Sałatka z buraczków na 5 sposobów. Który przepis wykorzystasz na obiad?

Katarzyna Leszczyńska 09.10.2020 AKTUALIZACJA: 09.10.2020
Sałatka z buraczków w ciemnej miseczce stoi na biało-czerwonej ścierce, a obok na stole znajdują się cukier i olej
Fotografia: Shutterstock

Sałatka z buraczków na 5 sposobów. Idealna jako dodatek do mięs, jak również pełnowartościowy posiłek. Poznaj nasze proste przepisy!

Sałatka z buraczków może być przyrządzona na różne sposoby. Po pierwsze, możemy ją wykorzystać na zimno jako dodatek do różnego rodzaju mięs. W kuchni polskiej często podaje się ją także w wersji na ciepło, z dodatkiem śmietany. Sałatka z buraczków może jednak być także samoistnym posiłkiem, gdy dołożymy do niej kurczaka, fetę lub inne składniki. To oczywiście od nas zależy, z czym ją połączymy. Niezależnie jednak od tego, na którą opcję się zdecydujemy, bez wątpienia będzie to pyszny i bardzo zdrowy posiłek. Podpowiadamy proste przepisy na sałatkę z buraczków na 5 różnych sposobów.

Zobacz także: Przepis na domową ćwikłę. Ciesz się jej smakiem podczas świąt!

Sałatka z buraczków czerwonych na zimno

Buraki to bardzo cenne warzywa. Dlatego warto je jeść, zwłaszcza w formie różnego rodzaju surówek. Ten przepis sprawdzi się idealnie jako dodatek do polskich dań, np. kotleta schabowego, czy roladek.

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg buraków
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Buraczki gotujemy ze skórką, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy je i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jabłko obieramy i ścieramy na tej samej tarce. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Wszystkie składniki razem mieszamy, a następnie doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem i olejem.

Zobacz także: Surówka z kapusty pekińskiej to idealny dodatek do polskich dań! Oto 5 sprawdzonych przepisów na jej przyrządzenie

Sałatka z buraczków czerwonych na ciepło

W polskiej kuchni często możemy spotkać się także z buraczkami podawanymi na ciepło. Idealnie pasują do zrazów zawijanych lub innych sosów, ale nie tylko – to też doskonały dodatek do tradycyjnego schaboszczaka lub mielonego.

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg buraczków
  • ½ cytryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy ze skórką i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do tego dodajemy sok z cytryny, śmietanę, cukier, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i wkładamy do garnka. Tak przyrządzone buraczki należy zagotować i podawać na ciepło.

Zobacz także: Barszcz ukraiński na święta. Odkryj smak tej zupy na nowo!

Sałatka z buraczków i papryki na zimę do słoików

Pysznymi burakami można cieszyć się przez całą zimę! Wystarczy, że przygotowujesz sałatkę z buraczków i papryki i zapasteryzujesz ją w słoikach.

Składniki:

  • 5 kg buraków
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg cebuli
  • 1 litr wody
  • ½ litra octu
  • Szklanka cukru
  • Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy, a następnie studzimy i obieramy. Ścieramy je na grubej tarce. Paprykę wydrążamy z pestek i kroimy w cienki paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Paprykę i cebulę zalewamy wodą i octem. Dodajemy do tego cukier i pozostałe przyprawy. Gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy do tego buraki. Gotujemy jeszcze około 5 minut i przekładamy wszystko do wyparzonych słoików.

Każdy słoik dokładnie zakręcamy. Następnie każdy z nich wkładamy do gorącej wody do góry dnem na około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy słoiki i odstawiamy jeszcze na blacie kuchennym, również do góry dnem.

Zobacz także: 3 sposoby na przetwory z papryki

Sałatka z buraczków z warzywami i jajkiem

Jeżeli natomiast macie ochotę na pyszną sałatkę z buraczków, ale nie jako dodatek, tylko danie na obiad lub kolację, śmiało możecie połączyć je z innymi warzywami, dzięki czemu uzyskacie prawdziwą bombę witaminową.

Składniki dla 2 osób:

Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy, a następnie studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy, gotujemy do miękkości i również kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Siekamy ogórki i natkę pietruszki. Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek i także kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy z dodatkiem majonezu, soli i pieprzu.

Zobacz także: Sałatka z jajkiem na 7 sposobów! Sprawdzone przepisy na pyszną i zdrową przekąskę

Sałatka z buraczków i fety z dodatkiem kurczaka

Na koniec pyszna i syta sałatka, która idealnie sprawdzi się jako alternatywa dla niemal każdego posiłku.

Składniki dla 2 osób:

  • Pierś z kurczaka
  • 2 buraki
  • 200 g szpinaku
  • 200 g sera fety
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 20 g pestek słonecznika
  • Olej lniany
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, aż się zarumieni.

Buraki gotujemy, a następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Fetę również kroimy w kostkę, natomiast pomidorki przekrajamy na pół.

Do miski wrzucamy szpinak, do tego kurczaka, buraki, fetę, pomidorki i pestki słonecznika. Całość polewamy odrobiną oleju lnianego i posypujemy solą oraz pieprzem.

Zobacz także: Sałatka z kurczakiem jest prosta w wykonaniu i bardzo sycąca! 8 przepisów na pyszne sałatki z kurczakiem

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów