Pańska skórka to pyszny smakołyk. Poznaj prosty przepis na ten cukierek!

Julita Buczek 14.10.2020 AKTUALIZACJA: 14.10.2020
pańska skórka przepis
Fotografia: Maciej Luczniewski/REPORTER/East News

Pańska skórka to smakołyk, na który przepis strzeżony jest od wielu pokoleń. Nam jednak udało się dotrzeć do receptury na ten słodki produkt, którym zajadali się nasi dziadkowie i rodzice. Sprawdźcie, jak zrobić pańską skórkę i cieszcie się jej smakiem na co dzień.

Pańska skórka to biało-różowy cukierek, który najczęściej zawinięty jest w lekko przeźroczysty pergamin. Pańską skórkę można kupić w Warszawie i okolicach na straganach rozstawionych przy cmentarzach podczas święta Wszystkich Świętych lub odpustów.

W Krakowie ten przysmak nazywany jest miodkiem tureckim, a w Lublinie występuje pod nazwą szczypka.

Pańska skórka przygotowywana jest z ubitych na sztywno białek, cukry, wody, soku z cytryny oraz malin.

Pańska skórka - co to jest?

Pańska skórka jest cukierkiem wpisanym na listę produktów tradycyjnych w 2008 roku i znajduje się w kategorii "Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie mazowieckim". Ten wyrób cukierniczy kształtem przypomina prostokąt, jest lekko podłużny i przypomina krówkę. Jego długość nie powinna przekraczać 5 cm, wysokość 2 cm, a szerokość 3 cm.

Z zewnątrz ten niewielki cukierek powinien być w kolorze biało-różowym. Konsystencja powinna być w dotyku gładka, a po skonsumowaniu lepka i odrobinę twarda.

Zobacz także: Nalewka z winogron może być smaczna i zdrowa. Mamy na nią aż 3 przepisy!

Jak się okazuje pierwsze wzmianka o tym niewielkim cukierku, pojawiła się w Słowniku Języka Polskiego (t. IV) pod redakcją Adama Kryńskiego i Władysława Niedźwieckiego wydanym w 1908 roku. To właśnie w nim została opisana tak zwana "panieńska skórka", która jest słodkim ciastkiem ślazowym, sprzedawanym w aptekach jako środek od kaszlu. W tym samym słowniku jednak z 1915 roku znajduje się znacznie więcej informacji na temat tego przysmaku.

W tym słowniku zostało napisane, że jest to produkt złożony z gumy arabskiej, cukru miałkiego, białka jajecznego, ubitego na pianę oraz olejku kwiatu pomarańczowego. W 2003 roku pańska skórka opisywana była jako "skórka panieńska". Miękka, słodka masa z cukru, gumy arabskiej oraz białka.

Zobacz także: Przepis na zdrowy i pyszny mus jabłkowy. Idealny dla małych i dużych łasuchów

Pańska skórka - przepis domowy

Okazuje się, że ten smakołyk można przygotować własnoręcznie w domowym zaciszu. Dodatkowo do wykonania przepisu wcale nie trzeba drogich składników. Wszystkie znajdziesz w swoim sklepie.

Składniki:

  • 6 białek kurzych,
  • 500g cukru,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżka dżemu z dzikiej róży,
  • 100g przecieru truskawkowego

Przygotowanie:

  1. W 150 ml wody zagotować z 50 g cukru z dżemem z dzikiej róży. Dokładnie wymieszać w celu uzyskania jednolitej masy.
  2. Ubić 6 białek kurzych na sztywno, dodać cukier i dodać syrop z poprzedniego kroku.
  3. Masę przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch posypać mąką ziemniaczaną. Odstawić na całą noc do ostygnięcia.
  4. Na sam koniec pokroić na małe cukierki.

Wypróbujesz przepis na pańską skórkę?

Zobacz także: Leczo z dyni - wegańska alternatywa dla tego pysznego i szybkiego dania

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów