Rolada serowa na 5 różnych sposobów. Wypróbuj nasze przepisy!

Katarzyna Leszczyńska 17.09.2020 AKTUALIZACJA: 17.09.2020
Rolada serowa faszerowana mięsem i suszonymi pomidorami z dodatkiem grzanek
Fotografia: Shutterstock

Rolada serowa to danie idealne na ciepło i zimno. Podpowiadamy nasze TOP 5 przepisów na pyszną roladę serową.

Rolada serowa to potrawa uniwersalna, którą można podawać na ciepło, w formie obiadu, lub na zimno - np. zamiast wędliny na półmiskach podczas świąt. To zatem doskonały sposób na pyszne, syte danie dla całej rodziny, lub po prostu na imprezową przekąskę. A można ją przyrządzić naprawdę na wiele sposobów. My podpowiadamy wam TOP 5 przepisów na roladę serową z różnymi nadzieniami, które naszym zdaniem są pyszne i uniwersalne. Który z nich podbije twoje kubki smakowe i skradnie serca twoich najbliższych?

Zobacz także: Makaron z serem na 5 różnych sposobów. Który będzie twoim ulubionym?

Rolada serowa z szynką

Ser i szynka to zawsze dobre połączenie. Dlatego też podpowiadamy prosty przepis na roladę serową z szynką, która doskonale się sprawdzi w formie przystawki np. na świątecznym stole.

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 600 g żółtego sera w kostce
  • 2 kostki serków topionych śmietankowych
  • 4 jajka na twardo
  • Szczypiorek
  • 100 g masła
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gotujemy wodę w garnku, a następnie wkładamy do wrzątku ser żółty na około 40 minut. Odstawiamy.

Serki topione miksujemy z dodatkiem masła, soli i pieprzu. Dodać wszystkie posiekane składniki i wymieszać.

Ser żółty wyciągamy z wody i rozwałkowujemy na placek o grubości około 2 mm. Na wierzch kładziemy farsz i zwijamy. Roladę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki.

Zobacz także: Makaron z szynką – szybki przepis na pożywny obiad

Rolada serowa z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

To połączenie idealne! Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale można je jeść także na zimno w formie przystawki.

Składniki:

  • 300 g sera żółtego w kostce
  • 3 jajka
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 10 plasterków suszonych pomidorów
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, oregano

Sposób przygotowania:

Jajka roztrzepujemy z dodatkiem śmietany, soli i pieprzu. Do tego wrzucamy starty ser i mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na to wlewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy wszystkie przyprawy, a następnie pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmażamy, aż się zarumieni. Potem dodajemy posiekane w kostkę pieczarki. Dusimy razem, aż woda całkiem wyparuje, wrzucamy pokrojone w paski pomidory suszone i doprawiamy jeszcze do smaku.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika, układamy na nim farsz. Zawijamy w roladę i wkładamy jeszcze do piekarnika na około 40 minut.

Zobacz także: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem na 3 różne sposoby. Którą z nich wybierzesz?

Rolada serowa na słodko

Rolada serowa równie pysznie może smakować na słodko! Oto nasz ulubiony przepis.

Składniki:

  • 8 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kg twarogu zmielonego do sernika
  • ½ szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • Skórka starta z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Bierzemy 5 jajek i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, a z białej ubijamy pianę na sztywno (można dodać szczyptę soli, żeby lepiej się ubiła). Pianę stopniowo dodajemy do żółtek, cały czas mieszając delikatnie. Do tego dodajemy przesianą przez sito mąkę i kakao. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut.

Masło ucieramy z cukrem pudrem, skórką pomarańczową, 3 jajkami i twarogiem. Następnie stawiamy na gaz i rozpuszczamy. Budynie mieszamy w mleku i wlewamy do podgrzanej masy. Gotujemy, aż zgęstnieje i odstawiamy do ostudzenia.

Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto z piekarnika. Zawijamy w roladę i folię spożywczą, a potem wkładamy na całą noc do lodówki.

Zobacz także: Sernik z rosą jest pyszny i pięknie wygląda! Sprawdź nasz sprawdzony przepis

Rolada serowa z jajkami

To doskonały sposób na pyszną przystawkę na wielkanocny stółI nie tylko!

Składniki:

  • 50 dag sera żółtego w kostce
  • 2 kostki serka topionego śmietankowego
  • Szczypiorek
  • 5 jajek na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Na początku należy zagotować wodę, a następnie wkładamy w gorącą żółty ser i odstawiamy na około 40 minut.

Majonez mieszamy z serkiem topionym na gładką masę. Do tego dodajemy posiekany szczypiorek oraz ugotowane na twardo jajka, które również kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wyjęty z wody ser rozwałkowujemy na placek o grubości około 2 mm i układamy na papierze do pieczenia. Na wierzch kładziemy masę jajeczną i zawijamy w roladę i folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Zobacz także: Sałatka z jajkiem na 7 sposobów! Sprawdzone przepisy na pyszną i zdrową przekąskę

Rolada serowa z warzywami

Warzywa i sos serowy to niemalże połączenie idealne. No chyba, że zrobimy je w wersji alternatywnej, czyli serową roladę z warzywami, która jest równie pyszna, a może nawet lepsza.

Składniki:

  • 50 dag żółtego sera w kostce
  • 100 g masła
  • 2 kostki serka topionego śmietankowego
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 3 jajka na twardo
  • 4 ogórki konserwowe
  • Przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zagotowujemy wodę, a następnie do gorącej wkładamy ser w kostce i odstawiamy na około 40 minut.

Serek topiony ucieramy z masłem, solą i pieprzem. Dodajemy do niego posiekane w drobną kostkę papryki, jajka na twardo i ogórki. Mieszamy wszystko ze sobą.

Ser wyciągamy z wody, a następnie rozwałkowujemy na placek o szerokości około 2 mm. Na to wykładamy farsz, zwijamy w roladę i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Zobacz także: Szukasz pomysłu na obiad wegetariański? Wypróbuj któryś z naszych 5 przepisów!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów