Puszyste pancakes - przepis na amerykańskie naleśniki!

Julita Buczek 16.01.2020 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
pancakes
Fotografia: Shutterstock

Poznaj prosty przepis na amerykański przysmak, który znany jest od wieków. Wykonaj pyszne naleśniki na śniadanie, obiad lub kolację i ciesz się ich smakiem. Twojej rodzinie również zasmakują!

Pancakes to nic innego niż amerykański naleśnik. Jest wykonany z ciasta naleśnikowego z dodatkiem środka spulchniającego (sody, drożdży, czy proszku do pieczenia). Naleśnik amerykański to malutki, okrągły pacek zrobiony z ciasta na bazie mąki, jajek oraz mleka. Usmażony na złoty kolor na patelni. W Ameryce to słodkie danie jest bardzo popularne podczas śniadań.

Zobacz także: Postaw na tradycyjny obiad! Prosty przepis na gołąbki z ryżem i mięsem

Do przygotowania naleśników używa się najczęściej mąki pszennej, gryczanej lub kukurydzianej. Wszystko zależy od tego, na co mamy akurat ochotę. Do naleśników można dodać inne składniki jak np. mód, syrop klonowy, a nawet świeże owoce. W USA pancakes układa się w stos na talerzu, na górze kładzie się kosteczkę masła, a całość polewa syropem klonowym. Amerykańskie naleśniki można podawać również z bekonem czy jajkami.

Popularne pancakesy dotarły do Ameryki z Europy wraz z kolonistami. Na początku nie używano do ich przygotowania drożdży, zaczęto robić to dopiero w XVIII wieku. Pierwszy przepis na naleśniki został opublikowany w książce "American Cookery" z 1796 roku. Przygotowywanie naleśników stało jeszcze prostsze dzięki bardziej zaawansowanym sprzętom, które znacznie to ułatwiały. Lekka patelnia z wgłębieniami z pewnością sprawiła, że uzyskanie idealnie okrągłego kształtu naleśników jest jeszcze prostsze.

Puszyste pancakes - przepis na amerykańskie naleśniki

Puszyste pancakes są bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy tylko odrobina składników, który każdy z pewnością ma w domu. Szybkie w wykonaniu naleśniki z pewnością sprawdzą się wśród tych z was, którzy nie przepadają za spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 40 g roztopionego masła,
  • 1 szklanka mleka (200 ml),
  • 1,5 szklanki mąki typu 450,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • 2 szczypty soli,
  • trochę oleju.

Przygotowanie:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym, następnie do masy dodać roztopione masło.
  2. Do masy dolać mleko.
  3. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
  4. Dodać trochę soli oraz ubite na pianę białka. Wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Naleśniki smażyć na patelni wysmarowanej olejem lub klarowanym masłem.
  6. Pancakes smażyć po obu stronach na ciemnozłoty kolor.
  7. Gotowe naleśniki ułożyć w stos. Opcjonalnie można posypać pancakes owocami lub polać sosem.

Lubisz jeść naleśniki?

Zobacz także: Orzechy makadamia kształtem przypominają orzechy laskowe. Dlaczego warto je jeść?

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów