Szybkie przepisy na przekąski z ciasta francuskiego. TOP 5 naszych ulubionych

Katarzyna Leszczyńska 11.09.2020 AKTUALIZACJA: 11.09.2020
Przekąski z ciasta francuskiego - zawijaski z boczkiem
Fotografia: Shutterstock

Przekąski z ciasta francuskiego zrobisz szybko, a są przepyszne! Podpowiadamy sprawdzone przepisy.

Ciasto francuskie to delikatne ciasto, które idealnie nadaje się do przygotowywania z niego przekąsek! To mogą być przystawki na słodko lub słono, którymi zachwycisz swoich gości, zarówno podczas niezobowiązującego spotkania, jak i na dużej imprezie. Robiąc przekąski z ciasta francuskiego, możesz bowiem postawić nie tylko na jakość, ale też na ilość, bo zazwyczaj z jednego ciasta wychodzi ich naprawdę sporo.

Najpopularniejszą przekąską tego typu są parówki w cieście francuskim. Ale sposobów na jego wykorzystanie jest o wiele więcej! Podpowiadamy szybkie i sprawdzone przepisy na pyszne przekąski z ciasta francuskiego.

Zobacz także: Quiche czyli tradycja w kuchni francuskiej. Czym się różni od tarty i jak ją zrobić?

Ciasto francuskie – przepis

Zanim przejdziemy do jakiegokolwiek przepisu na przekąski, warto zdać sobie sprawę, jak przygotować samo ciasto.

Oczywiście obecnie można kupić gotowe ciasto francuskie w sklepie, co będzie dobrą opcją dla tych, którym zależy na czasie i prostocie wykonania. Na rynku dostępne są nawet takie w wersji light. My podpowiadamy jednak, jak przygotować ciasto francuskie samemu w domu.

Składniki:

  • 200 ml zimnej wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 500 g masła
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Sól rozpuszczamy w wodzie. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dziurkę, a następnie wlewamy wodę z solą i roztopione w rondelku 50 g masła. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Pozostałe masło wkładamy do miski i ucieramy, aż powstanie gładka masa. Tak przygotowane masło wykładamy na papier do pieczenia, przykrywamy kolejnym papierem i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 2 cm. Również wkładamy do lodówki.

Po wyjęciu ciasta, rozwałkowujemy je. Następnie na środek kładziemy schłodzone masło i formujemy ciasto w kopertę. Następnie całość rozwałkowujemy na długi prostokąt.

Tak przygotowane masło zawijamy od góry na trzy części. Znów odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Tak przygotowane ciasto możemy wykorzystywać do przygotowywania naszych przekąsek.

Zobacz także: Ciasto na pizzę to nie taka prosta sprawa. Podpowiadamy przepis na włoskie ciasto na pizzę

Przekąski z ciasta francuskiego – zawijaski z pomidorami i mozzarellą

Składniki:

  • Płat ciasta francuskiego
  • Mozzarella – 2-3 opakowania
  • 3 pomidory
  • 5 pomidorów suszonych
  • Odrobina ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia

Sposób przygotowania:

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i kroimy na kwadraty. Ketchup blendujemy z suszonymi pomidorami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Następnie smarujemy takim sosem każdy z kwadratów. Na każdym układamy plasterek pomidora i mozzarelli. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez około 15 minut.

Zobacz także: Włochy na talerzu, czyli 3 sposoby na caprese

Przekąski z ciasta francuskiego – roladki z kurczakiem i szpinakiem

Składniki:

  • Płat ciasta francuskiego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 400 g szpinaku typu baby
  • Kulka mozzarelli
  • Ketchup
  • Żółtko
  • Przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem przypraw. Gdy już się przyrumieni, dodajemy szpinak, solimy i podsmażamy, aż warzywa się skurczą. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na cienki placek, a następnie kroimy na kwadraty, a następnie każdy z nich układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Każdy kwadrat smarujemy ketchupem i na sam środek wykładamy kurczaka ze szpinakiem. Zawijamy z każdej strony, żeby powstała koperta. Każdą z nich smarujemy żółtkiem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 18 stopni.

Zobacz także: Pyszne tagliatelle z kurczakiem na 3 różne sposoby. Wybierz swój ulubiony!

Przekąski z ciasta francuskiego – ślimaczki z serem i szynką

Składniki:

  • Płat ciasta francuskiego
  • Ketchup
  • Szynka dojrzewająca dowolna
  • Mozzarella
  • Żółtko

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na placek o grubości mniej więcej 2 mm. Następnie smarujemy go dokładnie ketchupem i układamy obok siebie plastry szynki, a następnie na nich plasterki mozzarelli. Gdy już całe ciasto będzie pokryte farszem, zawijamy je w roladę. Kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm i rozkładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Każdego takiego ślimaczka smarujemy na wierzchu żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut.

Ciekawostka - w ten sposób możecie też zrobić ślimaczki z dżemem lub innymi dodatkami, które sprawdzą się idealnie jako domowe drożdżówki! 

Zobacz także: Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej. Przepis na szybki obiad!

Przekąski z ciasta francuskiego – placuszki z serkiem śmietankowym i łososiem

Składniki:

  • Płat ciasta francuskiego
  • 100 g łososia wędzonego
  • Serek śmietankowy
  • Papryka
  • Koperek
  • Żółtko

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozwałkowujemy i kroimy na cienkie kwadraty. Każdy płat smarujemy serkiem śmietankowym, kładziemy kawałeczek łososia, pokrojonej papryki i posypujemy posiekanym koperkiem. Zawijamy w kopertę. Każdą kopertę układamy na papierze do pieczenia i smarujemy jeszcze odrobinę żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Zobacz także: Łosoś z piekarnika na 5 różnych sposobów. Najlepsze przepisy!

Przekąski z ciasta francuskiego – paluszki z sezamem i parmezanem 

Składniki:

  • Płat ciasta francuskiego
  • Żółtko
  • Sezam
  • Parmezan

Sposób przygotowania:

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Następnie smarujemy je żółtkiem i posypujemy startym parmezanem oraz sezamem. Kroimy na paski około 1 cm grubości i delikatnie zawijamy, żeby powstały świderki. Pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach.

Tego typu zawijaski możecie zrobić także z innymi dodatkami, np. z boczkiem lub szynką parmeńską. 

Zobacz także: Masz ochotę na coś słodkiego? Podpowiadamy 10 sprawdzonych przepisów na szybkie ciasto!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów