Uwielbiasz owoce? Sprawdź trzy pomysły na sałatki owocowe!

Sylwia Bagińska 05.06.2020
Sałatka owocowa
Fotografia: Shutterstock

Sałatka owocowa to pyszna propozycja nie tylko na deser, ale także pierwsze i drugie śniadanie. Koniecznie sprawdź, jak ją zrobić!

Owoce są nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe. To w nich znajdziemy wiele witamin oraz cennych minerałów. Można z nich szybko przygotować pyszną przekąskę, między innymi: sałatkę owocową.  Jeśli chcesz, aby twoja danie była niskokaloryczne, koniecznie sięgaj po owoce z niskim indeksem glikemicznym, np. grejpfruta. Koniecznie już dziś wypróbuj jeden z naszych trzech przepisów na pyszne sałatki owocowe!

Zobacz także: Frytki z cukinii to pyszna alternatywa dla ziemniaków! Wypróbuj je z sosem lub jako dodatek do dań

Sałatka z awokado oraz jogurtem

Składniki, których potrzebujesz:

  • pomarańcza,
  • grejpfrut,
  • awokado,
  • sałata masłowa (kilka liści),
  • jogurt naturalny,
  • serek homogenizowany,
  • sok z cytryny,
  • kilka łyżek wody z cytryny.

Przygotowanie:

Umyj sałatkę i porwij jej liście. Następnie obierz wszystkie owoce cytrusowe i pokrój je w małe kawałeczki.

Kolejny krok to obranie awokado i pokrojenie go w plasterki. Pamiętaj, aby przed dodaniem ich do sałatki pokropić sokiem z cytryny.

Na koniec wymieszaj jogurt z serkiem homogenizowanym. Powstały produkt mleczny polec po owocach. Smacznego!

Jeśli chcesz, aby twoja sałatka owocowa była bardziej pożywna, możesz do niej dodać suszone daktyle oraz orzechy.

Sałatka morelowa z dodatkiem miodu

Składniki, których potrzebujesz:

  • 600 gram moreli (mogą być z puszki)
  • 40 gram migdałów,
  • 40 gram rodzynek,
  • Sok z połówki cytryny,
  • Miód (najlepiej płynny),
  • Jeden gęsty jogurt naturalny.

Przygotowanie:

Na początku dokładnie wymieszaj jogurt naturalny z miodem i odstaw do lodówki. Następnie kroimy migdały na mniejsze kawałki i prażymy na patelni. Bez dodatku tłuszczu!

Morele kroimy w drobne kawałki i dorzucamy do nich rodzynki oraz migdały. Wyjmujemy jogurt z miodem i mieszamy z owocami. Całość skraplamy sokiem z cytryny. Smacznego!

Tradycyjna sałatka owocowa: przepis

Składniki, których potrzebujesz:

  • Ciemne winogrona (około 35 dekagramów),
  • Kilka plastrów ananasa (może być z puszki),
  • Około 50 dekagramów brzoskwini (mogą być z puszki),
  • Cztery kiwi,
  • Dwie pomarańcze,
  • Sok z połówki cytryny.

Przygotowanie:

Dokładnie umyj winogrona i oderwij je od łodyżek. Możesz je przekroić na pół i wyjąć pestki – jeśli ci one nie przeszkadzają, od razu wrzuć owoce do salaterki. Jeśli zdecydowałeś się na brzoskwinie i ananasa z puszki, najpierw musisz je odsączyć, a następnie pokroić na drobniejsze kawałki.

Kolejny krok do obranie kiwi oraz pomarańczy. Kiwi oraz pomarańcz pokrój w cienki plasterki lub kawałeczki. Z drugiego cytrusa oraz cytryny wyciśnij sos i polej nim wszystkie owoce w salaterce. Całość odstaw do lodówki na około pół godziny. Smacznego!

Zobacz także: Kto z nas nie uwielbia surówki colesław? Podajemy przepis na ten pyszny dodatek

Lubisz gotować? Koniecznie weź udział w naszym quizie.

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów