Zatrzymaj smak lata na dłużej! Wypróbuj nasze 7 propozycji na przetwory z pomidorów

Katarzyna Leszczyńska 25.08.2020 AKTUALIZACJA: 13.10.2020
Przetwory z pomidorów w słoikach stoją na stole, a obok leżą świeże pomidory, bazylia i przyprawy
Fotografia: Shutterstock

Przetwory z pomidorów na różne sposoby. Oto 7 propozycji wraz z przepisami.

Latem możemy cieszyć się pysznymi, świeżymi warzywami i owocami. To właśnie wtedy najlepsze są pomidory, które mają wówczas soczysty i wyrazisty smak. Co zrobić, żeby cieszyć się nim przez cały rok? Wystarczy włożyć pomidory w słoiki i zrobić z nich pyszne przetwory. A sposób na nie jest mnóstwo! Przetwory z pomidorów mogą być zarówno standardowe jak: ketchup, czy przecier pomidorowy, jak również oryginalne, np.: sos z pomidorów i papryki, czy pomidory w occie. Tylko od ciebie zależy, na który się zdecydujesz!

Zobacz także: Sałatka szwedzka – najpopularniejsza sałatka z ogórków na zimę. Sprawdź przepis!

Przetwory z pomidorów - przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy zawsze warto mieć pod ręką. Dzięki niemu zupa pomidorowa może nabrać smaku, a leczo z cukinią będzie bardzo wyraziste nawet zimą!

Składniki na litr przecieru:

  • 2 kg pomidorów
  • 1 łyżka cukru
  • Łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Pomidory zalewamy wrzątkiem, a następnie zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy je na ćwiartki, usuwamy gniazda i wrzucamy do garnka. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut.

Rozgotowane pomidory przepuszczamy przez sito. Następnie pozostały miąższ wrzucamy na patelnię, dodajemy sól, cukier i chwilę razem smażymy, aż reszta wody odparuje i otrzymamy gęsty przecier. Tak przygotowany wkładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Zobacz także: Lubisz wyraziste smaki? Wypróbuj ogórki z musztardą!

Przetwory z pomidorów - ketchup z pomidorów

Domowy ketchup to idealna opcja na to, żeby cieszyć się zdrową wersją tego pysznego dodatku do dań, bez konserwantów. I to przez cały rok! Można go zrobić w naprawdę banalny sposób.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 50 ml octu jabłkowego
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona

Sposób przygotowania:

Pomidory zalewamy wrzątkiem, sparzamy i czekamy, aż nieco odejdzie od nich skórkach. Następnie zdejmujemy ją i kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Do tego wrzucamy pomidory i przyprawiamy do smaku.

Na koniec wyciskamy czosnek, wsypujemy cukier i ocet jabłkowy. Całość mieszamy i na gorąco przekładamy do słoików, które zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Zobacz także: Ketchup z cukinii to zdrowa wersja najpopularniejszego dodatku do dań. Zobacz, jak go zrobić!

Przetwory z pomidorów – suszone pomidory w oliwie

Suszone pomidory coraz częściej wykorzystujemy w kuchni. Warto zatem zaopatrzyć się we własne pomidory, które będziemy mogli wyciągać z szafki również zimą.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów – małych, najlepiej rzymskich
  • 4 ząbki czosnku
  • Świeża bazylia i oregano
  • Sól, pieprz
  • 1 litr oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Pomidory dokładnie myjemy, a następnie kroimy w plastry. Pozbywamy się oczywiście gniazd. Plastry układamy na papierze do pieczenia wyłożonym na blasze, posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut w niskiej temperaturze – około 70-80 stopni. Chodzi o to, żeby pomidory wysuszyć, a nie spalić. Następnie odkładamy do ostygnięcia.

Pomidory przekładamy do miski. Dodajemy do nich wyciśnięty czosnek, przyprawy oraz zioła. Na końcu wlewamy ocet i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowane przekładamy do wyparzonych słoiczków.

Oliwę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Następnie zalewamy nią na gorąco pomidory. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na blacie do góry dnem.

Zobacz także: 4 proste przepisy na pyszny makaron z suszonymi pomidorami

Przetwory z pomidorów - sos pomidorowo-paprykowy do słoików

Sos pomidorowo-paprykowy to zawsze dobra opcja do leczo lub po prostu makaronu, czy ryżu. Warto zatem zaopatrzyć się w niego w sezonie letnio-jesiennym, gdy są świeże pomidory i papryka. Jak go przyrządzić?

Składniki na litr sosu:

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, papryka wędzona, kurkuma, oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Papryki dokładnie myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z papryczką chilli. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją aż do zeszklenia na rozgrzanej oliwie, a następnie dodajemy papryki. Pomidory zaparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę, wydrążamy gniazdo i kroimy. Następnie dorzucamy do podsmażonej papryki z cebulką.

Sos doprawiamy wszystkimi przyprawami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy wszystko razem około 10 minut, a następnie przekładamy na gorąco do słoików. Zakręcamy i odstawiamy na blacie do góry dnem.

Zobacz także: 3 sposoby na przetwory z papryki

Przetworzy z pomidorów - kiszone pomidory

Kiszone pomidory to pomysł na przetwory z pomidorów od naszych wschodnich sąsiadów. Swoje korzenie mają jeszcze w kuchni kresowej. Mają też niepowtarzalny smak, dlatego warto zachować je w słoiczkach na zimę i zachwycić gości takim wynalazkiem.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów rzymskich
  • 4 ząbki czosnku
  • Koper
  • 2 listki wiśni
  • 2 kawałki świeżego chrzanu
  • Sól, pieprz, ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe

Sposób przygotowania:

Pomidory dokładnie myjemy, nakłuwamy odrobinę wykałaczką i wkładamy do słoików jak ogórki przed kiszeniem. Do tego wrzucamy odrobinę posiekanego kopru, listek wiśni, chrzan i czosnek i pozostałe przyprawy. Zalewamy gorącą wodą, zakręcamy słoiki i odstawiamy do góry dnem na blacie.

Zobacz także: Ogórki kiszone są dobre nie tylko na kaca. Mają wiele zdrowotnych właściwości

Przetwory z pomidorów - konfitura z pomidorów

Konfitura kojarzy się przede wszystkim z czymś słodkim. Nic bardziej mylnego! Właśnie w tym różni się od dżemu, że może być także wytrawna. Jak ją przyrządzić?

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 500 g cukru

Sposób przygotowania:

Pomidory odparzamy i zdejmujemy z nich skórki. Następnie przekrajamy, wyjmujemy gniazda i kroimy na połówki. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i wlewamy około 500 ml wody. Gotujemy na wolnym ogniu około 3 godziny, aż cała woda dobrze wyparuje. Tak przygotowaną konfiturę przekładamy na gorąco do słoików, zakręcamy je i odstawiamy na blacie do góry dnem.

Zobacz także: Dżem z cukinii brzmi absurdalnie? Wypróbuj nasz przepis!

Przetwory z pomidorów - sok pomidorowy

Na koniec coś na popicie, czyli pyszny i bardzo zdrowy sok pomidorowy! My proponujemy go w wersji z tabasco. Jak go przyrządzić?

Składniki:

  • 500 g pomidorów
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 3 krople tabasco

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzamy, a następnie zdejmujemy z nich skórkę i wycinamy gniazda. Wrzucamy je do garnka i blendujemy. Następnie przepuszczamy pomidory przez sito, żeby otrzymać sam sok, bez pestek. Wlewamy go do garnka, dodajemy sól, pieprz i tabasco, a po zagotowaniu wlewamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy na blacie do góry dnem.

Zobacz także: Czas na przetwory! 3 sposoby na cukinię marynowaną

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów