Przepis na paszteciki z grzybami oraz smaczny farsz do pasztecików. Sprawdzone przepisy na święta

Julita Buczek 02.11.2018
paszteciki z grzybami
Fotografia: Shutterstock

Paszteciki z grzybami to idealny dodatek do zup, ale nie tylko. Sprawdzą się również bardzo dobrze, jako oddzielne danie, które podamy podczas kolacji wigilijnej.

Paszteciki wykonywane są z ciasta drożdżowego, tradycyjnie z mięsnym nadzieniem, jednak coraz częściej można wymieniać farsz na taki, jaki nam odpowiada. Jednymi z bardziej popularnych są paszteciki z kapustą, pieczarkami lub serem.

Paszteciki z grzybami

Tego typu paszteciki świetnie sprawdzą się jako dodatek do czerwonego barszczu. Ich smak z pewnością zostanie zapamiętany na długo. Piękny zapach kminku sprawi, że paszteciki z grzybami będą idealną świąteczną przekąską.  

Składniki:

  • 100 g masła miękkiego,
  • 650 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 3 jajka + 1 jajko do posmarowania,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 50 g drożdży,
  • kminek,

nadzienie:

  • 800 g pieczarek,
  • 3 cebule,
  • sól,
  • kilka łyżek oleju

Przygotowanie:

  1. Do miski dodać masło, jajka, mąkę, sól, mleko, drożdże oraz cukier, Wyrabiać mikserem około 4 minut. Ciasto musi być sprężyste oraz delikatne. Miskę przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia a 35 minut.
  2. Patelnię rozgrzać, wrzucić na rozgrzany olej, pokrojone w kostkę cebulę, usmażyć ją na złoto. Dorzucić pieczarki. Wszystko usmażyć na dużym ogniu. Połączyć w misce z cebulą, doprawić solą i pieprzem.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować placek o wymiarach 30 cm  na 20 m. Pokroić na dwie części, tak aby powstały prostokąty.
  4. Nałożyć farsz do środka i zawinąć na kształt wałka.
  5. Wałek z ciasta lekko spłaszczyć i przełożyć na wyłożoną papierem formę do pieczenia. Przekroić wałek tak, aby utworzyć paszteciki.
  6. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
  7. Przed wstawieniem do pieca, posmarować paszteciki jajkiem i posypać kminkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Zobacz także:  Pierniczki świąteczne to bardzo smaczny deser na święta. Wypróbuj 4 łatwe przepisy!

Farsz do pasztecików z grzybami

Jeśli zależy nam do smacznym farszu, powinniśmy przyłożyć do niego szczególną uwagę. Najlepszy okaże się po dodaniu do niego odpowiednich przypraw oraz wcześniejszym przygotowaniu grzybów. Przygotowanie nie zajmie wiele czasu, dlatego warto wybrać odpowiedni przepis na farsz do pasztecików z grzybami, aby później móc cieszyć się ich smakiem oraz aromatem.

Składniki:

  • grzyby suszone ok. 50 g,
  • cebula 1 sztuka,
  • bułka tarta 1 łyżeczka,
  • sól,
  • woda

Przygotowanie:

  1. Grzyby należy zalać ciepłą wodą i pozostawić do namoczenia. Najlepsze będą po całonocnym namoczeniu. Cebulę należy drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Dodać posiekane i odsączone grzyby.
  2. Całość należy smażyć, a następnie delikatnie zblendować.
  3. Do gładkiej masy dodać bułkę tartą, sól oraz pieprz do smaku.

Zobacz także: 2 przepisy na pyszny, świąteczny makowiec. Dowiedz się, jak go przygotować!

Paszteciki z grzybami i kapustą

Składniki:

  • ciasto:
  • 500 g mąki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 180 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50 g masła
  • farsz:
  • 500 g pieczarek,
  • 200 g kiszonej kapusty,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 ziele angielskie,
  • 1 listek laurowy,
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypać mąkę, drożdże oraz cukier. Wlać mleko cały czas mieszając. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Dodać sól, jajka, cały czas mieszać dokładnie składniki. Gdy powstanie gładka masa należy dodać masło i rozpocząć wyrabianie. Wyrabiać około 15 minut. Odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
  3. Kapustę opłukać i pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka, dolać pół szklanki wody, dodać sól i resztę przypraw, zagotować. Zostawić pod przykryciem na około 45 minut.
  4. Pieczarki opłukać i pokroić w plastry. Włożyć na patelnię i mieszać aż woda z nich odparuje, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać łyżeczkę masła i smażyć przez kilka minut.
  5. Na dużej patelni zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, ugotować kapustę i łyżkę masła. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć 5 minut.
  6. Ciasto wyłożyć na stolnicę i zacząć od wygniatania. Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować. Na środek wyłożyć dużą łyżkę nadzienia. Delikatnie uklepać łyżką i skleić pierożka.
  7. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Rozwiąż quiz

Boże Narodzenie w różnych regionach Polski. Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę o świątecznych zwyczajach

1. W którym regionie Polski nieznany jest zwyczaj pozostawiania wolnego miejsca przy wigilijnym stole?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów