Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej. Przepis na szybki obiad!

Malwina Wasilewska 12.05.2020
szparagi w szynce
Fotografia: Shutterstock

Sezon na szparagi kwitnie! Ze szparagów można wyczarować wiele pysznych potraw. Tym razem przedstawiamy przepis na zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej. Sprawdźcie!

Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej to proste i pożywne danie, które przygotujesz w kilkanaście minut. Do jego wykonania potrzebować będziesz kilku łatwo dostępnych i stosunkowo niedrogich składników. Najważniejszym elementem tej potrawy są szparagi. Właśnie dlatego należy szczególnie zadbać o to, by były świeże. Poznajcie najlepszy przepis na szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej!

Szparagi w szynce - składniki

Aby przygotować szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej potrzebne ci będą:

  • 1 pęczek szparagów
  • 100 g szynki suszonej np. parmeńskiej, serrano lub cieniutkiego boczku
  • 200 g tartego sera (np. mozzarella)
  • tymianek
  • oliwa extra vergine, 
  • masło, 
  • sól, 
  • pieprz

Szparagi w szynce - sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie umyj dokładnie szparagi, odłam białe końce. Połóż plasterki szynki na talerz, po środku szynki połóż razem około 5 szparagów, posyp je startym serem i zawiń je w roladki i posyp je listkami świeżego tymianku.

Następnie posmaruj oliwą formę lub inne naczynie żaroodporne i włóż szparagi w szynce do piekarnika na 12 minut. Gotowe!

Poznaj też przepisy na warzywa z grillazupę krem z białych warzyw oraz zapiekankę z cukinii.

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów