Chcesz być zdrów jak rydz? To koniecznie sięgaj po te grzyby

Sylwia Bagińska 27.08.2019 AKTUALIZACJA: 27.08.2019
Rydz rośnie w lesie.grzyby
Fotografia: Shutterstock

Rydz to leśny skarb, którego szuka wielu grzybiarzy. Koniecznie sprawdź, gdzie i kiedy należy szukać tych grzybów.

Rydz, a dokładnie mleczaj rydz to jeden z najsmaczniejszych grzybów rosnący w polskich lasach. Ten okaz ma szerokie zastosowanie kulinarne chociaż wiele osób twierdzi, że najlepiej smakuje duszony w maśle. Rydze są pożądanym gatunkiem grzybów, chociaż bardzo łatwo pomylić je z innymi łudząco podobnymi okazami, które zaliczane są do grzybów trujących. Mowa o mleczaju wełniaku oraz olszówce.

Zobacz także: Koźlarz czerwony - podpowiadamy, gdzie i kiedy szukać tych grzybów 

Rydz (grzyb): opis wyglądu

Rydze  to okazy pożądane przez wielu grzybiarzy. Mają one bardzo charakterystyczny wygląd. Rudo-czerowne lub pomarańczowe kapelusze tych grzybów mają zazwyczaj średnicę około 10 centymetrów.

Na powierzchni znajdują się także delikatne kręgi, które mają ciemniejszy odcień. Pod kapeluszem rydza znajdują się blaszki o takim samym kolorze. Są one dość gęsto rozmieszczone.

Uszkodzenie struktury tego grzyba lub mocny ucisk powoduje zmianę koloru na zielony.

Warto też dodać, że owocnik tych grzybów jest lekko wypukły. U dojrzałych okazów jest on bardziej szeroki. Środek jest wtedy lekko wgnieciony lub ma kształt lejkowaty.

Natomiast trzon mleczaja rydza ma zazwyczaj około 5 centymetrów wysokości i 2 centymetry grubości. Kształt przypomina walec. U dołu jest zazwyczaj lekko zwężony. Trzon ma taki sam kolor jak kapelusz. Jest on także bardzo łamliwy. Trzeba na niego uważać podczas zbiorów.

Rydz (grzyb) – gdzie i kiedy należy go szukać?

Rydz to grzyb, który nie występuje powszechnie w polskich lasach. Jest to raczej średnio pospolity gatunek. Grzybiarze najczęściej znajdują je w liściastych gajach, świerkowych lasach lub w bliskim sąsiedztwie sosen. Warto wspomnieć, że te grzyby bardzo lubią piaszczyste podłoże. Znajdują się one najczęściej na obrzeżach lasów i obszarach trawiastych.

Pierwsze rydze spotkamy w czerwcu. Zbiory tych okazów kończą się zazwyczaj na przełomie października i listopada.

Rydz (grzyb) – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Rydz to grzyb jadalny. Jest on ceniony nie tylko za walory smakowe, ale także wartości odżywcze. Nie bez powodu mówi się „zdrów jak rydz”.

Te okazy składają się głównie z wody. Jednak są bogatym źródłem witamin z grupy B, a także witaminy C, D oraz E. W ich składzie znajdziemy także spore ilości minerałów: cynku, fosforu, jodu, fluoru, manganu, magnezu, miedzi, potasu, żelaza, wapna.

Oprócz tego rydze zawierają cenne białko oraz tłuszcze i węglowodany. Co ciekawe, te rodzaje grzybów  w swoim składzie mają wiele potrzebnych składników odżywczych i nie dostarczają wielu kalorii. Warto więc po nie sięgać, gdy chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Po mleczaje rydze powinny często sięgać także wegetarianie oraz weganie. Jednak z powodu wysokiej zawartości chityny ze spożywania tych grzybów powinny zrezygnować dzieci, osoby starsze, a także ci, którzy mają problemy z trawieniem.

Rydz, a podobne grzyby trujące

Należy wspomnieć o tym, że rydze mają swoich sobowtórów, które niestety są silnie toksyczne. Mowa o mleczaju wełniaku, którego spożycie stanowi ogromne zagrożenie dla zdrowia, a także o olszówce (krowiak podwinięty).

Pamiętaj, że nie zbiera się grzybów, do których nie ma się pewności. Dzięki temu unikasz poważnych problemów zdrowotnych lub śmierci.

Zobacz także: Koźlarz babka - jakie wartości odżywcze ma ten grzyb? 

Lubisz gotować? Koniecznie weź udział w naszym quizie.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów