Rogal świętomarciński - jaka jest jego historia, skąd pochodzi i ile kosztuje? Podpowiadamy też, jak zrobić go w domu!

Roksana Orlicka 04.11.2019 AKTUALIZACJA: 04.11.2019
Rogal świętomarciński
Fotografia: Shutterstock

Rogal świętomarciński pochodzi z Poznania. Zajadamy się nim w listopadzie, bo przygotowuje się go z okazji Dnia Świętego Marcina, które przypada na 11 listopada.

Rogale świętomarcińskie (nazywane również rogalami marcińskimi) są niezwykle słodkie i aromatyczne. Oryginalny przepis jest chroniony, jednak wiadomo mniej więcej, co znajduje się w takim wypieku. Z łatwością można przygotować w domu własną wersję tych słynnych rogali. A co warto o nich wiedzieć?

Rogal świętomarciński - jaka jest jego historia?

Rogal świętomarciński coraz częściej pojawia się w piekarniach w całej Polsce, jednak oryginalnie pochodzi z Poznania i to właśnie Wielkopolanie przygotowują go z okazji obchodów świętego Marcina

Jego historia sięga dalekich czasów. Tradycja przygotowywania rogali istniała już w Poznaniu na pewno w 1860 roku. Dowodem na to jest archiwalne wydanie gazety “Dziennik Poznański”, w którym opublikowano reklamę słynnego rogala.

Współcześnie każda piekarnia, która sprzedaje rogale świętomarcińskie musi mieć odpowiedni certyfikat

Zobacz także: Nalewka z pigwy - 4 łatwe przepisy

Rogal marciński - z czego jest wypiekany i jak zrobić jego nadzienie?

Rogal świętomarciński jest wypiekany z ciasta półfrancuskiego. Na jego nadzienie składa się natomiast biały mak, orzechy, cukier, margaryna, jaja, rodzynki, owoce kandyzowane i aromat migdałowy

Rogale są obficie polane lukrem, do tego posypuje się je posiekanymi orzechami. Ile waży jeden rogal świętomarciński? Waga waha się między 150 a 250 g. Warto wspomnieć, że rogale świętomarcińskie są bardzo kaloryczne. Jeden rogal dostarcza nam około 850 kalorii

Rogal świętomarciński - gdzie kupić i ile kosztuje?

Rogale świętomarcińskie można znaleźć na terenie całej Wielkopolski. Coraz częściej są również rozprowadzane po całej Polsce. Należy zwrócić uwagę na to, skąd dany rogal pochodzi.

Każda cukiernia musi posiadać specjalny certyfikat. W sprzedaży można znaleźć jednak wiele wypieków podobnych do wielkopolskich rogali - nazywa się je rogalami poznańskimi lub też rogalem z białym makiem.

Co więcej, rogale świętomarcińskie można również dostać w popularnych sieciach sklepów - na przykład w Biedronce lub w Lidlu.

Cena takiego rogala jest często uzależniona od jego wagi. Ceny za kilogram zaczynają się od 35 złotych. Obecnie cena za sztukę waha się w przedziale 9 złotych - 17 złotych.

Zobacz także: Naleśniki z jabłkami - podpowiadamy, jak je przygotować

Rogal świętomarciński przepis - jak przygotować ten poznański przysmak w domu?

Składniki na nadzienie:

  • 2 szklanki białego maku
  • 1 jajko
  • 1 szklanka orzechów włoskich (posiekanych)
  • 6 łyżek mielonych migdałów
  • 100 gramów masy marcepanowej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 5 pokruszonych biszkoptów
  • ½ szklanki suszonych fig
  • ½ szklanki rodzynek
  • 4 łyżki śmietanki kremówki

Składniki na ciasto:

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 200 gramów masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie rogali marcińskich:

  • Zacznij od przygotowania rozczynu drożdżowego - drożdże wymieszaj z mąką, cukrem i szczyptą soli. Wyciągnij nasiona z laski wanilii i dodaj je do ciepłego mleka, dokładnie wymieszaj. Wlej mleko do mąki, dodaj 3 łyżki rozpuszczonego masła i zagnieć ciasto.
  • Następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę do lodówki.
  • Gdy ciasto będzie już schłodzone, wyłóż je na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj ciasto w kształcie prostokąta. Posmaruj je masłem. Zwiń w prostokąt i wstaw do lodówki na minimum 40 minut. Tę czynność z rozwałkowaniem ciasta należy powtórzyć jeszcze dwa razy. Na końcu gotowe ciasto ponownie przykryć folią i włóż do lodówki na 3 godziny.
  • W międzyczasie przygotuj nadzienie. W misce umieść mak, orzech i suszone figi. Zalej je wrzątkiem i odstaw je na godzinę. 
  • Po tym czasie dokładnie odsącz z nadmiaru wody i zmiel z rodzynkami w maszynce. 
  • Marcepan zmiksuj z cukrem pudrem i śmietanką, następnie stopniowo dodawaj masę makową. 
  • Dodaj pokruszone biszkopty i drobno posiekaną skórkę pomarańczową. 
  • Ubij białka na sztywno i wymieszaj z nadzieniem.
  • Wyjmij ciasto na rogale z lodówki i odczekaj jeszcze 20 minut.
  • Po tym czasie rozwałkuj na prostokąt. Pokrój w mniejsze prostokąty i nałóż na nie nadzienie. Zwiń w rogala.
  • Następnie ułóż gotowe rogale na balach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstaw je na 50 minut do wyrośnięcia. 
  • Zanim włożysz rogale do piekarnika, posmaruj je roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
  • Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Gotowe i wystudzone rogaliki, polej obficie lukrem i posyp pokruszonymi orzechami i bakaliami.

Zobacz także: Podajemy dwa najlepsze przepisy na racuchy z jabłkami!Lubisz rogale świętomarcińskie?

Liczysz kalorie? Sprawdź, co ma ich więcej!

Quiz: który produkt ma więcej kalorii
Rozwiąż quiz

Uważasz na to, co jesz? Sprawdź, co ma więcej kalorii. Zdobędziesz choć 75 proc.?

Quiz: który produkt ma więcej kalorii

1. Który z tych produktów ma więcej kalorii?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów