Prosty przepis na pyszne i puszyste racuchy z dyni. Także w wersji fit

Katarzyna Leszczyńska 09.10.2020 AKTUALIZACJA: 12.10.2020
Racuchy z dyni leżą na talerzu z dodatkiem orzechów, porzeczek i pestek dyni
Fotografia: Shutterstock

Pyszne i puszyste racuchy z dyni to idealny pomysł na zdrowy deser dla całej rodziny. Wybierzesz tradycyjny przepis, czy te w wersji fit?

Racuchy to jeden z najpopularniejszych deserów w kuchni polskiej. Do dziś pamiętamy zapach, który unosił się, gdy smażyły je nasze babcie. Oczywiście są to zazwyczaj racuchy z jabłkami, bo te tradycyjne na ogół przygotowuje się z dodatkiem jabłek, jednak można poeksperymentować nieco w polskiej kuchni i wykorzystać tradycyjny przepis, w którym króluje... dynia! To pyszne i zdrowie jesienne warzywo sprawdzi się idealnie do tego deseru. Podpowiadamy prosty przepis na pyszne i puszyste racuchy z dyni w wersji tradycyjnej, jak również tej fit dla tych, którzy dbają o linię.

Zobacz także: „Anielskie ruchańce” są smaczniejsze niż pączki! Wypróbuj prosty przepis na racuchy prosto z Aniołowa

Dynia – właściwości

Dlaczego warto zamienić tradycyjne jabłka na dynię? Oczywiście nie ujmując nic temu najpopularniejszemu polskiemu owocu, trudno się nie zgodzić, że to dynia ma o wiele więcej wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm.

Jakie konkretnie właściwości ma dynia?

  • Korzystnie wpływa na odporność, dlatego warto spożywać jej sporo w okresie jesienno-zimowym.
  • Ma sporą zawartość beta-karotenu.
  • To bogate źródło witamin: C, B1, B2 i PP.
  • Zawiera wiele składników mineralnych takich jak: fosfor, wapń, potas oraz magnez.
  • To cenne źródło białka.
  • Wspomaga proces trawienia.
  • Przyspiesza przemianę materii.
  • Działa przeciwnowotworowo.
  • Ma działanie moczopędne.
  • Wspomaga pracę wątroby i nerek.
  • Korzystnie wpływa na wzrok i poprawia widzenie.
  • Wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego.
  • Zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych.
  • Chroni przed chorobami serca.
  • Pomaga w walce z bezsennością.

Zobacz także: Kopytka z dyni to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych! Zobacz, jak je zrobić krok po kroku

Racuchy z dyni pyszne i puszyste – prosty przepis

Znając już właściwości dyni, śmiało możemy przejść do przepisu na pyszne i puszyste racuchy z dyni. Na początek oczywiście ten tradycyjny. Pomieszamy trochę sposoby na przygotowywanie racuchów przez nasze babcie ze smakiem dyni i dodatkami, które do niej pasują.

Składniki na około 20 racuchów:

  • 400 g dyni
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 500 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • Laska wanilii lub aromat waniliowy
  • Szczypta soli
  • Masło lub smalec do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Sposób użycia:

Do dużej miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Do tego dodajemy 250 ml delikatnie podgrzanego mleka, 4 żółtka, szczyptę soli, jedną łyżkę cukru i drożdże. Całość wyrabiamy, aż do powstania ciasta, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę, żeby ciasto wyrosło.

Dynię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, a następnie zalewamy 250 ml mleka. Do tego dodajemy łyżkę cukru i ekstrakt waniliowy. Gotujemy około 20 minut, aż dynia nieco zmięknie. Następnie odstawiamy do ostudzenia.

Tak przygotowaną dynię wrzucamy do ciasta drożdżowego i dokładnie mieszamy. Na patelnie rozgrzewamy wybrany przez nas tłuszcz – pamiętaj, że musi być go sporo. W głębokim tłuszczu smażymy nasze racuchy (najlepiej wykładać ciasto na patelnię łyżką i właśnie nią formować placuszki). Ich grubość powinna mieć około 2 cm. Smażymy około 3 minut z każdej strony.

Gotowe racuchy wykładamy na papier do pieczenia, żeby trochę odsączyć je z tłuszczu. Na końcu układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz także: Smaczne i szybkie placki z dyni. Mamy dla was sprawdzony przepis

Racuchy z dyni w wersji FIT

Jeżeli masz ochotę na racuchy z dyni, ale jesteś na diecie – nic straconego. Możesz przygotować o wiele chudszą i mniej kaloryczną wersję tego deseru. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Składniki na około 10 placków:

  • 200 g dyni
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 250 g mąki kokosowej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g erytrytolu (można użyć też ksylitolu lub miodu)
  • Dodatki: kakao do posypania, miód do polania

Sposób przygotowania:

Dynię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Gotujemy ją na wodzie, aż będzie miękka. Następnie odsączamy z wody. Mus z dyni łączymy z jogurtem naturalnym. Do tego dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę kokosową. Wbijamy dwa żółtka i dodajemy zmielone niemalże na proszek migdały i słodzik.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę, tworząc racuszki. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika placuszki polewamy miodem, posypujemy odrobiną kakao lub dodajemy owoce i inne ulubione składniki. Wszystko zależy od waszej inwencji twórczej, smaku i kaloryczności, jaką chcecie wykorzystać w swoim codziennym planie diety.

Zobacz także: Banalny przepis na curry z dyni z soczewicą i papryką. Idealne na jesienne dni!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe.

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów