Przepis na risotto ze szparagami. Danie wegetariańskie idealne na obiad!

Malwina Wasilewska 06.05.2020
risotto ze szparagami
Fotografia: Shutterstock

Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął, a więc najwyższy czas na kulinarne eksperymenty ze szparagami w roli głównej. Tym razem prezentujemy przepis na pyszne risotto ze szparagami.

Risotto ze szparagami jest stosunkowo prostą potrawą do przygotowania, idealną dla osób na diecie wegetariańskiej. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki i postępować zgodnie z instrukcją. 

Risotto ze szparagami - składniki

Risotto ze szparagami wykonasz na bazie łatwo dostępnych składników. Aby przygotować 2 porcje, potrzebne ci będą:

  • 12 zielonych szparagów
  • 1 średnia cebula, posiekana w małą kosteczkę
  • 3 łyżki masła + dodatkowe 3 łyżki zimnego masła
  • 600 ml bulionu lub wody
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 szklanki (100 g) ryżu do risotto np. Arborio
  • 40 ml białego wytrawnego wina
  • 30 g tartego sera pecorino lub parmezanu

Zobacz także: Z grilla, na parze, a może klasyczne? Szparagi są bardzo zdrowe i pyszne!

Risotto ze szparagami - sposób przygotowania

Na początku opłukaj szparagi, odłam białe końce i pokrój pozostałe części szparagów na drobne paski. Następnie posiekaj cebulę, weź patelnię, rozgrzej na niej łyżkę masła, dodaj cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Dodaj pokrojone zielone łodygi szparagów. Wszystko smaż około 5-7 minut.

Wyjmij z patelni 1/3 szparagów i je zmiksuj za pomocą blendera. Powstałą masę dodaj do reszty szparagów na patelni.

Teraz przejdź do zrobienia bulionu. W tym celu weź garnek i wrzuć do niego kostkę masła. Następnie poczekaj aż się rozpuści, dodaj 1/3 cebuli i gotuj przez około 5 minut do momentu aż się zarumieni. Później dodaj białe końce szparagów pokrojone w plasterki i smaż przez 2 minuty.

Następnie wlej bulion, dodaj sól i pieprz. Gotuj całość 5-7 minut. Weź drugi garnek i za pomocą sitka przelej do niego bulion. Resztki, które zostały na sitku, wyrzuć do kosza, a bulion podgrzej.

Teraz przejdź do ugotowania risotto. Roztop łyżkę masła w garnku, włóż pozostałą cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Po upływie około 5 minut dodaj ryż i smaż prze 1-2 minuty. Wlej wino i poczekaj aż całkowicie odparuje. Później dodawaj powoli bulion. Poczekaj około 10 minut i dodaj puree ze szparagami.

Gotuj wszystko przez kolejne 6 minut do momentu aż ryż stanie się miękki. Na koniec po zdjęciu risotto z ognia masło pokrojone w kostkę i wsyp na wierz starty ser. Gotowe!

Poznaj też przepisy na warzywa z grillazupę krem z białych warzyw oraz zapiekankę z cukinii.

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów