Ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją! Oto prosty przepis na to tradycyjne polskie danie

Ryba po grecku czyli ryba z warzywami w sosie pomidorowym w białym naczyniu żaroodpornym
Fotografia: Shutterstock

Ryba po grecku koło Grecji nie leżała, ale jest przepyszna! Skąd tak naprawdę wzięła się jej nazwa i jak ją przyrządzić? Podpowiadamy prosty przepis na rybę po grecku.

Ryba po grecku to danie, które, wbrew pozorom nie ma nic wspólnego z Grecją. Jest jednak przepyszne! Z resztą podobnie jest także z innymi tradycyjnymi polskimi daniami. Wśród tego tupu przypadków wymienić możemy również m.in.: pierogi ruskie oraz barszcz ukraiński. Ryba po grecku jest jednak wyjątkowa i wcale nie jest taka trudna w przygotowaniu. Skąd wzięła się taka nazwa? I jak przygotować rybę po grecku? Na te i wiele innych pytań postaramy się znaleźć odpowiedź w tym artykule.

Zobacz także: Ryba po japońsku – oto najlepszy pomysł na obiad!

Ryba po grecku – historia potrawy

Jeżeli pojedziecie do Grecji i zapytacie o rybę po grecku, możecie nie otrzymać odpowiedzi lub mieszkańcy tego kraju będą na was patrzeć jak na wariatów. Okazuje się bowiem, że ryba po grecku, którą zajadamy się w Polsce, m.in. podczas wigilii, nie ma nic wspólnego z krajem olimpijskich bogów.

Kuchnia polska kryje w sobie wiele sekretów. Jednym z nich jest pochodzenie ryby po grecku. Okazuje się, że jest to danie tradycyjne, ale właśnie w naszym kraju. W sieci znaleźć możemy różne teorie, które zdradzają, skąd tak naprawdę wzięła się ryba po grecku.

Według najbardziej prawdopodobnej z nich dieta Greków oparta jest głównie na świeżych rybach i często przyrządza się je właśnie w sosach z warzyw w duszonych pomidorach. W związku z tym, że ryba po grecku również jest tak przyrządzana, stąd może brać się jej nazwa, przez skojarzenie Polaków z dietą śródziemnomorską. Widać zatem, że coś greckiego w tym daniu jednak znajdziemy.

Zobacz także: Fasolka po bretońsku jest pyszna i bardzo zdrowa! Prosty przepis na to tradycyjne danie

Ryba po grecku przepis tradycyjny

Ryba po grecku to danie, które podawać możemy zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie sałatki rybnej. Podstawowymi składnikami tego dania są: marchew, pietruszka, seler, cebula oraz koncentrat pomidorowy. Pomijając oczywiście rybę, która jest głównym elementem tej potrawy.

Jak przygotować rybę po grecku? Podpowiadamy prosty przepis na to tradycyjne danie.

Składniki na rybę po grecku dla 6 osób:

  • 800 g filetów z białej ryby (np.: dorsz, miruna, mintaj)
  • ½ kg marchewki
  • 150 g pietruszki w korzeniu
  • 100 g selera
  • 1 cebula
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • Natka pietruszki
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano

Sposób przygotowania:

Rybę kroimy i kładziemy na ręczniku papierowym. Odrobinę solimy i czekamy aż puści wodę. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy warzywa do garnka i zalewamy gorącą wodą. Solimy, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy około 20 minut.

W międzyczasie smażymy rybę na rozgrzanym oleju. Gotową przekładamy do pustego garnka. Do szklanki odlewamy trochę bulionu z warzyw i rozcieńczamy w nim koncentrat. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju do zeszklenia. Do tego dodajemy warzywa w wodzie oraz rozcieńczony koncentrat. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami, mieszamy i czekamy aż wszystko się zagotuje.

Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego i całość pokrywamy ugotowanymi warzywami. Tak przygotowaną rybę po grecku można jeść na ciepło lub na zimno. Najlepiej smakuje z ryżem lub świeżym pieczywem.

Zobacz także: Łosoś z grilla – poznaj smaczne i proste przepisy na jego przygotowanie!

Ryba po grecku Magdy Gessler

Jeżeli znudziła ci się tradycyjna wersja ryby po grecku, zawsze możesz postawić na tę zaproponowaną przez Magdę Gessler. Restauratorka w swoim przepisie wykorzystuje świeże pomidory, cukinie, a nawet białe wino! Zobaczcie sami jej przepis.

Składniki na rybę po grecku wg Magdy Gessler:

  • 1 kg białej ryby
  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 6 marchewek
  • Pół selera
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 50 ml białego wina
  • Mąka
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, cynamon, liście laurowe, ziele angielskie
  • Olej do smażenia

Rybę kroimy i kładziemy na ręczniku papierowym. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Kładziemy ją następnie na ręcznik papierowy, żeby ją odsączyć z tłuszczu.

Cebule drobno siekamy i smażymy na oleju do zeszklenia. Następnie dodajemy do niej białą część pokrojonego pora oraz pozostałe warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Wszystko dusimy na patelni pod przykryciem, aż do zmiękczenia.

Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich pomidory. Całość podlewamy winem i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz odrobinę cynamonu. Całość dusimy pod przykryciem, aż nadmiar wody odparuje. Przyprawiamy do smaku i układamy warstwami z rybą w naczyniu żaroodpornym.

Zobacz także: Sos cytrynowy – idealny dodatek do każdej ryby! Jak go zrobić?

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów