Falafel - poznaj przepis na arabski przysmak!

Julita Buczek 16.01.2020 AKTUALIZACJA: 05.02.2020
falafel przepis
Fotografia: Shutterstock

Falafel jest jednym z najbardziej znanych przysmaków kuchni arabskiej. Ten tradycyjny posiłek przygotowuje się z ciecierzycy, bobu lub sezamu. Falafele to bardzo lubiane przekąski. Sprawdźcie, jak ją przygotować!

Falafel to smażone kotleciki z ciecierzycy lub bobu z dodatkiem dużej ilości przypraw. W wielu krajach arabskich to niesamowicie popularna potrawa. Falafel najczęściej podawany jest w picie z dodatkiem warzyw oraz sosem, który wykonuje się na bazie tahini. Jest jednym z ważniejszych dań Egiptu, z którego pochodzi.

Falafel zdobył uznanie w krajach na całym świecie. W Polsce falafel często serwuje się w pszennych bułkach lub tortilli. Falafel jest bogatym źródłem białka, co sprawia, że jest bardzo ceniony w kuchni wegetariańskiej oraz wegańskiej.

Przepis na falafel - arabski przysmak

Wykonanie smacznego falafelu nie wymaga wielu wymyślnych składników czy umiejętności. Najważniejszym punktem podczas przygotowywania falafelu jest wcześniejsze namoczenie ciecierzycy. Po tym punkcie ciecierzyca powinna zostać zmielona w maszynce do mielenia.

Odpowiednio rozdrobniona bardzo łatwo się klei, dzięki czemu kotleciki nie rozpadają się, kiedy je smażymy. Idealny falafel jest wtedy, kiedy uzyskamy złoty kolor z wierzchu oraz delikatny środek. 

Składniki:

  • 300 g ciecierzycy,
  • 2 małe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry,
  • 0,5 łyżeczki kardamonu,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki chilli,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na całą noc.
  2. Następnego dnia odcedzić i zmielić z dodatkiem posiekanej cebulki, ząbkiem czosnku, natką pietruszki. Masa musi być jednolita.
  3. Do masy należy dodać przyprawy. Ponownie zmiksować i odstawić do lodówki na około 30 minut.
  4. Po tym czasie uformować z masy małe kotleciki.
  5. Kiedy już uzyskaliśmy odpowiedni kształt, smażymy kotleciki na głębokim ogniu, aż do uzyskania złotego koloru.

Lubicie przygotowywać nowe przepisy?

Zobacz także: Orzechy makadamia kształtem przypominają orzechy laskowe. Dlaczego warto je jeść?

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów