Marzy ci się makaron domowy? Podpowiadamy, jak go zrobić

Sylwia Bagińska 19.11.2019 AKTUALIZACJA: 25.11.2019
Przepis na makaron domowy
Fotografia: Shutterstock

Przepis na makaron domowy wydaje się prosty w przygotowaniu, ale jak wiadomo – bez sprawdzonego przepisu może się nie udać. Podpowiadamy wam, jak zrobić pyszny, domowy makaron.

Makaron to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych na całym świecie. Na jego bazie wykonuje się mnóstwo potraw. Ten produkt spożywczy pochodzi z Włoch, jednak każdy kraj ma indywidualny pomysł na jego przygotowanie. Jednym smakuje makaron jajeczny, a inni uwielbiają klasyczny na bazie mąki i wody. Niektórzy zajadają się także makaronem ryżowym, czy też tym przygotowanym z fasoli.

Jak już wiemy, makaron domowy niejedno ma imię. W naszym artykule zdradzimy między innymi przepis na klasyczny makaron domowy. Mamy nadzieję, że często będziesz do niego wracać.

Zobacz także: Pizza z patelni - jeśli jej nigdy nie jadłeś, koniecznie musisz to nadrobić

Przepis na makaron domowy

Zapewne wiele gospodyń domowych próbowało różnych przepis na makaron domowy. Przepis na ten produkt wydaje się dość prosty, jednak trzeba znać kilka tricków, żeby makaron był pyszny. Przygotowanie pysznego makaronu wymaga także dobranie odpowiednich składników.

Zanim wybierzesz potrzebne składniki…

Jeśli chcesz zrobić pyszny makaron domowy, musisz pamiętać o procesie wałkowania. Wiele osób używa do tego specjalnej maszynki do wałkowania makaron. Kupisz ją za kilka/kilkanaście złotych. Jeśli jej nie masz, to czeka się długie wałkowanie ciasta. Pamiętaj, że musi być ono bardzo cienkie – porównywalne do tego wykorzystywanego w pierogach.

Bardzo ważna jest także mąka. Jeśli chcesz, aby twój makaron był pyszny wybieraj mąkę typu 00 – jest ona bardzo dobrze zmielona. Gdy nie możesz znaleźć jej na sklepowej półce, możesz wybrać też mąkę pszenną typu 550.

Zaleca się także, aby do makarony wybierać jajka, które mają żółtka o bardzo intensywnym kolorze.

Składniki, których potrzebujesz do przygotowania makaronu domowego:

  • Mąka pszenna (dwie szklanki),
  • Mąka do posypywania,
  • 4 żółtka,
  • 2 jajka,
  • Pół łyżeczki soli,
  • Odrobina wody (dwie łyżeczki).

Przygotowanie:

Na początku należy przesiać mąkę do miski i dodać wodę, sól oraz jajka i żółtka. Zagnieć ciasto. Jego konsystencja powinna być bardzo twarda. Następnie uformuj kulę i zagniataj jeszcze raz przez około 5-10 minut. Całość odłóż na około pół godziny. W tym czasie ciasto powinno odpocząć.

Schłodzone ciasto podziel na kilka części. Weź jedną z nich i delikatnie wałkuj na kształt prostokąta.

Kolejny krok to wałkowanie na maszynce. Pamiętaj, żeby zaczynać od najniższego poziomu. Wykonuj kilka powtórzeń.

Tak rozwałkowane ciasto należy suszyć przez około 5 minut i powtórzyć proces raz jeszcze na maszynce.

Następnie ciasto zwijamy w rulon i kroimy w plasterki. Tak przygotowany makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 2-3 minuty. Smacznego!

Pamiętaj, że rozwałkowanego, wysuszonego i pokrojonego już makarony nie musisz od razu gotować. Możesz go odpowiednio zapakować i włożyć na kilka dni do lodówki lub na dłuższy okres czasu do zamrażarki.

Zobacz także: Cherimoya - czy wiesz, jak smakuje ten egzotyczny owoc? Jest niskokaloryczny i bardzo zdrowy

Sprawdzasz kaloryczność produktów, które spożywasz? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia!

Quiz: który produkt ma więcej kalorii
Rozwiąż quiz

Uważasz na to, co jesz? Sprawdź, co ma więcej kalorii. Zdobędziesz choć 75 proc.?

Quiz: który produkt ma więcej kalorii

1. Który z tych produktów ma więcej kalorii?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów