Przepis na sos jogurtowy - poznaj jego niesamowity smak!

Julita Buczek 27.03.2019
sos jogurtowy przepis
Fotografia: Shutterstock

Przygotowanie sosu jogurtowego jest bardzo proste. Wystarczy tylko kilka składników, aby przyrządzić sos jogurtowy. Wypróbuj go już dziś i ciesz się jego smakiem przy rodzinnym stole!

Sos jogurtowy przygotowujemy na bazie jogurtu naturalnego o gęstej konsystencji o kremowej barwie i kwaśnym smaku. Surowcem do produkcji jogurtu jest w głównej mierze mleko surowe. Typowy dla jogurtu smak pochodzi ze sfermentowanego mleka, które powstają podczas procesu fermentacji. 100 g jogurtu naturalnego zawiera ok. 60 kcal, dlatego bardzo często polecany jest osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Zobacz także: Sos do tortilli – 4 przepisy na kremowe sosy!

W jogurcie naturalnym jest dość dużo laktozy, dlatego nie będzie on dobrym składnikiem spożywczym dla osób z jego nietolerancją. Jogurt ma dużą zawartość wapnia, aminokwasów, a także witamin z grupy B. Zapobiega również zaparciom, a także poprawia trawienie, zmniejsza ilość złego cholesterolu i chroni przed miażdżycą. Wzmacnia również układ odpornościowy i ma działanie przeciwnowotworowe.

Sos jogurtowy - przepis

  • Przygotowanie sosu jogurtowego nie zajmie ci zbyt wiele czasu, dlatego warto wykorzystać przepis na niego, kiedy szykujesz się na spotkanie przy grillu. Koniecznie wypróbuj szybki przepis na sos jogurtowy. Bazę stanowi jogurt grecki, który wzbogaciłam o ostry smak musztardy i sporą ilość ziół – świeżą pietruszkę i szczypiorek oraz suszone oregano, a także tymianek.

Składniki:

  • 200 g gęstego jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1/4 łyżeczki cukru,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Do dużego naczynia wlać jogurt, musztardę oraz sok z cytryny. Składniki dobrze wymieszać.
  2. Pietruszkę oraz szczypiorek drobno posiekać i dodać do pozostałych produktów.
  3. Sos doprawić przyprawami, a całość dokładnie wymieszać.
  4. Gotowy sos odstawić do lodówki.

Sos jogurtowo-serowy

  • Ten sos będzie bardzo dobrym dodatkiem do makaronów lub samych warzyw. Tego typu danie ma dość dużo kalorii, dlatego nie będzie odpowiednie dla osób odchudzających się.

Składniki:

  • 100 g sera żółtego,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki śmietany 12%,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W misce utrzeć ser i dodać jogurt oraz śmietanę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Dokładnie wymieszać całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

Sos jogurtowo-czosnkowy fit

  • Sos jogurtowo-czosnkowy smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień, kiedy będziemy przechowywać go w lodówce.

Składniki:

  • 100g jogurtu naturalnego,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • łyżeczka natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wsypać do dużej miski i dokładnie wymieszać. Użyć do doprawienia odpowiednich przypraw, które lubimy najbardziej.

Zobacz także: Sos bazyliowy – jak go zrobić i do czego go dodawać?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów