Przepisy na ciasto z winogronami. Wypróbuj 4 sprawdzone pomysły

Julita Buczek 23.06.2020
ciasto z winogronami
Fotografia: Fotografia Fotolia

Te przepisy są szybkie i banalnie proste, bez wątpienia sprawdzą się na szybki deser lub słodką przekąskę. Spróbujcie wykonać je sami, dzięki naszym dokładnym wskazówkom z pewnością sobie poradzicie!

Winogrona wykorzystuje się głównie do produkcji wina, zaledwie 10 proc. winogron spożywanych jest jako świeże owoce. Winogrona są także suszone na rodzynki, które zawierają spore ilości cukru (glukoza, fruktoza) oraz kwasy winowy i jabłkowy, a także związki polifenolowe. W przemyśle spożywczym z nasion winogron otrzymuje się olej, który jest bogaty w witaminę A i witaminę E oraz kwas linolenowy zapobiegający rozwojowi schorzeń układu krążenia.

Zobacz też: Jak zrobić wino z winogron? Wypróbuj sprawdzony przepis!

Ciasto z winogronami

Składniki:

  • 3 jaja (całe)
  • szczypta soli
  • 8 łyżek cukru
  • 1 mały cukier wanilinowy (16g)
  • ½ kostki  margaryny roślinnej (125g)
  • 10 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 400-500g winogron
  • brązowy cukier do posypania

Przygotowanie:

  1. W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojoną w kawałki margarynę i po trochu dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.
  2. Małą tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy. Ciasta jest dość mało, ale bez obaw - urośnie w pieczeniu. Na wierzch wyłożyć owoce. Posypać brązowym cukrem wedle uznania.
  3. Piec w temp. 180C ok. 40 minut na środkowym poziomie piekarnika. Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło

Tarta z winogronami i mascarpone

Składniki:

Ciasto:

  • 200g mąki
  • 150g zimnego masła
  • 80g mielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko

Wierzch:

  • 500g umytych winogron, najlepiej bez pestek
  • 120ml białego wina
  • 110g cukru
  • 250g mascarpone
  • 200g chudego twarogu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, dodając 30ml-60ml wody. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, robiąc niewielką krawędź. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie piec ciasto w temperaturze 190C-200C przez około 30 minut, aż ładnie się przyrumieni. Wystudzić.
  2. Wino wlać do garnka, wsypać 60g cukru i gotować na małym ogniu przez 5 minut mieszając, aż rozpuści się cukier. Dodać winogrona i dalej gotować przez 3 minuty. Owoce wyjąć łyżką cedzakową, odstawić w miseczce. Syrop gotować jeszcze około 3-5 minut. Polać nim winogrona. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Chudy ser dobrze rozetrzeć, żeby był gładki. Połączyć go z mascarpone, wsypać resztę cukru i cynamon, wymieszać. Na cieście ułożyć najpierw masę serową, a następnie owoce, polać syropem.

Zobacz też: Dżem z winogron na 3 sposoby. Wypróbujcie nasze propozycje!

Szybkie ciasto z winogronami

Składniki:

  • mąka pszenna 1,5 szkl, w tym 2 łyżki ziemniaczanej,
  • jajka 3 szt,
  • cukier 1/2 szkl,
  • olej 1/2 szkl,
  • proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • dodatkowo;
  • winogrona około 1,5 szkl, po obraniu i oczyszczeniu,
  • cukier puder do posypania,

 Kruszonka:

  • mąka 100 g,
  • cukier puder 60 g,
  • schłodzone masło 60 g,

Przygotowanie:

  1. Jajka wbijamy do miski i miksujemy razem z cukrem na puszystą masę przez kilka minut, wlewamy olej i dalej miksujemy.
  2. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną i miksujemy do połączenia się składników.
  3. Winogrona oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy.
  4. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą średniej wielkości blaszki.
  5. Następnie na cieście układamy oczyszczone winogrona a na wierzchu kruszonkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy około 35 - 40 minut.
  6. Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Kruszonka:

  1. Masło posiekać nożem a następnie połączyć z mąką i cukrem pudrem na jednolitą masę.
  2. Masę rozdrobnić w dłoniach i układać na cieście.

Zobacz też: 3 sposoby na kompot z winogron! Będziecie zaskoczeni jakie są proste

Ciasto jogurtowe z winogronami

Składniki:

  • ciastka różne około 300 g,
  • masło 5 -6 łyżek,
  • Masa:
  • jogurt naturalny 5 op po 400 ml,
  • żelatyna 50 g,
  • cukier puder 6 łyżek,
  • galaretka cytrynowa 2 szt,
  • winogrona kiść białe,
  • winogrona kiść ciemne,

Przygotowanie:

  1. Ciastka włożyć do woreczka.  Wałkiem do ciasta rozgnieść. Masło rozpuścić i wymieszać z rozkruszonymi ciastkami.
  2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć pokruszone ciastka i dobrze ugnieść. Wstawić do lodówki na godzinę.
  3. Żelatynę rozmieszaj w gorącej wodzie. Jogurt zmieszaj z cukrem pudrem i żelatyną.
  4. Na cieście ułóż ciemne i jasne winogrona. Zalej masą jogurtową.
  5. Ciasto włóż do lodówki do całkowitego stężenia.
  6. Udekorować winogronami i zalać tężejąca galaretką zrobioną według przepisu na opakowaniu.

Puszyste ciasto z winogronami

Składniki na formę 23-24cm:

Na ciasto:

  • 80 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 80 g masła
  • 6 jajek
  • 80 g mąki migdałowej lub migdałów zmiksowanych na drobno w blenderze
  • cukier puder do posypania
  • 300 g mieszanych winogron
  • masłem i mąka do posypania

Do dekoracji:

  • 1 białko
  • cukier
  • około 250 g mieszanych winogron

Przygotowanie:

  1. Szykujemy tortownicę o średnicy 23-24cm, smarujemy masłem i posypujemy mąką. Rozpuszczamy w rondelku masło. Oddzielamy żółtka od białek. W misce na parze ubijamy żółtka z cukrem na puszysty krem.
  2. Ubijamy 10 minut. Dodajemy masło. Kontynuujemy, aż odzyskamy naszą objętość.
  3. W misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz mąkę migdałową mieszając delikatnie za pomocą łopatki od góry do dołu. Dodajemy do naszych ubitych żółtek, cały czas mieszając łopatką.
  4. Dodajemy pół winogron i mieszamy łopatką.
  5. Dodajemy ubite białka na sztywną pianę.
  6. Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.
  7. Na samym końcu na wierzch dodajemy resztę winogron.
  8. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia. Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.
  9. Posypujemy cukrem pudrem.
  10. Winogrona do dekoracji myjemy, maczamy najpierw w roztrzepanym białku z łyżką wody i obsypujemy cukrem.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów