Sałatka z fasolki szparagowej - raz spróbujesz i na stałe włączysz ją do menu!

Magdalena Barszczak 06.06.2019 AKTUALIZACJA: 08.11.2019
sałatka z fasolki szparagowej
Fotografia: Shutterstock

Sałatka z fasolki szparagowej to doskonały pomysł na podwieczorek, imprezę czy przekąskę do pracy. Sprawdź nasze przepisy i delektuj się smakiem tego pysznego i zdrowego warzywa!

Sałatka z fasolki szparagowej to jedna z najciekawszych propozycji na letni podwieczorek, obiad lub jako przekąska. Uwielbiają ją nie tylko dorośli, ale i dzieci. Koniecznie zobacz, z czym można połączyć zieloną odmianę fasolki i sprawdź nasze przepisy!

Zobacz także: Jak ugotować fasolkę szparagową, żeby była smaczna i nie traciła swoich właściwości?

Sałatka z fasolki szparagowej - przepisy

Fasolka szparagowa to cenne źródło błonnika i witamin A, C i E, które mają działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiegają nowotworom.

Fasolka zawiera flawonoidy, które przeciwdziałają starzeniu się skóry, ponieważ likwidują wolne rodniki.

Ze względu na niski indeks glikemiczny fasolkę mogą spożywać osoby na diecie oraz cukrzycy.

Nie bój się kalorii. Fasolka szparagowa w 100 g ma ich jedynie 31.

To pyszne warzywo najlepiej smakuje z bułką tartą. Można ją jeść również w postaci sałatek. Podpowiadamy, z czym można łączyć fasolkę szparagową. Wybierz odpowiedni przepis dla siebie!

Sałatka z fasolki szparagowej z jajkiem

Jajko w połączeniu z fasolką szparagową to świetna propozycja na przekąskę do pracy. Kolorową sałatkę z fasolki z jajkiem można zrobić w wersji z majonezem lub z jogurtem. Ta ostatnia opcja przypadnie do gustu osobom dbającym o linię.

Składniki:

  • 30 dag fasolki zielonej szparagowej
  • 3 jajka
  • pieprz
  • sól
  • majonez lub jogurt

Przygotowanie:

Fasolkę szparagową myjemy i obcinamy jej końce. Wrzącą wodę solimy. Wrzucamy warzywo i gotujemy, aż będzie miękkie. Fasolkę kroimy na kawałki, wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.

Sałatka z fasolki szparagowej do obiadu

Sałatka z fasolki szparagowej do obiadu z powodzeniem zastąpi surówkę. Pasuje do kurczaka i indyka. Można ją podawać także z ziemniakami lub ryżem.

Składniki:

  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

Zieloną fasolkę szparagową gotujemy, aż będzie miękka. Cebulę kroimy drobno, solimy i odstawiamy na godzinę. Następnie odciskamy i łączymy z fasolką, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Tak przygotowaną sałatkę podgrzewamy i podajemy do obiadu. Można ją też spożyć w wersji na zimno.

Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z fetą

To nasza ulubiona propozycja. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę lub na podwieczorek dla całej rodziny. Można ją przygotować w wersji z pomidorkami koktajlowymi.

Składniki:

  • 30 dag fasolki szparagowej
  • pomidory (lub pomidorki koktajlowe)
  • ser feta
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia (ewentualnie natka pietruszki)
  • oliwa z oliwek - łyżka
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Fasolkę wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Do garnka wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, sól i przyprawy. Wszystko mieszamy i łączymy z pomidorami, pokrojoną fetą, startym czosnkiem i listkami bazylii. Podajemy i delektujemy się smakiem.

Zobacz także: Fasolka szparagowa - kalorie i wartości odżywcze

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów