Dlaczego warto jeść rabarbar? Zobacz, jakie właściwości ma ten pyszny produkt!

Zuzanna Morska 04.05.2020
Rabarbar
Fotografia: Shutterstock

Rabarbar to nie tylko pyszne warzywo, z którego można zrobić wiele smacznych potraw i deserów. To także produkt, który zawiera szereg cennych dla naszego organizmu składników. Co takiego znajduje się w rabarbarze i dlaczego warto go spożywać?

Rabarbar to cenne warzywo, które zawiera witaminy A, E, C, kwas foliowy i błonnik. Z tego względu powinno się go włączyć do naszej diety. Warto jednak uważać, że w rabarbarze znajduje się wiele kwasu szczawiowego, który może być szkodliwy - dlatego nie poleca się jedzenia rabarbaru osobom, które mają chore nerki albo cierpią na reumatyzm.

Jakie właściwości ma rabarbar i jak go spożywać?

Rabarbar - jak wygląda

Rabarbar to warzywo, które ma charakterystyczny różowo-czerwony kolor, a także łatwy do rozpoznania smak - jest nieco kwaskowate i cierpkie. Warto pamiętać, że im bardziej czerwone warzywo, tym bardziej będzie słodkie.

W kuchni rabarbar wykorzystywany jest do robienia obiadów, kompotów i pysznych deserów. Ale to nie koniec jego zastosowań.

Rabarbar - właściwości

Warto pamiętać, że rabarbar występuje w postaci wielu odmian. Najpopularniejszy jest rabarbar ogrodowy, którego ogonki liściowe wykorzystywane są w kuchni. Natomiast istnieje też odmiana rabarbaru, która ma szereg właściwości leczniczych. Jakie właściwości ma rabarbar leczniczy?

  • przeczyszczające
  • przeciwzapalne
  • przez dużą zawartość błonnika wspomaga procesy trawienne i przyspiesza metabolizm
  • rozprawia się z trądzikiem
  • zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych
  • wspomaga produkcję czerwonych krwinek
  • obniża stężenie glukozy we krwi, dlatego polecany jest osobom chorującym na cukrzycę
  • reguluje poziom cholesterolu we krwi
  • pozytywnie wpływa na narząd wzroku

Warto pamiętać, że choć rabarbar zawiera wiele cennych dla naszego organizmu właściwości, spożywany w nadmiarze może zaszkodzić. Wszystko dlatego, że znajduje się w nim sporo kwasy szczawiowego, który może doprowadzić do powstania kryształów szczawianów w nerkach. Dlatego osoby zmagające się z chorobami nerek, nie powinny spożywać go za dużo.

Jakie wartości odżywcze ma rabarbar

Wiele z nas zastanawia się, jakie wartości odżywcze ma rabarbar - czy jest bardzo kaloryczny, czy spokojnie mogą jeść go osoby, które dbają o dietę i liczbę kalorii. Poniżej przedstawiamy wykaz tego, co znajduje się w rabarbarze:

Wartości odżywcze w 100 g rabarbaru
Wartość energetyczna - 21 kcal
Białko - 0,9 g
Tłuszcz - 0,2 g
Węglowodany - 4,5 g (w tym cukry proste 1,1 g )
Błonnik - 1,8 g

W rabarbarze znajdziemy dużo witaminy C, ale też tiaminę, niacynę, ryboflawinę, witaminę B6, A, E, K. Nie zabrakło w nim także minerałów - zawiera szczególnie dużo potasu, ale też sporo wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, sodu czy cynku.

Rabarbar - zastosowanie

Z rabarbaru można wyczarować prawdziwe cuda. Najpopularniejsze są chyba ciasta z rabarbarem i kompoty z tego pysznego warzywa. Można śmiało też przygotować placuszki z rabarbaru, które sprawdzą się jako śniadanie, kolacja, a także jako przekąska. Z rabarbaru można też zrobić pyszne konfitury. Sprawdzi się również jako dodatek do obiadu - np. do ryb albo do mięsa drobiowego.

Pamiętajcie, że kompot z rabarbaru świetnie smakuje jako połączenie tego warzywa z truskawką albo z jabłkiem. Odsyłamy was do naszych przepisów na kompot z rabarbaru.

Z kolei placek z rabarbarem to doskonałe rozwiązanie, jeśli spodziewasz się gości lub poszukujesz pysznego deseru dla siebie i dla rodziny.

Warto pamiętać o tym, że rabarbar to warzywo, które zawiera niewiele kalorii i przyspiesza metabolizm, dlatego też polecane jest osobom dbającym o dietę i odchudzającym się.

Kiedy jest sezon na rabarbar

Choć rabarbar jest warzywem coraz częściej dostępnym w sklepach także poza sezonem, warto jednak ograniczyć się do kupowania go wtedy, kiedy jest na niego czas. Dlatego polecamy kupowanie rabarbaru w okresie od kwietnia do czerwca.

Lubicie ziemniaki? To koniecznie weźcie udział w naszym quizie o tym pysznym warzywie! Prawdziwi miłośnicy ziemniaków nie powinni mieć problemu z tymi pytaniami.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów