To danie jest szybkie i bardzo proste w wykonaniu. Sprawdź przepis na smaczne gofry!

Julita Buczek 16.01.2020 AKTUALIZACJA: 16.01.2020
gofry
Fotografia: Shutterstock

Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby gofrów. To szybkie w wykonaniu danie z pewnością sprawdzi się wśród tych z was, którzy nie lubią spędzać długich godzin w kuchni. Sprawdźcie nasze przepisy!

Gofry są rodzajem chrupkiego wafla robionego w gofrownicy. Ten pulchny wafelek przyrządza się z ciasta, które zostało wykonane z mąki, cukru, soli, masła, oleju, żółtek jajek, mleka, ubitych białek jaj. Najbardziej popularne są gofry belgijskie, które powstały w 2 połowie XX wieku. To szybkie w wykonaniu danie sprawdzi się jako pyszny deser lub, kiedy dodamy do niego słone składniki, będzie można zjeść go na obiad lub kolację.

Przepis na gofry - lekkie i chrupiące domowe gofry

Gofry można podawać same lub różnego rodzaju dodatkami. Mogą to być owoce, bita śmietana lub słodkie sosy. Jeśli jednak wolicie dania na słono, koniecznie dodajcie do gofrów sery pleśniowe lub kawałki mięsa.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków,
  • 1/3 szklanki (80 ml) oleju słonecznikowego,
  • 2 jajka (żółtka należy od białek).

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać gofrownicę do wymaganej temperatury.
  2. W dużej misce zmiksować mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej oraz żółtka.
  3. Białka należy ubić na pianę i delikatnie wymieszać z resztą składników.
  4. Porcję ciasta przelać do gofrownicy i piec około 2 minuty, aż uzyskamy pożądaną chrupkość.

Gofry na słono z szynką i serem

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 500 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 25 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 100 g szynki,
  • 80 g żółtego sera,
  • 1/2 papryki,
  • szczypiorek,
  • chili.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do miski oraz dodać cukier, proszek do pieczenia, sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
  2. W garnku  podgrzać mleko i rozpuścić masło. Dodać drożdże, jajka, wszystko dokładnie wymieszać. Zawartość garnka stopniowo wlewać do miski cały czas miksując aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Tak przygotowane ciasto odstawić na 2 godziny do lodówki.
  4. Po tym czasie do ciasta dodać drobno pokrojone dodatki, wszystko wymieszać i wyłożyć na rozgrzaną gofrownicę.

Skorzystasz z naszego przepisu?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów