Jak zrobić sernik z dyni? Oto 4 sprawdzone sposoby!

Zuzanna Morska 05.10.2020
Sernik dyniowy
Fotografia: Shutterstock

Sernik z dyni to zdrowa fit alternatywa dla zwykłego sernika, który tak wszyscy lubimy. Ten pyszny jesienny deser robi się bardzo szybko, a z pewnością zaspokoi on wymagające gusta niejednego smakosza. Jak przyrządzić sernik z dyni? Mamy dla was 5 sprawdzonych sposobów!

Sernik dyniowy nie tylko jest smaczny, ale też pięknie wygląda! To fit deser, który stanowi świetną alternatywę dla zwykłego sernika. A jak wszyscy wiemy, sernik to niemal najpopularniejszy deser, jaki może pojawić się na naszym stole.

Sernik dyniowy jest dietetyczny, dlatego spokojnie mogą go spożywać osoby będące na diecie lub np. diabetycy, którzy muszą zwracać szczególną uwagę na to, co jedzą. Wszystko dlatego, że dynia jest produktem o niskim indeksie glikemicznym.

Sernik dyniowy jest prosty do przyrządzenia i też istnieje sporo sposobów na to, żeby go zrobić. Jak przygotować sernik dyniowy? Oto 5 przepisów na ten pyszny deser.

Sernik z dyni - podstawowy przepis

Do sernik z dyni niezbędny jest miąższ z dyni - np. z dyni hokkaido. Można przygotować go sobie w postaci puree z dyni - wystarczy dynię upiec, a następnie ją wydrążyć. Dynia do sernika z dyni powinna być jak najbardziej sucha, zwarta, aby do ciasta nie trzeba było później dodawać zbyt dużo mąki czy sera.

Jak zrobić podstawowy sernik z dyni? Zacznijmy od przygotowania odpowiednich składników:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej do ciasta
  • 400-500 g puree z dynii
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 150 g cukru
  • opcjonalnie: lukier w paczce na polewę

Jak przygotować sernik z dyni?

Przygotowywanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia spodu z ciasteczek. Najpierw kruszymy herbatniki na małe kawałki - możemy to zrobić przy pomocy blendera albo uderzając herbatnikami w woreczku od blat kuchenny. Kiedy już przygotujemy ciasteczka, rozpuszczamy masło. Wkładamy je do rondelka, podgrzewamy, a następnie jeszcze ciepłe dodajemy do herbatników. Przyprawiamy spód ciasta cynamonem.

Tak przygotowane ciasto wykładamy na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przystępujemy do przygotowywania masy serowej.

Ser twarogowy na sernik miksujemy z puree z dyni. Robimy to dotąd aż osiągniemy jednolitą masę. Następnie dodajemy do masy budyń w proszku, cukier i jajka. Miksujemy tylko dotąd aż połączymy składniki. Następnie masę wykładamy na spód, który wcześniej ułożyliśmy w tortownicy.

Sernik z dyni pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Po wyjęciu możemy polać go przygotowanym wcześniej lukrem. Kiedy całość wystygnie wkładamy sernik z dyni do lodówki na całą noc.

Sernik z dyni na 4 sposoby

Sernik z dyni można przygotowywać na różne sposoby. Poniżej przedstawimy wam 4 sprawdzone i przede wszystkim proste sposoby na pyszny deser.

1. Klasyczny sernik z dyni

To właśnie przepis, który przedstawiliśmy wam powyżej. Zawsze się udaje, a goście zwykle proszą o dokładkę tego pysznego ciasta.

2. Sernik z dyni z dodatkiem kokosa

Sernik dyniowo-kokosowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest nie tylko pyszny, ale też pięknie wygląda i jest bardzo aromatyczny. Jak zrobić taki sernik z dyni?

Składniki:

  • 150 g herbatników
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 250 g cukru
  • 4 duże jaja
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do ciasta
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie: ulubiony sos do ciasta albo domowej roboty solony karmel

Przygotowanie:

Przygotowywanie ciasta również rozpoczynamy od zrobienia spodu z ciasteczek. Najpierw kruszymy herbatniki na małe kawałki - możemy to zrobić przy pomocy blendera albo uderzając herbatnikami w woreczku od blat kuchenny. Kiedy już przygotujemy ciasteczka, rozpuszczamy masło. Wkładamy je do rondelka, podgrzewamy, a następnie jeszcze ciepłe dodajemy do herbatników. Tak przygotowane ciasto wykładamy na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przystępujemy do przygotowywania masy serowej.

Masę serową robimy w najprostszy możliwy sposób - wszystkie składniki wkładamy do miski, a następnie miksujemy dotąd aż się połączą. Następnie masę serową przekładamy na spód ciasta ułożony w tortownicy. Sernik dyniowo-kokosowy pieczemy w 150 stopniach przez 1,5 h. Po tym czasie studzimy ciasto, polewamy ulubionym sosem, a kiedy już będzie zimne, przekładamy je do lodówki na całą noc.

3. Sernik z dyni bez spodu

Możemy też zrobić jeszcze bardziej dietetyczną wersję sernika z dyni. Wystarczy, że zrobimy to ciasto w wersji bez spodu!

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego do sernika
  • 150 g puree z dyni
  • 5 jaj
  • 100 g masła
  • 150 g cukru - białego lub brązowego
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • skórka z 1/2 pomarańczy lub cytryny

Przygotowanie:

Przygotowanie tego sernika może nam zająć nieco więcej czasu, ale też nie jest to trudne. Najpierw oddzielamy żółtka od białek. Teraz do miseczki wrzucamy masło, cukier, cukier wanilinowy i zaczynamy je ucierać mikserem. Przestajemy dopiero wtedy, kiedy całość staje się puszysta i dobrze zmieszana. Następnie ucieramy, ale dodając do masy po jednym żółtku. Robimy to aż wykorzystamy wszystkie. Na sam koniec, kiedy masa jest już puszysta, dodajemy skórę z pomarańczy albo cytryny.

Do tak przygotowanej masy zaczynamy dodawać po 1 łyżce sera i dalej miksujemy na wysokich obrotach. Kiedy już połączymy te składniki, zaczynamy dodawać puree z dyni. I dalej miksujemy. Na sam koniec do masy dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników.

Białka jajek ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy aż do połączenia.

Tak przygotowane ciasto wrzucamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Po pół godziny zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut.

Następnie przystępujemy do studzenia sernika. Powinien on stygnąć w piekarniku. Po ok. 2-3 godzinach wkładamy go do lodówki na całą noc. Nasz sernik jest gotowy!

4. Sernik z dyni na spodzie Oreo

Sernik z dyni na spodzie Oreo przygotowujemy według przepisu klasycznego na sernik z dyni, z tą różnicą, że zamiast herbatników używamy popularnych ciasteczek Oreo. Cała reszta przygotowania wygląda dokładnie tak samo, a różnica w smaku jest wyraźna! Ten deser to coś dla fanów kakao i czekolady.

Zgadniesz, z jakiego kraju pochodzi to danie? Niewiele osób zdobywa komplet punktów!         

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów