
Bułeczki drożdżowe z pewnością przypadną ci do gustu! Możesz wykonać je na różne sposoby, mamy aż 3 smaczne propozycje. Dajemy gwarancję, że cały proces nie zajmie ci zbyt wiele czasu.
Szukając smacznego pomysłu na śniadania, natrafiliśmy na przepisy na bułeczki z jagodami. Nie są to klasyczne jagodzianki, ale wariacja na ich temat. Sprawdźcie nasze przepisy!
Zobacz też: 3 przepisy na placek z jagodami! O niektórych nie mieliście pojęcia
Bułeczki drożdżowe z jagodami
Lekkie bułeczki drożdżowe są bardzo smaczne, idealne na śniadania lub podwieczorki.
Składniki:
- 1 kg. mąki
- 100 g. drożdży
- 0,5 l. mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka soli
- 2 jaja + 3 żółtka
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 buteleczki aromatu waniliowego
- jagody do nadzienia
Lukier:
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki ciepłej wody
Przygotowanie:
Zaczyn drożdżowy:
- 1 szkl. mleka podgrzać, aby było ciepłe. Dodać drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę soli, 4 łyżki mąki. Wymieszać dokładnie aż rozpuszczą się drożdże. Odstawić.
- Jajka i żółtka wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym. Roztrzepać trzepaczką. Dodać rozczyn, roztopione letnie masło i stopniowo mąkę. Ugniatać o miskę, dolewając mleko. Ugnieść aż ciasto będzie odchodzić od miski i zrobi się elastyczne. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
- Musi podwoić swoją masę.
- Ciasto rozciągnąć dłońmi i ugnieść. Szklanką odbijać placuszki jak na pączki.
- W rękach rozgnieść bułeczkę i łyżką nałożyć jagody lub marmoladę. Zwinąć bułeczkę i skręcić brzegi. Obtoczyć w mące. Układać na blaszce obsypanej mąką. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ok. 15-20 min., do suchego patyczka.
Lukier:
- Cukier puder zalać ciepłą wodą. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Polać ostygnięte bułeczki.
Maślane bułeczki z jagodami
Jeśli chcesz, aby twoje bułeczki rozpływały się w ustach, koniecznie dodaj więcej masła. Sprawi ono, że będą miększe i bardziej pulchne.
Składniki:
- drożdże świeże 25 g
- mleko 1 szklanka
- cukier 1/2 szklanki
- mąka pszenna 3 szklanki
- masło 125 g
- jajka 2 sztuki
- olej 2 łyżki
- sól 1 szczypta
- jagody 200 g
Przygotowanie:
- Przygotować zaczyn z drożdży, ciepłego mleka i łyżki cukru. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia na około 15 minut.
- Następnie do wcześniej przygotowanego zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe, tj. mąkę, roztopione masło, jajka, ciepłe mleko, szczyptę soli. Całość zagnieść na gładką kulę i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny lub do podwojenia objętości.
- Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na stolnice, lekko rozwałkować i wycinać małe kółka. Następnie w sam środek wkładać po jednej łyżce jagód i zawijać jak bułeczki. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jednym jajkiem z łyżką mleka.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do około 180C przez niecałe 30 min lub do zarumienienia. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Zobacz też: 3 przepisy na naleśniki z jagodami. Bardzo smaczne propozycje!
Bułki z jagodami i serem
Nie tylko jagody mają wiele witamin i właściwości odżywczych również ser. Posiada on wiele minerałów, które warto dodawać do swojej diety. Biały ser to bogate źródło magnezu, cynku, potasu i witaminy A. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie, trzeba zjeść niemal 1 kg tego produktu. Biały ser jest polecany przy takich chorobach jak nadkwasota żołądka lub choroba wrzodowa.
Składniki:
- 4,5 szklanki mąki
- szklanka mleka
- 50 g drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 150 g masła
- 100 g serka kremowego śmietankowego
Nadzienie:
- 2 szklanki jagód
- 200 g serka śmietankowego, może być ricotta
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- łyżka gorącej wody
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuścić w chłodnym mleku. Dodać cukier i sól. Odstawić na kwadrans, żeby zaczyn zaczął pracować. Masło rozpuścić. Przestudzić. Do miski przesiać mąkę, wlać masło, wyrobić ciasto, a potem dodać serek i delikatnie wymieszać. Na końcu połączyć z zaczynem drożdżowym. Ciasto odstawić na godzinę aż podwoi objętość. W tym czasie serek wymieszać z cukrem.
- Z wyrośniętego ciasta odrywać niewielkie kawałki i w dłoniach lepić kulki. Potem kulki trzeba spłaszczyć, szklanką zrobić w nich wgłębienie, ale tak by, nie przebić dna. Dno wysmarować rozkłóconym jajkiem i delikatnie oprószyć bułką tartą. Na nie wyłożyć łyżkę serka, a na to łyżkę jagód. Ciasto każdej z bułek posmarować jajkiem. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. W tym czasie można przygotować lukier, czyli dobrze utrzeć wszystkie składniki. Lukier ma mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za rzadki, trzeba dodać cukru, jeśli gęsty, wody.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić bułki ułożone na blaszce i piec 20 minut. Przed podaniem polać lukrem.
Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!
Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:
Autor: Julita Buczek