Pyszna sałatka z ogórków - 3 proste przepisy. Która będzie twoją ulubioną?

Katarzyna Leszczyńska 08.06.2018
Sałatka z ogórkiem świeżym i pomidorem
Fotografia: Shutterstock.com

Ogórek jest jednym z najchętniej wykorzystywanych w kuchni warzyw. Ma mało kalorii i dużo cennych właściwości. Najczęściej stosujemy go w różnego rodzaju sałatkach.

Ogórki są jednymi z najzdrowszych i najmniej kalorycznych warzyw. Dlatego też warto po nie sięgać w sezonie, który przypada na przełom maja i lipca. Nie dość, że doskonale sprawdzą się podczas diety odchudzającej, to jeszcze mają niezwykłe właściwości dla naszego zdrowia oraz wyglądu.

Zobacz także: Przepis na ogórki małosolne jest banalny! My je kochamy!

Ogórki najlepiej smakują na świeżo. Jeżeli jednak chcemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto przygotować przetwory z ogórków. Dzięki temu możemy zamknąć smak lata w słoikach, tworząc np. pyszne ogórki kiszone. Sezon ogórkowy warto jednak wykorzystać w pełni. Można je jeść same, w postaci dodatku do potraw lub w wersji sałatkowej.

Ogórek – właściwości i kalorie

Zanim jednak zaczniemy zastanawiać się nad tym, w jakiej postaci zjeść ogórka, warto zdać sobie sprawę z jego zbawiennych właściwości. Przede wszystkim ogórek w aż 97% składa się z wody, przez co doskonale ugasi pragnienie w upalne dni. To jednak nie wszystko.

  • Ma bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego śmiało mogą stosować go w diecie osoby cierpiące na cukrzycę.
  • Usuwa nadmiar wody z organizmu i oczyszcza nerki.
  • Przeciwdziała opuchnięciom i sińcom.
  • Ma działanie antyrakowe.
  • Ma bardzo mało kalorii, w związku z czym można stosować go podczas diet. Najpopularniejszą z nich opartą na warzywach jest dieta dr Dąbrowskiej.
  • Przyspiesza metabolizm.
  • Usuwa nadmiar toksyn z organizmu.
  • Pomaga w walce z nieświeżym oddechem i zgagą.
  • Obniża ciśnienie.
  • Odpowiada za prawidłowe nawodnienie skóry.
  • Nadaje cerze młodego wyglądu i elastyczności.
  • Jest bogatym źródłem witaminy C i błonnika.

Zobacz także: Pikle z ogórków to doskonały dodatek do mięs i sałatek. Prosty przepis na pikle z curry i chili

Najpopularniejszą formą zastosowania ogórków jest przygotowanie z nich sałatki. To zielone i bogate w witaminy warzywo sprawdzi się niemal w każdej sałatce. Istnieje jednak kilka najpopularniejszych wersji sałatkowych z ogórkiem. To właśnie po nie sięgamy najchętniej i z pozostałymi ich składnikami stanowią połączenie idealne. Zobaczcie przepisy, które są naprawdę bardzo proste!

Sałatka szwedzka

Jedną z najpopularniejszych form przygotowania sałatki na zimę jest zapasteryzowanie jej w słoiku. W ten sposób przygotowuje się sałatkę szwedzką, która jest chętnie przygotowywana przez wszystkie gospodynie domowe i stanowi prawdziwą bombę witaminową, która doda cennych dla naszego organizmu składników odżywczych w mroźne, zimowe dni. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane.

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg marchwi
  • Zalewa

Składniki na zalewę:

  • 3 l wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soli
  • Łyżeczka gorczycy białej
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Zobacz także: Jak zrobić ogórki w occie? Prosty przepis na ogórki konserwowe

Wszystkie składniki na zalewę gotujemy w dużym garnku. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Warzywa dokładnie myjemy. Ogórki kroimy w talarki. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w pióra, paprykę siekamy w słupki. Wszystkie składniki wrzucamy do słoików, rozkładając je na równe proporcje. Całość zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy. Żeby to zrobić należy dokładnie zakręcić słoiki, wstawić je do dużego garnka, zalać wodą i zagotować. Gotujemy około 15 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy je i odstawiamy na blacie dnem do góry.

Mizeria z ogórków

Królową pośród dodatków do dań nadal pozostaje mizeria z ogórków. To ona najczęściej gości na polskich stołach. Nic więc dziwnego, że wielu ludzi sprawdza, jak ją przyrządzić. Nadaje się do jedzenia zarówno w lecie, jak i w zimie. Przepis na nią jest banalny!

Składniki na mizerię dla 4 osób:

  • 2 ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe (w zależności od sezonu)
  • Koperek
  • Cebula
  • 3 łyżki śmietany
  • Sól i pieprz

Zobacz także: Lubisz wyraziste smaki? Wypróbuj ogórki z musztardą! Przepis jest banalny

Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. Wszystkie składniki razem mieszamy, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Prawda, że banalne?

Sałatka z ogórków i papryki

Jeżeli ktoś lubi wyraziste smaki, warto dodać do ogórków paprykę. Wariantów na sałatkę z ogórków i papryki jest naprawdę wiele. Można zrobić wersję ze świeżych warzyw, a nawet pasteryzowaną jako przetwory na zimę. Najpopularniejszą opcją jest jednak połączenie ogórków kiszonych z papryką i cebulą.

Składniki:

  • 4 ogórki kiszone
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz

Zobacz także: Ogórki z chili? Czemu nie! Prosty przepis na ogórki krokodylki

Ogórki, obraną cebulę i dokładnie wypłukaną paprykę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy z dodatkiem oleju i przyprawiamy do smaku. Nic prostszego!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty utrudniają odchudzanie:

Autor: Katarzyna Leszczyńska

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów