Szukasz przepisu na zdrowy obiad? Ryba w sosie koperkowym sprawdzi się idealnie!

Ryba w sosie koperkowym na talerzu z dodatkiem pieczonych ziemniaków i brokułów
Fotografia: Shutterstock

Ryba w sosie koperkowym to pyszny i zdrowy obiad. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na różne rodzaje ryb w sosie koperkowym.

Pomysł na obiad nie spada z nieba, o czym doskonale wiecie, jeżeli to wy planujecie dania dla całej rodziny. Zazwyczaj stajemy wówczas przed pytaniem, jak powinien wyglądać pyszny, ale jednocześnie zdrowy posiłek. Warto, żeby składał się on przede wszystkim z wartościowych produktów, do których bez wątpienia należą ryby i… koperek. Dokładnie tak! Sos koperkowy doskonale sprawdzi się jako dodatek niemal do każdej ryby. Jak przygotować tego typu obiad? Podpowiadamy wam przepis na pyszną i bardzo zdrową rybę w sosie koperkowym. A dokładnie ryby, bowiem w tym artykule znajdziecie przeróżne ich rodzaje, do których sos koperkowy sprawdzi się idealnie.

Zobacz także: Kurczak w sosie koperkowym to pyszne i bardzo szybki danie. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis

Ryba w sosie koperkowym

Nie oszukujmy się, najbardziej tradycyjne w polskiej kuchni są filety z ryby. Niezależnie od tego, czy to filet z mintaja, dorsza, czy może z miruny, są one ogólnodostępne i kosztują mniej niż tusze.

Dlatego też podpowiadamy wam na samym początku najprostszy sposób na przygotowany ryby w sosie koperkowym, właśnie z wykorzystaniem dowolnych filetów. My polecamy te z miruny.

Składniki dla 4 osób:

  • 4 płaty mrożonej ryby
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • Koperek
  • Sól, pieprz, odrobina soku z cytryny, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Filety trzeba rozmrozić i pozbyć się wody, którą wypuści ryba. Następnie przyprawiamy je dobrze solą i pieprzem i wkładamy do naczynia żaroodpornego.

W garnku zagotowujemy śmietanę z dodatkiem posiekanego kopru i odrobiną wody. W tym czasie na osobnej patelni rozgrzewamy masło i wsypujemy mąkę, cały czas energicznie mieszając. Do tego wlewamy odrobinę podgrzanej śmietany i cały czas energicznie mieszamy. Całość przekładamy do sosu. Doprawiamy go do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Tak przygotowany sos wylewamy na rybę w naczyniu żaroodpornym.

Całość zapiekamy razem przez około 20 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje z dodatkiem młodych ziemniaków.

Zobacz także: Ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją! Oto prosty przepis na to tradycyjne polskie danie

Łosoś w sosie koperkowym

Łosoś w sosie koperkowym to połączenie idealne! Uwielbiamy je, dlatego podpowiadamy wam nasz sprawdzony przepis na tego typu obiad.

Składniki dla 2 osób:

  • 200 g fileta z łososia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • Koperek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • Sól, pieprz, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Na początek marynujemy łososia w sosie sojowym z dodatkiem soku z cytryny. Odstawiamy na minimum 15 minut. Po upływie tego czasu wrzucamy go na patelnię grillową i grillujemy. Można też podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 20 minut.

Bulion gotujemy, gdy już zacznie wrzeć, stopniowo dodajemy do niego śmietanę, cały czas energicznie mieszając. Następnie wsypujemy do sosu posiekany koperek. Na osobnej patelni dokładnie rozgrzewamy masło, wsypujemy mąkę  i energicznie mieszamy, aż powstanie zasmażka. Potem wlewamy na patelnię odrobinę sosu i dalej energicznie mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do pozostałego sosu, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Łososia wyciągamy na talerz i polewamy sosem. Można podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub szparagami.

Zobacz także: Szukasz pomysłu na pyszny obiad? Wypróbuj pulpety w sosie koperkowym

Dorsz w sosie koperkowym

Na koniec podpowiadamy przepis na pysznego dorsza w sosie koperkowym. Możesz wykorzystać cały kawałek ryby lub sięgnąć po polędwicę z dorsza, a nawet po filety. My polecamy polędwicę.

Składniki dla 2 osób:

  • 2 polędwice z dorsza
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 100 ml śmietany 18%
  • Koperek
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwice z dorsza wykładamy na osobne folie aluminiowe, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą oraz pieprzem. Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. W tym czasie w rondelku rozgrzewamy śmietanę, dodajemy sól, pieprz i posiekany koperek. Czekamy aż sos się zagotuje. Polewamy nim upieczonego dorsza po wyjęciu z piekarnika.

Dorsz w sosie koperkowym najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Doskonale sprawdzą się także domowe kopytka lub kluski śląskie.

Zobacz także: Poznaj łatwy przepis na sos śmietanowy. Jego smak cię zachwyci!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów