Quiche czyli tradycja w kuchni francuskiej. Czym się różni od tarty i jak ją zrobić?

Katarzyna Leszczyńska 17.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Quiche z łososiem i brokułami
Fotografia: Shutterstock

Quiche, choć z wyglądu przypomina tartę, w rzeczywistości nieco się od niej różni. To kruche ciasto z dodatkiem masy śmietanowo-jajecznej i ulubionych składników.

Na pierwszy rzut oka wygląda jak tradycyjna tarta. W rzeczywistości jednak znacznie się od niej różni, choć także jest robiona na kruchym cieście i pochodzi z Francji. Jej historia jest jednak bardzo intrygująca. Quiche to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni francuskiej. Nie jest skomplikowana w przygotowaniu, zaspokoi jednak kubki smakowe najbardziej wyrafinowanych smakoszy. A najlepsze jest w niej to, że może składać się niemal ze wszystkiego! 

Zobacz także: Tarta ze szpinakiem - 5 szybkich pomysłów na prosty obiad

Quiche - tradycyjne danie kuchni francuskiej. Skąd się wzięło?

Quiche jest tradycyjnym daniem kuchni francuskiej, które swoje początki ma aż w XVIII wieku! Co ciekawe, w tej historii znajduje się nawet polski wątek. Vincent La Chapelle był podróżnikiem oraz kucharzem. W 1733 roku wydał dwutomowy zbiór przepisów The Modern Cook.

La Chapelle gotował dla wielu znanych osób, m.in.: Ludwika XV, a także polskiego króla Stanisława Leszczyńskiego, księcia Lotaryngii. To właśnie z pobytu kucharza w Lotaryngii pochodzi przepis na quiche lorraine – najbardziej tradycyjne z tego typu dań.

Samo słowo quiche wywodzi się od niemieckiego „küchen”, czyli „ciasto”. Bo właśnie ono jest podstawą tego dania, mianowicie ciasto kruche.

Zobacz także: 3 przepisy na tartę z bakłażanem. Zdrowe i szybkie propozycje!

Quiche a tarta – czym się różnią?

Kruche ciasto jest także postawą tarty. Na pierwszy rzut oka z resztą quiche wygląda niemal identycznie jak doskonale nam znana tarta. W rzeczywistości jednak są to dwa różne dania.

Quiche to ciasto kruche, które zawsze przygotowujemy w wersji na słono. Może być z dodatkiem różnych warzyw i mięs, ale podstawą w tym przypadku jest masa śmietanowo-jajeczna, którą wylewamy na ciasto.

Zobacz także: 5 sposobów na tartę z brokułami. Niskokaloryczne przepisy

Tarta natomiast może być w dwóch wersjach – na słono lub na słodko. W obu przypadkach dodajemy mięsa, warzywa lub owoce. Może być z różnymi sosami, a także serkiem mascarpone. Jest jednak znacznie niższa niż quiche.

Quiche: kruche ciasto to podstawa

W obu daniach podstawą jest oczywiście kruche ciasto. I choć wydawać się może, że jest bardzo proste w przygotowaniu, w rzeczywistości trzeba na nie bardzo uważać.

Składniki na kruche ciasto do quiche:

250 g mąki
150 g zimnego masła
1 łyżka mleka 2%
1 jajko
1 łyżeczka soli
Szczypta cukru

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypujemy mąkę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, sól, cukier i jajko.
  2. Zagnieć ciasto i ulep z niego kulkę. Następnie dodaj mleko i jeszcze raz zagnieć, aż otrzymasz jednolite ciasto.
  3. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej około godziny).
  4. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie układamy w niej schłodzone ciasto.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Zobacz także: Tarta z malinami na 5 różnych sposobów. Na który się skusisz?

Quiche lorraine - bogata w swojej prostocie

Quiche lorraine to najpopularniejsze z tego typu dań. Znana jest także jako placek lotaryński. W skład tej quichy wchodzą: cebula, boczek i masa śmietanowo-jajeczna.

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na maśle do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojony w drobną kostkę boczek. Podsmażamy. 150 ml śmietany (ja stosuję 12%) mieszamy z 3 jajkami, szczyptą gałki muszkatołowej oraz odrobiną soli i pieprzu. Na ciepłe ciasto wykładamy podsmażone składniki, a następnie wylewamy na nie gotową masę śmietanowo-jajeczną. Tak przygotowane danie wkładamy jeszcze raz do piekarnika i pieczemy około 15 minut w 190 stopniach.

Zobacz także: 4 proste przepisy na tartę z jagodami. Wypróbuj je tego lata!

Quiche przepis: co dodać, żeby była smaczna?

Quiche lorraine to jednak oczywiście tylko podstawa do tego typy dań. Tak naprawdę quiche można zrobić na różne sposoby. Ja proponuję wam 3 bardzo smaczne wersje.

Quiche ze szpinakiem i kurczakiem

Szpinak typu baby smażymy na niewielkiej ilości masła. Osobno podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Składniki mieszamy i zalewamy przygotowaną masą śmietanowo-jajeczną. Pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach.

Zobacz także: Tarta z truskawkami - 3 przepisy, które musisz wypróbować

Quiche z łososiem i szparagami

Filet z łososia obieramy ze skóry i grillujemy. Po zdjęciu z grilla zostawiamy do ostudzenia i kroimy w grubą kostkę. Szparagi gotujemy na pół twardo. Następnie układamy je na cieście, a na wierzch wsypujemy łososia. Całość zalewamy oczywiście masą śmietanowo-jajeczną i pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach.

Quiche wegetariańska z brokułami i pomidorkami koktajlowymi

Brokuły gotujemy na pół twardo. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Następnie składniki wykładamy na podpieczone kruche ciasto i zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Pieczemy, podobnie jak w poprzednich przypadkach, w 190 stopniach przez 15 minut.

Zobacz także: 4 przepisy na tartę z agrestem - musisz je wypróbować!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów