Przepis na barszcz wigilijny oraz zakwas. Te przepisy przydadzą się w święta!

Julita Buczek 18.10.2018
barszcz czerwony
Fotografia: Shutterstock

Barszcz wigilijny to bardzo smaczne danie, bez którego nie można wyobrazić sobie świąt. Poznaj łatwy przepis na bardzo wigilijny oraz zakwas na barszcz wigilijny!

Barszcz wigilijny różni się od czerwonego tym, że jest przygotowywany raz w ciągu roku. Jest to czysty i bardzo prosty barszcz, który należy przygotowywać bez dodatków mięsa lub ryb. Klasyczna odmiana barszczu przygotowywana jest z wywaru włoszczyzny oraz buraków, które połączone są z wywarem z grzybów suszonych. Tradycyjny barszcz doprawiany jest solą oraz cukrem. Bardzo wigilijny po ugotowaniu powinien być słodko-kwaśny o intensywnej czerwonej barwie.

Barszcz wigilijny

To obowiązkowe danie na każdym świątecznym stole. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego Bożego Narodzenia. Jest potrawą, która obok pierogów, karpia czy kapusty musi zagościć na każdym stole. Barszcz wigilijny musi być dobrze doprawiony, ważną rolę odgrywają przyprawy, takie jak majeranek, czosnek czy pieprz. Jeśli podczas gotowania dodamy odpowiednie proporcje, z pewnością będziemy mogli cieszyć się odpowiednim smakiem oraz aromatem.

Składniki:

  • 1,5 kg buraków,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • 6 kapeluszy grzybów suszonych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • majeranek,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • zakwas z buraków

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku namoczyć grzyby. Obrać i zetrzeć na tarce marchew, pietruszkę oraz seler. Dodać pokrojony por i zalać wszystko 2,5 litrem wody.
  2. Posolić wywar, dodać liście laurowe, ziele angielskie, grzyby.
  3. Jarzyny ugotować na miękko i przygotować wywar.
  4. Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową, upiec w piekarniku na miękko. Buraki pic półtorej godziny w temperaturze 180 stopni. Obrać ostudzone buraki i zetrzeć na tarce, następnie dodać do wywaru jarzynowego. Całość gotować na ogniu.
  5. Do garnka dodać czosnek, sok z cytryny, cukier oraz majeranek.
  6. Przecedzić barszcz i dodać zakwas.
  7. Doprawić do smaku.

Zobacz także: Łazanki na 4 sposoby. Wybierz wersję słoną lub na słodko!

Zakwas na barszcz wigilijny

Odpowiednio przygotowany zakwas z pewnością sprawdzi się, kiedy zależy nam na przygotowaniu pysznego barszczu. Odpowiedni zakwas to już połowa sukcesu!

Składniki:

  • duże naczynie,
  • buraki
  • osolona woda,
  • świeży czosnek,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • odrobinę imbiru,
  • koper suszony,
  • kminek.

Przygotowanie:

  1. Buraki pokroić w plasterki i wrzucić do naczynia.
  2. Zalać wodą z solą i doprawić przyprawami.
  3. Wszystko wymieszać i odstawić na 4 dni. Po tym czasie należy przesączyć całość przez sito lub gazę. Przelać do słoika lub butelki i szczelnie zamknąć.

Jeśli zależy nam na przygotowaniu smacznego bardzo, powinniśmy przygotować zakwas zdecydowanie wcześniej i dolać go później do wywaru z włoszczyzny. Jeśli dolejemy zakwas, musimy pamiętać o tym, aby nie gotować barszczu, maksymalnie możemy podgrzać go do 90 stopni Celsjusza.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku    

Rozwiąż quiz

Boże Narodzenie w różnych regionach Polski. Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę o świątecznych zwyczajach

1. W którym regionie Polski nieznany jest zwyczaj pozostawiania wolnego miejsca przy wigilijnym stole?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów