Sprawdzony przepis na ryż po chińsku z warzywami i kurczakiem. Wypróbuj go!

Malwina Wasilewska 29.04.2020
Ryż po chińsku
Fotografia: Shutterstock

Ryż po chińsku to danie, które doskonale znają miłośnicy kuchni Dalekiego Wschodu. Dzięki aromatycznym przyprawom i ciekawym połączeniem składników to danie cieszy się ogromną popularnością. Wypróbujcie nasz przepis na ryż po chińsku z warzywami i kurczakiem.

Ryż po chińsku to doskonała potrawa dla całej rodziny. Danie to jest nie tylko pyszne, ale też dostarcza organizmowi składniki odżywcze. Polecamy wykonać je, używając brązowego ryżu, który zawiera też błonnik, witaminy i sole mineralne. 

Ryż po chińsku z naszego przepisu wykonasz w około 25 minut. Ilość składników starczy na 2 porcje. Przygotowanie tego dania nie powinno sprawiać ci problemów nawet jeśli nie jesteś ekspertem w gotowaniu.

Zobacz też: 3 przepisy na bakłażan faszerowany. Idealne na obiad lub lunch!

Ryż po chińsku - składniki

Ryż po chińsku ze świeżymi warzywami i kurczakiem doskonale sprawdzi się na obiad lub na wczesną kolację. Aby ugotować ryż po chińsku zgodnie z naszym przepisem potrzebne ci będą:

  • 100 g ryżu brązowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 250 g filetu kurczaka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • pół marchewki
  • 1/4 główki kapusty pekińskiej
  • 1/2 papryki
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego lub 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku

Poznaj też przepisy na warzywa z grillazupę krem z białych warzyw oraz zapiekankę z cukinii.

Ryż po chińsku - przepis

Na początku ugotuj ryż i odcedź. Następnie pokrój kurczaka, dodaj przyprawy, sos sojowy i olej. Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę i włóż na rozgrzaną patelnię lub woka. Gdy cebula się zeszkli, odstaw zawartość patelni.

Wlej na rozgrzaną patelnię łyżkę oleju, wlej jajka i dodaj sól. Następnie tak przygotowany omlet połóż na talerzu. 

Później wlej kolejną łyżkę oleju na patelnię, włóż kurczaka i go usmaż. Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę, posiekaną kapustę pekińską i usmażoną wcześniej cebulkę z czosnkiem. Po 4 minutach smażenia dodaj wcześniej usmażone jajka.

Następnie wlej do miseczki 2 łyżki sosu sojowego, dodaj cukier, ocet, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i wszystko wymieszaj. Na koniec wlej sos do woka i wszystko wymieszaj. Gotowe!

Zobacz też: Pasta z bakłażana na 4 sposoby. Wybierz swój ulubiony!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów