemy na gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wlewamy przygotowaną masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

Gotowy sernik można polać czekoladą i posypać świeżymi owocami.

Zobacz także: Kinder country to ciasto, które szybko stworzysz bez pieczenia. Wybierzesz oryginalny przepis, czy fit?

Sernik z białą czekoladą i mascarpone

A gdyby tak przyrządzić sernik bez pieczenia? Ten na bazie herbatników z serkiem mascarpone i białą czekoladą to przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu deser.

Składniki:

  • Dwa duże opakowania herbatników maślanych
  • 50 g masła
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny (i pół łyżeczki do malin)
  • 200 g malin mrożonych lub świeżych
  • 120 g cukru

Sposób przygotowania:

Żelatynę wsypujemy do małego rondelka, zalewamy odrobinę wodą i odstawiamy do napęcznienia.

Herbatniki dokładnie kruszymy, masło rozpuszczamy i wszystko razem mieszamy w misce, aż powstanie lepkie ciasto. Blachę wypełniamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy właśnie przygotowaną masę z herbatników.

Serek mascarpone przekładamy do miski i mieszamy z cukrem pudrem. Osobno miksujemy śmietankę na sztywną masę. Stopniowo dodajemy ją do mascarpone, delikatnie mieszając, aż połączymy całość w jednolity krem.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie wlewamy do masy śmietankowej, cały czas delikatnie mieszając. Żelatynę rozpuszczamy i też wlewamy do masy. Całość wylewamy na ciasteczkowy spód. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Maliny wrzucamy do rondelka i gotujemy, aż powstanie z nich mus. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę razem podsmażamy. Na końcu dodajemy pół łyżeczki żelatyny i odstawiamy do ostygnięcia. Tak przygotowaną masę potem wykładamy na ciasto i razem odstawiamy jeszcze na 2 godziny do lodówki.

Zobacz także: 3 przepisy na sernik z jagodami! Na który się skusisz?

Sernik na zimno z mascarpone i galaretką

Na koniec klasyka wśród serników na zimno, czyli sernik z serkiem mascarpone, truskawkami i galaretką. Idealny na ciepłe dni!

Składniki:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 50 g masła
  • 500 g serka homogenizowanego
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 g truskawek (opcjonalnie mogą być maliny, borówki lub brzoskwinie)

Sposób przygotowania:

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie – według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia.

Herbatniki dokładnie kruszymy i łączymy z roztopionym masłem, aż powstanie lepkie ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy spód przygotowanym ciastem.

Żelatynę zalewamy w rondelki wodą i odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie mascarpone mieszamy z serkami homogenizowanymi i cukrem pudrem. Śmietankę ubijamy w osobnej misce na sztywną masę. Stopniowo dodajemy ją do serków, cały czas delikatnie mieszając, aż powstanie gładka masa.

Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu, a następnie wlewamy do masy. Całość wylewamy na przygotowane z herbatników ciasto i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Gdy już zgęstnieje, układamy na wierzchu koronę z truskawek i po całości wylewamy galaretkę.

Zobacz także: Malinowa chmurka rozpływa się w ustach! Poznaj przepis na pyszne ciasto z malinami i bezą

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów