Uwielbiasz dynię? Sprawdź przepisy na przetwory z tego warzywa

Sylwia Bagińska 10.09.2019 AKTUALIZACJA: 10.09.2019
Przetwory z dyni
Fotografia: Shutterstock

Przetwory z dyni nie są tak popularne jak te wykonane z ogórków, truskawek, czy też wiśni jednak są naprawdę pyszne. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem dyni przez cały rok, koniecznie sprawdź nasze przepisy na przetwory z tego warzywa.

Dynia jest ceniona na całym świecie nie tylko za swój wygląd i walory smakowe, ale także za wiele cennych właściwości zdrowotnych. Co ciekawe, po względem botanicznym dynia to owoc, chociaż w Polsce przyjęło się zaliczać ją do warzyw. Regularne spożywanie dyni nie tylko wpływa na nasze zdrowie, ale także wygląd. Jeśli chcesz się cieszyć smakiem dyni przez cały rok to koniecznie sprawdź przepisy na przetwory z tego pysznego warzywa!

Zobacz także: Nie masz pomysłu na jesienny deser? Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na ciasto z dyni

Przetwory z dyni: przepis na dżem dyniowy

Dżem z dyni nie jest tak popularny, jak ten z truskawek, wiśni, czy jabłek jednak jest to naprawdę smaczna alternatywa. W naszym przepisie oprócz dyni dodamy jeszcze… morele. Mamy nadzieję, że często będziesz wracał to tej pysznej przekąski.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Dynia (około kilogram),
  • 4 morele,
  • Cytryna,
  • Jedno opakowanie cukru żelującego,
  • Cukier (do smaku).

Przygotowanie:

Na początku należy obrać dynię ze skórki, a następnie pozbyć się miękkiego miąższu razem z pestkami.

Twardy miąższ kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodaj niewielką ilość wody i zacznij gotować. Rób to przez około 20 minut. W tym czasie dynia powinna być miękka.

Następnie blednujemy dynie oraz morele. Dodajemy sok z cytryny i opakowanie cukru żelującego. Całość gotujemy przez około 5 minut.

Jeśli po spróbowaniu dżemu nie wydaje ci się on zbytnio słodki, dodaj cukru.

Tak przygotowaną konfiturę przelewamy do wcześniej wyparzonych słoików. Zamykamy szczelnie wieczka i odstawiamy w miejsce z ograniczonym dostępem do światła.

Zobacz także: 6 powodów, dla których warto jeść pestki z dyni

Przetwory z dyni: przepis na marynowaną dynię w zalewie słodko-kwaśnej

Dynia w zalewie słodko-kwaśnej to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy uwielbiają słodkie przetwory. Już dziś wypróbujcie ten pyszny przepis!

Składniki, których potrzebujesz:

  • Dynia (około kilogram),
  • Kilka goździków,
  • Gorczyca (najlepiej cała garść),
  • Cukier (jedna szklanka)
  • Ocet winny 10 % (jedna szklanka),
  • Sól (dwie płaski łyżeczki).
  • Około 1-1,5 litra wody.

Przygotowanie:

Na początku wlej do garnka wodę, a następnie dodaj cukier oraz sól. Po zagotowaniu dodaj ocet.

Kolejny krok do obranie dyni z grubej skóry. Pamiętaj, aby pozbyć się pestek. Następnie miąższ dyni pokrój w kostkę.

Dynię pokrojoną w kostkę zanurz na około 30 sekund w gorącej wodzie i wrzuć ją do słoika. Warzywo zalewamy gorącą zalewą.

Zakręcamy szczelnie wieczka i pasteryzujemy jeszcze przez około 2-25 minut (od momentu zagotowania się wody w garnku). Smacznego!

Zobacz także: Makaron z dynią? Czemu nie! Sprawdź przepis na to pyszne danie!

Lubisz gotować? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów