Ryba po japońsku – oto najlepszy pomysł na obiad!

Weronika Misiuk 05.07.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
ryba
Fotografia: Schutterstock

Ryba po japońsku to doskonały pomysł na obiad. Zrobienie ryby po japońsku nie zajmuje wiele czasu. Sprawdź najlepszy przepis na rybę po japońsku!

Brakuje Ci pomysłu na obiad? Ryba po japońsku może być doskonałą alternatywą dla ryb
w tradycyjnym wydaniu. Przygotowując taką rybę nie musisz spędzać całego dnia w kuchni. Wystarczy kilka chwil, aby wyczarować danie, które zachwyci twoich domowników. Podpowiadamy najlepszy przepis na rybę po japońsku!

Zobacz także: Uwielbiasz sałatkę nicejską? Podpowiadamy, jak ją zrobić

Ryba po japońsku -  przepis na rybę z papryką i ogórkami

Nie ulega wątpliwości, że ryby od lat stanowią ważny element codziennego menu. Posiadają liczne właściwości zdrowotne oraz wartości odżywcze. Ryby są źródłem kwasów omega 3, witamin A, D, E i z grupy B oraz składników mineralnych. Zależy ci na smacznym, szybkim, a jednocześnie zdrowym posiłku? Oto, jak przygotować ryby po japońsku!

Składniki:

- filety rybne pół kg (np. miruna lub mintaj)
- papryka konserwowa – 1 średniej wielkości słoik
- 4 ogórki konserwowe
- cebula – 1 sztuka
- przyprawa do ryb
- olej
- jajko
- szklanka mąki
- bułka tarta

Zalewa:
- woda – 2 szklanki
- pół szklanki oleju
- ocet - 3 łyżki
- mały słoik koncentratu pomidorowego
- 3 czubate łyżki cukru
- ketchup – 3 łyżki
- sól

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się krojeniem warzyw na mniejsze paski.
  2. Następny krok to pokrojenie ryby na mniejsze części, którą posypujemy dla smaku przyprawami.
  3. Rybę obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej a następnie smażymy na patelni.

Zobacz także: Ryba w occie - poznaj prosty przepis na smaczne danie!

Ryba po japońsku – zalewa

Podstawą ryby po japońsku jest odpowiednio przygotowana zalewa. To ona gwarantuje wyjątkowy smak naszego dania. Jak ją przygotować?

Zalewa do ryby po japońsku jest niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu. Na początku warto zaopatrzyć się w średniej wielkości garnek, miskę lub ewentualnie słoik. Następnie wszystkie składniki potrzebne do zalewy razem mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ostatni krok to odpowiednie podanie ryby. Najlepiej sprawdzi się do tego duże szklane naczynie, w którym układamy na zmianę farsz z rybą itd. i na koniec dodajemy zalewę. Po tym nie pozostaje nic innego, jak rozpocząć pyszną rybną ucztę w rodzinnym gronie.

Pyszna ryba po japońsku w cieście naleśnikowym

Zaletą ryb jest to, że znakomicie smakują w różnych formach. Jeśli jesteś fanem ryby po japońsku, koniecznie musisz spróbować jej wersji w cieście naleśnikowym. Sprawdź nasz szybki i dobry przepis na rybę po japońsku i zobacz, jak ją przygotować krok po kroku!

Składniki:
- filety rybne (do wyboru) – ok. 1 kg
- czerwona papryka – 3 sztuki
- ogórki konserwowe – 8 sztuk
- cebula – 2 sztuki

Zalewa – ryba po japońsku w cieście naleśnikowym

Składniki:
- ocet –200 ml
- woda – 350 ml
- olej – 50 ml
- cukier – 2 łyżki
- ketchup – 2 łyżki
- koncentrat pomidorowy – mały słoiczek
- sól

Składniki na ciasto naleśnikowe:

- 250 g mąki
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz
- olej

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności składniki na ciasto naleśnikowe łączymy i miksujemy do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
  2. Ryby kroimy na mniejsze części, obtaczamy je w cieście, a następnie smażymy z obu stron na oleju.
  3. Następnie wszystkie warzywa należy pokroić w grubszą kostkę.
  4. Gotujemy zalewę i w trakcie gotowania dodajemy do niej pokrojone wcześniej warzywa. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  5. Rybę układamy na przemian z warzywami w naczyniu i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

Zobacz także: Sos rybny ma wiele zastosowań w kuchni azjatyckiej. Czym mogą go zastąpić wegetarianie i weganie?

Przepis na ryby po japońsku z ananasem

Połączenie ryb i owoców? Dlaczego nie! Ryba po japońsku z ananasem to doskonała propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i bawić się różnymi smakami. Takie połączenie doskonale sprawdzi się na różnych domowych uroczystościach.

Składniki:
 - ryba  - 1 kg

- ananas w puszce – 6 plasterków

- papryka czerwona – 3 sztuki

- cebula – 3 sztuki

- marchew – 2 sztuki

- przyprawa do ryb

- mąka

- olej

- przyprawy: sól, pieprz

Zalewa:

- sok z ananasa z puszki – pół szklanki

- woda – pół szklanki

- olej – pół szklanki

- mały koncentrat pomidorowy w puszce

- ketchup – 6 łyżek

- cukier – 3 czubate łyżki

- łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Filety kroimy na pół, posypujemy przyprawą do ryb, a następnie obtaczamy w mące i smażymy na oleju.
  2. Warzywa kroimy w kostkę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż staną się miękkie, pod koniec dodajemy pokrojony ananas.
  3. Wszystkie składniki potrzebne na zalewę dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do duszących się warzyw i przyprawiamy wedle uznania.
  4. Ryby układamy na półmisku na zmianę z zalewą. Smacznego!

 Zobacz także: Lubisz kuchnię meksykańską? Koniecznie sprawdź przepis na tę sałatkę

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów