Przepis na nalewkę z jeżyn. Ten domowy alkohol wszystkim przypadnie do gustu!

Julita Buczek 28.09.2018
domowa nalewka z jeżyn
Fotografia: Pixabay

Nalewka z jeżyn idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadów lub słodkich deserów. Poznaj przepisy na domową nalewkę z jeżyn!

Nalewka z jeżyn nie jest zbyt znanym alkoholem, który często jest pomijany podczas robienia nalewek. Jego smak jest lekko gorzki, dlatego tak szybko zapada w pamięć. Nalewka z jeżyn będzie idealnie komponować się z domowym obiadem, szczególnie jeśli planujesz przygotować dziczyznę.

Jeżyny, pomimo tego, że są niewielkimi owocami, mają bardzo dużo właściwości, które z pewnością warto poznać. Posiadają bardzo dużo silnych antyoksydantów, które są rakotwórcze oraz stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej. Jeżyny to również bogate źródło błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, a tym samym zapobiega chorobom serca. Jeżyny przyspieszają również przemianę materii, dzięki czemu są idealnym składnikiem diety odchudzającej.

Właściwości lecznicze jeżyn znane są już od wielu lat w medycynie ludowej. Na bazie tych owoców, bardzo często wytwarza się sok, który pomaga w leczeniu przeziębień oraz w celu wzmocnienia organizmu przed występującymi na jesieni infekcjami.

Od lat mówi się o profilaktyce antynowotworowej z użyciem właśnie tej rośliny. Jeżyny mają kilka bardzo silnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki przyczyniające się do powstania komórek rakowych.

Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g):

  • Wartość energetyczna - 43 kcal
  • Białko ogółem - 1.39 g
  • Tłuszcz - 0.49 g
  • Węglowodany - 9.61 g
  • Błonnik - 5.3 g

Jeżyny wspomagają pracę układu krążenia, ponieważ zawierają 3 bardzo ważne składniki:

Jeżyny mają również bardzo pozytywny wpływ na nasz wzrok. Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz witaminy E jeżyny hamują występowanie zwyrodnienia plamki żółtej. Obniżają również ryzyko zachorowania na zapalenie siatkówki oka oraz obniżają ciśnienie krwi, które może powodować rozwój AMD.

Nalewka z jeżyn na spirytusie

Przepis na nalewkę z jeżyn nie jest zbyt wymagający. Z pewnością każdy sobie z nim poradzi i będzie mógł cieszyć się smakiem domowej nalewki.

Składniki:

  • 1/2 litra moszczu jeżynowego,
  • 100 ml moszczu wiśniowego,
  • 70 dag cukru,
  • 600 ml spirytusu 95%,
  • 400 ml wody

Przygotowanie:

  1. Przygotuj słoik o pojemności 2 litrów. Wlej do niego odpowiednio odmierzoną ilość moszczów owocowych.
  2. W przygotowanej wcześniej wodzie rozpuść cukier i wlej do tego samego naczynia, w którym znajduje się moszcz.
  3. Stale mieszaj i dodaj spirytus.
  4. Wymieszaj jeszcze raz wszystkie składniki i szczelnie zamknij słoik.

Przepis na jeżynówkę z rumem

Jeśli chcesz, aby twoja jeżynówka miała jeszcze bardziej wyrazisty smak, koniecznie przygotuj ją na rumie. To bardzo innowacyjny pomysł, który z pewnością sprawdzi się wśród bardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych jeżyn,
  • 0,5 kg cukru,
  • 0,25 l wody,
  • 0,5 l rumu

Przygotowanie:

  1. Włóż do garnka owoce i cukier. Całość zalej wodą. Zagotuj i odstaw do przestygnięcia.
  2. Kiedy wywar przestygnie, znowu zagotuj, ciągle mieszając.
  3. Następnie odcedź i znowu zagotuj. Do roztworu dodaj rum.
  4. Dobrze wszystko wymieszaj i jeszcze raz odcedź. Rozlej do butelek.
  5. Szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na około 6 miesięcy.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Pamiętasz jeszcze te gadżety? Sprawdź swoją wiedzę na temat kultowych dodatków z lat 90.

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów