Najlepszy przepis na ryż z tuńczykiem. Proste danie idealne na obiad lub lunch

Malwina Wasilewska 13.05.2020
ryż z tuńczykiem i warzywami
Fotografia: Shutterstock

Ryż z tuńczykiem to prosta potrawa obiadowa, którą zrobisz w kilkanaście minut. Do przygotowania jej polecamy użyć świeżego tuńczyka. Sprawdź, jak przyrządzić ryż z tuńczykiem. Poniżej prezentujemy nasz przepis.

Ryż z tuńczykiem to pyszne i zdrowe danie, które idealnie nadaje się na obiad, lunch lub kolację. Jest dietetyczne, doskonale smakuje zarówno w wersji na zimno, jak i na gorąco. Sprawdź nasz przepis na ryż z tuńczykiem.

Ryż z tuńczykiem - składniki

Aby przygotować ryż z tuńczykiem, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 300 g ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 1 mały słoik czarnych oliwek
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki curry
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • pieprz

Ryż z tuńczykiem - sposób przygotowania

Na patelni rozgrzej oliwę i połóż na niej posiekaną wcześniej cebulę. Następnie smaż ją przez około 5 minut do momentu aż się zeszkli.

Umyj paprykę i pokrój ją na niewielkie kawałki i przełóż na patelnię. Później dodaj ryż i smaż prze około 2 minuty.

Wlej na patelnię 250 ml bulionu drobiowy lub warzywny i czekaj do momentu, kiedy ryż go wchłonie. Następnie wsyp curry i wymieszaj zawartość patelni.

Dolej kolejne 250 ml bulionu i dalej mieszaj do momentu, kiedy ryż zrobi się miękki. Później pokrój oliwki, dodaj tuńczyka, kukurydzę i całość wymieszaj. Na koniec dodaj pieprz i gotowe!

Poznaj też przepisy na warzywa z grillazupę krem z białych warzyw oraz zapiekankę z cukinii.

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów