Uwielbiasz czereśnie? Tu znajdziesz najprostsze przepisy na przetwory z tych owoców

Sylwia Bagińska 11.06.2019 AKTUALIZACJA: 11.06.2019
Na drzewie rosną czereśnie
Fotografia: Shutterstock

Przetwory z czereśni nie są tak bardzo popularne jak te wykonywane z truskawek, wiśni, czy porzeczek jednak ich smak jest naprawdę bardzo pyszny! Jeśli chcesz cieszyć się smakiem tych owoców cały rok, koniecznie sprawdź nasze przepisy na przetwory z czereśni!

Czereśnie są cenione na całym świecie nie tylko na pyszny smak, ale także na wiele cennych właściwości zdrowotnych. Pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, a także wygląd. Ich regularne spożywanie zalecane jest przy wielu chorobach i dolegliwościach. Aby cieszyć się smakiem tych owoców nie tylko latem, ale także jesienią i zimą, koniecznie przygotuj przetwory z czereśni! Są naprawdę bardzo smaczne!

Zobacz także: Dżem z wiśni to idealny dodatek do wielu dań. Koniecznie wypróbuj nasze przepisy!

Przetwory z czereśni: konfitura

Konfitura z czereśni uwielbiana jest przez wiele osób. Ten pyszny dodatek możemy dodawać do wielu. Ten przysmak świetni się sprawdzi także wtedy, gdy mamy ochotę na ciasto z czereśni. Do przygotowania pysznej konfitury potrzebujesz niewiele składników.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Czereśnie (około dwa kilogramy),
  • Cukier (jeden kilogram),
  • Woda 50 mililitrów,
  • Jedna cytryna.

Przygotowanie:

Na początku należy dokładnie umyć i oczyścić czereśnie. Oderwij od nich zielone szczypułki, a następnie opłucz zimną wodą. Owoce należy także wydrylować. Najlepiej jeśli zastosujesz do tego specjalnego urządzenia, czyli drylownicy. Dzięki temu usuwanie pestek zajmie ci o wiele mniej czasu.

Gotowe już czereśnie należy wrzucić do garnuszka i poczekać aż puszczą sok. Należy go odlać i wymieszać z woda i cukrem. Zaczynamy gotować sok czereśniowy wymieszany z woda i cukrem – robimy to przez 30 minut na małym ogniu. Nie zapomnij o ciągłym mieszaniu. Zostawiamy do ostygnięcia.

Po upływie kilku godzin, ponownie należy podgrzać i smażyć jeszcze przez 10 minut. Całość zostawiamy na noc.

Następnego dnia dodajemy sok z jednej cytryny i podsmażamy po raz kolejny (przez 25 minut).

Gorąco konfiturę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy jeszcze przez 10 minut. Słoiki odstawiamy denkiem do góry do czasu ostygnięcia.

Przetwory z czereśni: kompot

Kompot czereśniowy przypomina nam beztroskie lata nasze dzieciństwa, kiedy to mama lub babcia podawały ten słodki napój do obiadu. Jeśli chcesz poczuć smak lata nawet zimą, koniecznie zrób kompot z czereśni. W naszym przepisie nie musisz usuwać pestek z owoców!

Składniki, których potrzebujesz:

  • Czereśnie,
  • Cukier,
  • Woda.

Przygotowanie:

Na początku pamiętaj o dokładnym umyciu słoików lub butelek, a następnie ich odparzeniu (możesz to zrobić przez włożenie szklanych naczyń do piekarnika na temperaturę 100-120 stopni Celsjusza lub przez wlanie do nich wrzątku. Następnie dokładnie umyj owoce i oderwij od nich zielone ogonki. Po tej czynności, czereśnie wkładamy do słoika – pamiętaj, żeby nie zapełnić owocami całego naczynia, czereśnie powinny zając około ¾ powierzchni słoika.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy – do garnka wlej wodę i wsyp do niej cukru (w proporcji 2:1) i zaczynamy gotować. Gorący syrop przelewamy do słoików z czereśniami i mocno zakręcamy.

Ostatni krok to pasteryzacja. Słoiki gotujemy przez 20 minut od momentu zagotowania owoców. Po ostudzeniu przetworów z czereśni należy odnieść je w miejsce z ograniczonym dostępem do słońca.

Przetwory z czereśni: dżem

Dżem z czereśni jest bardzo prosto przygotować! Jego wykonanie nie jest czasochłonne. Ten słodki dodatek można wykorzystać do wielu dań. Już dziś wypróbuj nasz przepis na dżem z czereśni!

Składniki, których potrzebujesz:

  • Czereśnie (około 3,5 kilograma),
  • Cukier (około pół kilograma),
  • Cukier żelujący (2-3 opakowania).

Przygotowanie:

Podobnie, jak w przypadku innych przetworów z czereśni, na początku należy dokładnie oczyścić i umyć owoce, a następnie je wydrylować.

Gotowe czereśnie wrzucamy do garnka (najlepiej z głębokim dnem) i zasypujemy cukrem żelującym. Całość doprowadzamy do zagotowania ciągle mieszając.

Zmniejszamy ogień na bardzo mały i powoli dodajemy cukier. Wszystko gotujemy jeszcze przez 4 minuty.

Gorący dżem czereśniowy przelewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Słoiki odstawiamy denkiem do góry.

Zobacz także: Czekoladowe ciasto z wiśniami - czy może być coś pyszniejszego? Koniecznie sprawdź, jak je zrobić

Zagłosuj

Jaki dżem najbardziej lubisz?

Liczba głosów:

Koniecznie sprawdź, jak przygotować pyszne smoothie bowl:

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów