Prosty przepis na kopytka "jak u babci". Je urozmaicić tradycyjny przepis?

Kopytka z okrasą podane na czarnym talerzu
Fotografia: Shutterstock

Kopytka to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Można je przygotować na wiele sposób! Podpowiadamy, jak zrobić pyszne kopytka "jak u babci". 

Nasz kraj kojarzy się wielu osobom przede wszystkim z pierogami. Kuchnia polska jednak nie tylko tym stoi. W naszych rodzimych przepisach znaleźć możemy także inne polskie potrawy. Jedną z najpopularniejszych, które znamy jeszcze z kuchni naszych babć, są kopytka (w Poznaniu znane jako szagówki). Poza smakiem, najlepsze w nich jest to, że są banalnie proste w przygotowaniu. Czym się różnią tradycyjne kopytka, od klusków leniwych i jak je przygotować? Oto banalne przepisy na klasyczne kopytka oraz kopytka leniwe, kopytka z dynią i kopytka ze szpinakiem.

Zobacz także: Kuchnia polska. Poznaj łatwe przepisy na tradycyjne polskie dania

Kopytka „jak u babci” – tradycyjny przepis

Kopytka to danie, które nie raz przygotowywały nam mamy i babcie. Macie ochotę na te wyjątkowe kluseczki? Możecie sami je zrobić i to w bardzo prosty sposób! Podpowiadamy, jak przygotować tradycyjne kopytka.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 400 g mąki
  • Sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gdy już będą miękkie, odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę. Następnie wykładamy je na stolnicę. Do tego dodajemy przesianą przez sito mąkę, jajka oraz sól. Wszystko razem zagniatamy. Kulkę ciasta dzielimy na trzy części. Każdy z nich natomiast rolujemy w wałeczki grubości paska. Następnie kroimy w romby.

W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Gdy będzie wrząca, wrzucamy na nią nasze kopytka. Mieszamy i czekamy, aż kluski wypłynął na powierzchnię.

Gotowe kopytka można podawać z bułką tartą podsmażoną na maśle. Można tez posypać je cukrem, żeby uzyskać wersję „na słodko”. Są jednak także inne sposoby na podanie ich. Mogą być np. dodatkiem do mięs lub podane z pysznym sosem.

Zobacz także: 5 sposobów na chrupiące placki ziemniaczane. Wybierasz wersję na słodko czy słono?

Kopytka z sosem – jaki sos pasuje do kopytek?

Do kopytek pasują różne sosy. Przede wszystkim sos mięsny. Jak taki przygotować?

Składniki na sos mięsny do kopytek:

  • 50 g łopatki wieprzowej
  • Cebula
  • 200 ml wody
  • Olej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego posiekaną cebulę. Solimy, mieszamy, a gdy się zeszkli, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Na to wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i smażymy. Całość zalewamy wodą i dusimy około 15 minut. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej. Następnie wsypujemy na niego mąkę i energicznie mieszamy. Tym samym przygotowujemy zasmażkę. Gdy pozbędziemy się grudek, stopniowo wlewamy trochę wody z mięsa i cały czas energicznie mieszamy. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do reszty sosu. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 10 minut.

Zobacz także: Sos myśliwski – kilka przepisów na ten popularny sos!

Do kopytek dobrze sprawdzi się także sos grzybowy. Możemy go przyrządzić z różnych rodzajów grzybów. Dobrze sprawdzą się zarówno grzyby leśne, jak i pieczarki. Jak go przygotować?

Składniki na sos grzybowy do kopytek:

  • 500 g dowolnych grzybów (mogą być pieczarki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany 30%
  • Natka pietruszki
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, siekamy, solimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy już się zeszkli, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Do tego wsypujemy pokrojone grzyby. Całość dusimy, aż grzyby się zmniejszą i będą miękkie. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tego stopniowo wlewamy śmietanę wymieszaną z gałką muszkatołową i cały czas mieszamy. Dusimy około 5 minut.

Zobacz także: Przepis na smaczny i szybki sos pieczarkowy. Wypróbuj jego smak!

Kopytka leniwe, czyli kopytka z serem lub twarogiem

Nasze babcie robiły także tzw. kluski leniwe, czyli kopytka z dodatkiem sera lub twarogu. Ich wykonanie również jest banalnie proste. Podpowiadamy, jak je zrobić!

Składniki na kluski leniwe:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 200 g twarogu
  • Sól

Kopytka leniwe robimy dokładnie tak samo jak klasyczne, tylko na etapie mieszania wszystkich składników dodajemy także twaróg. Gotujemy dokładnie w ten sam sposób, wrzucając je na wrzącą wodę i czekając, aż wypłyną na powierzchnię.

Zobacz także: Pierogi leniwe to prawdziwy przysmak. Jak je przygotować? Oto 3 sposoby

Kopytka z dyni

Kopytka z dyni to już nietradycyjna wersja, jednak równie pyszna! Na pewno zachwycisz wszystkich takim obiadem.

Składniki na kopytka z dyni:

  • 500 g upieczonej dyni
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • Sól

Sposób przygotowania:

Dynię dokładnie obieramy, wydrążamy pestki i kroimy na kawałki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około pół godziny w 180 stopniach. Następnie studzimy ją i przepuszczamy przez maszynkę. Na stolnicy lub w misce mieszamy dynię z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy i każdy kawałek rolujemy w wałek wielkości paska. Każdy wałek kroimy w małe romby. Gotujemy tak samo jak klasyczne kopytka.

Zobacz także: Krem z dyni – kilka szybkich i łatwych przepisów na tę zupę

Kopytka ze szpinakiem

Równie innowacyjną wersją kopytek są te ze szpinakiem, także coraz popularniejsze w polskiej kuchni. Zobaczcie, jak je zrobić.

Składniki na kopytka ze szpinakiem:

  • 500 g ziemniaków
  • 400 g mąki
  • Garść szpinaku typu baby
  • 1 jajko
  • Sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gdy trochę ostygną, przepuszczamy je przez maszynkę. Tak przygotowane ziemniaki mieszamy z pozostałymi składnikami. Następnie formujemy ciasto, dzielimy je na trzy części i z każdej części robimy wałek o wielkości paska. Każdy wałek kroimy na drobne romby. Gotujemy podobnie jak klasyczne kopytka, czekając aż wypłyną na powierzchnię.

Posłuchaj podcastu

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów