Lasagne nie musi być tradycyjna! Możesz ją przyrządzić również ze szpinakiem. 2 proste przepisy na lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem i pomidorami na białym talerzu z natką pietruszki
Fotografia: Shutterstock

Lasagne ze szpinakiem może być równie pyszna jak ta tradycyjna! Wystarczy dobrać do niej odpowiednie składniki. Podpowiadamy 2 sposoby na przygotowanie takiego dania.

Lasagne zazwyczaj kojarzy nam się wszystkim z płatami makaronu, przekładanymi sosem bolognese. Oczywiście pomidory i mięso mielone to klasyka, która idealnie komponuje się w tym daniu. Istnieją jednak również inne sposoby na przygotowanie lasagne, które są równie pyszne! I przy okazji bardzo zdrowe, ponieważ szpinak ma wiele cennych właściwości. Lasagne ze szpinakiem idealnie sprawdzi się w menu wegetarian. A można ją przygotować z różnymi dodatkami tak, że będzie to jednocześnie danie bogate w smaku. Podpowiadamy 2 proste przepisy na lasagne ze szpinakiem.

Zobacz także: Lasagne – kilka sprawdzonych przepisów na tę włoską potrawę

Lasagne ze szpinakiem

Klasyczna lasagne ze szpinakiem? Czemu nie! To pyszna i bardzo zdrowa wersja klasycznej włoskiej potrawy. I przygotowuje się ją, wbrew pozorom, bardzo prosto.

Składniki na lasagne ze szpinakiem dla 4 osób:

  • Paczka płatów makaronu lasagne
  • 400 g szpinaku typu baby
  • Cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Śmietana 12%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ½ litra mleka
  • 2 łyżeczki soku ze świeżej cytryny
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Zobacz także: Spaghetti ze szpinakiem to idealny pomysł na szybki obiad!

Sposób przygotowania:

Płaty makaronu zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na jakieś 10 minut.

Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Do tego wyciskamy ząbki czosnku i wsypujemy liście szpinaku. Śmietanę mieszamy z jajkami i wylewamy do szpinaku. Przyprawiamy do smaku. Wszystko razem gotujemy około 5 minut.

Przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni roztapiamy masło. Na to wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Do tego stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając. Powinniśmy uzyskać konsystencję sosu. Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Wykładamy w naczyniu żaroodpornym warstwami: odrobina sosu beszamelowego, makaron, beszamel, szpinak, makaron, beszamel, szpinak, makaron, beszamel, starta mozzarella. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zobacz także: Tarta ze szpinakiem – 5 szybkich pomysłów na prosty obiad

Lasagne ze szpinakiem i pomidorami

Można oczywiście połączyć przyjemności i stworzyć lasagne ze szpinakiem i pomidorami. Wtedy osiągniemy połączenie idealne, ponieważ będziemy mieli wegetariańską wersję klasycznej lasagne.

Składniki na lasagne ze szpinakiem i pomidorami dla 4 osób:

  • Paczka płatów makaronu lasagne
  • 400 g szpinaku typu baby
  • Cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 50 g grana padano
  • 60 g mozzarelli
  • 6 pomidorów
  • Mała śmietana 12%
  • 2 jajka
  • Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, oliwa z oliwek

Zobacz także: Spaghetti bolognese – przepis na klasyczną włoską pastę

Sposób przygotowania:

W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Do wrzącej wody wkładamy płaty makaronu – nie więcej niż trzy sztuki na raz. Gotujemy aż zrobią się odrobinę miększe.

Cebulę siekamy w drobną kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy do zeszklenia. Następnie wyciskamy 4 ząbki czosnku i wrzucamy liście szpinaku. Wszystko razem smażymy, aż szpinak się zredukuje.

Jajko ubijamy, dodajemy sól, pieprz i starty grana padano. Całość mieszamy ze śmietaną i dolewamy do szpinaku. Całość mieszamy i smażymy jeszcze około 5 minut.

Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 5 minut. Następnie zdejmujemy z nich skórę i wrzucamy do garnka z rozgrzaną niewielką ilością oliwy. Dodajemy do tego 2 wyciśnięte ząbki czosnku i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, paprykami i ziołami. Czekamy aż sos zgęstnieje.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: makaron, szpinak, makaron, szpinak, makaron, pomidory. Całość posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zobacz także: 5 przepisów na makaron ze szpinakiem – są szybkie i łatwe

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. 

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów