Ratafia - pyszna nalewka wieloowocowa. Sprawdź, jak ją przygotować!

Julita Buczek 14.09.2020
ratafia przepis
Fotografia: Shutterstock

Poznaj przepis na pyszną nalewkę wieloowocową. Przepis na ratafię jest banalnie prosty, dlatego warto przygotować ją jesienią i cieszyć się jej smakiem w następnym sezonie.

Ratafia to jedna ze słodszych nalewek wieloowocowych. Istnieje wiele rodzajów ratafii. Klasyczny przepis, który jest wykonywany najchętniej, polega na zasypaniu oczyszczonych owoców cukrem i zalania ich spirytusem.

Najczęściej przygotowywana jest późną wiosną oraz jesienią. Do gąsiorka należy wrzucić dojrzewające owoce. Do tego słodkiego napoju można dodać migdały oraz pestki owoców. To właśnie one sprawią, że smak będzie znacznie bardziej wyrazisty.

Tę staropolską nalewkę można wykonać z różnego rodzaju owoców. Jeśli chcemy, aby nalewka była, bardziej słodka należy dodać trochę więcej cukru. Jednak należy uważać, ponieważ może nam wyjść zbyt słodki napój, kiedy owoce puszczą swoją słodycz.

Nalewka musi trochę poleżakować, dla uzyskania znacznie lepszego efektu. Do ratafii można wykorzystać białą porzeczkę, agrest, śliwki, winogrona, gruszki, truskawki maliny czy wiśnie.

Ratafia - prosty przepis na nalewkę wieloowocową

Składniki:

  • 2,5 kg świeżych owoców (poziomek, wiśni, węgierek, jabłek, gruszek),
  • 350 g mieszanki owoców suszonych (dzikiej róży, płatków róży, rodzynek sułtanek, orzechów łuskanych, daktyli),
  • 3 l spirytusu 95%,
  • 2 l wody,
  • 3 pomarańcze,
  • 2 cytryny,
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:

  1. Spirytus wymieszać dokładnie z wodą. Do gąsiorka wsypać po około 400 g owoców.
  2. Owoce miękkie przed wrzuceniem do gąsiorka muszą zostać przebrane oraz umyte.
  3. Po wsypaniu owoców do słoika należy wlać do niego szklankę spirytusu. Delikatnie zamieszać i zakorkować. Po skończeniu maceracji nalew zlać do innego naczynia.
  4. Zagotować litr wody. Do garnka wsypać cukier i powoli dolać do niego wrzątek. Cukier się rozpuści i powstanie syrop. Przelać roztwór do nalewu i całość dokładnie wymieszać.
  5. Nalewkę należy odstawić na co najmniej pół roku, a najlepiej na rok.

Wypróbujesz przepis na wieloowocową nalewkę?

Zobacz także: Ciasto z brzoskwiniami. Poznaj prosty przepis na efektowne ciasto!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów