4 przepisy na ciasta z owocami. Wypróbuje je już dziś!

Julita Buczek 08.06.2018 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
ciasto z owocami
Fotografia: Fotografia Daniela Coceanciga/Ciastecznik

Jeśli lubicie jeść słodkie desery, ale nie lubicie spędzać dużo czasu w kuchni, przygotowane przepisy z pewnością się przydadzą. Ułożone według pór roku, uzupełnią podwieczorek lub stają się oddzielnym deserem. Przepisy na ciasta z owocami są bardzo smaczne, a dodatkowo zdrowe, dlatego warto włączyć je do swojej diety!

Jeśli jeszcze nie robiliście przepisów na smaczny deser z owocami sezonowymi, musicie koniecznie to nadrobić. Każda pora roku przynosi inne zbiory, dlatego warto zapoznać się z całą listą, którą znajdziecie poniżej.

  • Styczeń: jabłka, gruszki, dynie, marchew, melon
  • Luty: jabłka, gruszki, dynie, marchew
  • Marzec: jabłka, gruszki, dynie, marchew
  • Kwiecień: jabłka, gruszki, marchew, rabarbar
  • Maj: rabarbar, truskawki
  • Czerwiec: cukinia, agrest, czereśnie, wiśnie
  • Lipiec: arbuz, maliny, porzeczka czerwona i czarna, morele, czarny bez
  • Sierpień: brzoskwinie, nektarynki, poziomki, jagody, winogrona
  • Wrzesień: śliwki, jeżyny, pigwa, żurawina, figi, orzechy
  • Październik: gruszki, jabłka, śliwki, pigwa, granat
  • Listopad: gruszki, jabłka, banany, pigwa, dynia
  • Grudzień: gruszki, jabłka, śliwki, suszone owoce

Szukając oryginalnych przepisów na ciasta, natrafiliśmy na poniższe, które musicie koniecznie wypróbować. Dzięki nim w pełni wykorzystacie potencjał owoców!

Zobacz też:  Ciasto z truskawkami - 5 prostych przepisów, które przypadną ci do gustu

WIOSNA

Tarta truskawkowa z kremem earl grey

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 50 g zmielonych migdałów
  • 100 g masła
  • 30 g cukru
  • 1 żółtko
  • 150 g mąki pszennej

SKŁADNIKI NA KREM

  • 200 g śmietany 36-procentowej
  • 200 g białej czekolady
  • 3 torebki herbaty typu Earl Grey
  • 250 g truskawek
  • 10 dag pistacji
  • 125 g mascarpone

WYKONANIE

Śmietanę podgrzej z czekoladą do momentu, aż się rozpuści. Dodaj 3 torebki herbaty i pozostaw najlepiej na całą noc do namoczenia. W ten sposób krem nabierze smaku herbaty w wyniku infuzji.

Składniki na kruche ciasto poszatkuj. Zagnieć szybko ciasto i rozwałkuj je między arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 1 cm. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Przełóż ciasto do formy o wymiarach 33 cm x 11 cm. Dobrze schłodzone ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 15 minut. Ciasto powinno nabrać złotego koloru. Po upieczeniu odstaw ciasto do wystygnięcia.

Krem ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj mascarpone. Na schłodzone ciasto nałóż krem i udekoruj z wierzchu truskawkami oraz posiekanymi pistacjami.

Zobacz też: 4 przepisy na tartę z agrestem - musisz je wypróbować!

LATO

Ptysie z kremem pistacjowym

SKŁADNIKI NA CIASTO  PARZONE

  • 130 g mąki
  • 70 g masła
  • 150 g mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki cukru

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ

  • 50 g cukru
  • 50 g maki
  • 40 g masła
  • 2 łyżeczki kakao

SKŁADNIKI NA KREM

  • 2 żółtka
  • ¼ szklanki mąki kukurydzianej
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 3 łyżeczki pasty pistacjowej
  • 200 g śmietany 36-procentowej

DODATKOWO

  • 200 g wiśni, wydrylowanych
  • 50 g cukru

WYKONANIE

Przygotowanie kruszonki. Masło utrzyj z cukrem. Dodaj przesianą mąkę i zagnieć ciasto, aż powstanie jednorodna masa. Kruszonkę rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na warstwę o grubości 2 mm. Wytnij z niej okręgi o średnicy 5 cm i wstaw do zamrażarki na 1 godzinę.

Przygotowanie ciasta parzonego. Mleko zagotuj z masłem pokrojonym w kostkę, solą i cukrem. Kiedy się zagotuje, dodaj dwukrotnie przesianą mąkę. Garnek pozostaw na ogniu przez 2 minuty i mieszaj dosyć często. Całość wstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia. Gdy masa będzie chłodna, przenieś ją do misy miksera i ucieraj ciasto, dodając po 1 jajku. Masa powinna być jednorodna.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni i włącz termooobieg. Ciasto ptysiowe umieść z pomocą szprycy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ptysie powinny mieć średnicę około 4,5 cm). Na wierzch połóż dysk z kruszonki. Piecz ptysie przez 20 minut, aż będą złotego koloru. Pozostaw na kratce do ostygnięcia.

Przygotowanie kremu. Żółtka zmiksuj z mąką kukurydzianą i cukrem. Zagotuj mleko i ciągle miksując żółtka, cienkim strumieniem wlej mleko. Całość przelej do garnka i podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż całość zgęstnieje. Zdejmij z palnika i dodaj pastę pistacjową. Całość wymieszaj, aż składniki się połączą, wstaw do lodówki na 1 godzinę. Śmietanę ubij na sztywno i delikatnie połącz z wcześniej przygotowanym kremem pistacjowym.

Przygotowanie nadzienia. Wiśnie zagotuj z cukrem. Doprowadź owoce do rozgotowania. Odstaw do przestudzenia (temperatura około 20 stopni). Do środka ptysia daj odrobinę nadzienia wiśniowego, a następnie szprycą wprowadź krem.

Zobacz też: Tarta z malinami na 5 różnych sposobów. Na który się skusisz?

JESIEŃ

Sernik na zimno z ryżem preparowanym

SKŁADNIKI NA SPÓD

  • 40 g ryżu preparowanego
  • 200 g białej czekolady

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ

  • 400 g serka homogenizowanego
  • 150 g śmietany 36-procentowej
  • 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
  • 20 g malin

WYKONANIE

Przygotowanie spodu. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce i wymieszaj z ryżem preparowanym. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż folią spożywczą, a następnie rozprowadź ryż z czekoladą równomiernie po ściankach oraz spodzie tortownicy. Wstaw do lodówki na 30 minut, by całość stwardniała.

Przygotowanie masy serowej. Żelatynę zalej zimną wodą i zostaw na 5 minut do napęcznienia. Wymieszaj serek homogenizowany ze śmietaną. Rozpuść żelatynę i zmiksuj ją z serkiem i śmietaną. Przelej całość do wychłodzonej formy z białej czekolady i ryżu. Maliny zblenduj i przetrzyj przez sito. Powstały mus nanieś na sernik w postaci kropek i patyczkiem przesuń przez środek kropek by powstały serduszka. Wstaw do lodówki na 3–4 godziny do całkowitego stężenia.

Zobacz też:  Tarta z truskawkami - 3 przepisy, które musisz wypróbować

ZIMA

Korzenny wieniec z bezy

SKŁADNIKI NA BEZĘ

  • białka z 4 jajek
  • 240 g cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu

SKŁADNIKI NA KREM

  • 125 g mascarpone
  • 200 g śmietany 36-procentowej
  • 30 g cukru pudru

DODATKOWO

  • żurawina, jeżyny, pistacje  do dekoracji

WYKONANIE

Przygotowanie bezy. Białka ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce cukru co minutę. Gdy już dodasz cały cukier, na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Na papierze do pieczenia narysuj dwa okręgi w różnym rozmiarze. Ułatwi ci to nakładanie bezy. Wstaw bezę do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni i zmniejsz temperaturę od razu do 120 stopni, piecz przez 1 godzinę. Przygotowanie kremu. Śmietanę ubij na sztywno, a pod koniec, cały czas miksując, dodaj cukier puder. Dodaj mascarpone i ponownie wszystko zmiksuj. Bezę udekoruj kremem i owocami.

Wszystkie przepisy pochodzą z książki: Daniela Coceanciga pt. „Ciastecznik. Przepisy na sezonowe ciasta i desery” (wyd. Laurum, Warszawa 2018)

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów