3 sposoby na przetwory z papryki

Katarzyna Leszczyńska 22.08.2018 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Papryka marynowana leży na drewnianej desce, w tle czosnek
Fotografia: Shutterstock.com

Lubisz paprykę? Przetwory z papryki zapewnią ci możliwość cieszenia się nią również zimą! Wypróbuj nasze 3 sposoby na pyszne przetwory z papryki na zimę.

Są produkty, które bez wątpienie kojarzą nam się z jesienią. Z pewnością zalicza się do nich papryka, która ma wiele cennych dla zdrowia właściwości, a w zależności od rodzaju i sposobu przygotowania może być nawet rozgrzewająca. Barwą natomiast doskonale wpasowuje się w kolory jesieni. Żeby jednak zachować jej cenne właściwości przez całą zimę, warto przygotować przetwory z papryki, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się pysznym jej smakiem również w mroźne dni.

Zobacz także: Prosty przepis na pyszny i rozgrzewający krem z papryki

Papryka – właściwości

Najpopularniejsze w Polsce są przetwory z ogórków. Warto jednak przygotować również inne rodzaje zapasów na zimę. Przetwory z papryki są bardzo zdrowe i wyraziste w smaku. Dlaczego warto się na nie zdecydować? Przede wszystkim z tego powodu, że papryk ma wiele drogocennych właściwości.

  • Ma niski indeks glikemiczny.
  • Ma bardzo mało kalorii, przez co można ją stosować np. na diecie dr Dąbrowskiej.
  • Ma dużo białka.
  • Jest bogatym źródłem witaminy C i beta-karotenu.
  • Ma działanie antybakteryjne.
  • Obniża ciśnienie krwi.
  • Zapobiega starzeniu się skóry.
  • Działa antynowotworowo.
  • Chroni przed chorobami układu krążenia.

Zobacz także: Kiszenie ogórków nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Wypróbuj nasz przepis!

Papryka marynowana

Papryka marynowana, nazywana też papryką konserwową, wciąż jest jednym z najpopularniejszych przetworów z papryki. Oczywiście można pójść na łatwiznę i kupić ją w sklepie. Nic jednak nie zastąpi przetworów domowej roboty. A zrobienie papryki marynowanej jest dziecinnie proste. Wystarczy odpowiednio zrobiona zalewa.

Składniki na zalewę do 1 kg papryki:

  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki soli

Wszystkie składniki gotujemy razem na wolnym ogniu pod przykryciem. Po zagotowaniu od razu należy zalać nią pozostałe składniki, ponieważ podczas robienia przetworów należy zapasteryzować słoiki, a robi się to na gorąco. Jak zatem zrobić dalszą część papryki marynowanej?

Zobacz także: Jak zrobić ogórki w occie? Prosty przepis na ogórki konserwowe

Składniki:

  • 1 kg papryki czerwonej
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść liści laurowych
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka oleju

Paprykę wydrążamy z pestek i dokładnie płuczemy. Następnie kroimy ją na duże kawałki. Potem układamy ją w przygotowanych na przetwory słoikach. Do papryki dokładamy pokrojoną w pióra cebulę oraz pozostałe składniki. Zalewamy je olejem i gorącą zalewą, a następnie pasteryzujemy.

Sałatka z ogórków i papryki

Sałatkę z ogórków i papryki można przygotować na wiele sposobów. Warto ją jednak przygotować w formie przetworów na zimę, pasteryzując ją w słoikach. Warto do tego wykorzystać sezon ogórkowy, kiedy są zarówno świeże ogórki, jak i papryka.

Zobacz także: Sałatka szwedzka – najpopularniejsza sałatka z ogórków na zimę. Sprawdź przepis!

Składniki:

  • 1 kg ogórków małosolnych
  • Duża papryka
  • 2 cebule
  • Główka czosnku
  • Szklanka wody
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki octu 10%
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Kilka liści laurowych
  • Łyżka soli
  • ½ szklanki cukru

Ogórki kroimy w plastry. Paprykę i cebulę kroimy w słupki. Warzywa wkładamy do słoików, solimy i dodajemy do nich czosnek. W międzyczasie gotujemy zalewę. Wodę gotujemy z dodatkiem cukru, octem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Po zagotowaniu gorącą zalewę przelewamy do słoików z warzywami. Pasteryzujemy.

Ogórki z chili

Ogórki z chili popularnie nazywane są również jako ogórki krokodylki. To właśnie pod tą nazwą są znane doskonale naszym mamom oraz babciom. Jeżeli lubicie wyraziste smaki, a pikantne potrawy nie są wam straszne – koniecznie je wypróbujcie.

Zobacz także: 3 szybkie sposoby na pyszną paprykę faszerowaną!

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżeczki chili (pieprz cayenne)
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 2 szklanki octu

Ogórki dokładnie myjemy i kroimy pionowo na 4 części. Następnie wrzucamy je do dużej miski i zasypujemy solą. Zostawiamy tak na około 5 godzin i czekamy, aż ogórki wypuszczą soki. Po upływie czasu odcedzamy je z powstałej wody. Następnie wkładamy do słoików, dodajemy czosnek, chili i pieprz. W międzyczasie w garnku gotujemy zalewę z oleju, octu i cukru. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z przygotowanymi ogórkami. Porządnie je zakręcamy i pasteryzujemy.

Pasteryzowanie słoików

Wkładamy słoiki do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na kuchence. Po doprowadzeniu wody do wrzenia, gotujemy jeszcze przez 15 minut. Następnie wyciągamy słoiki i odstawiamy na blacie do góry dnem.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Tych produktów lepiej nie przechowywać w lodówce:

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów