Przecier pomidorowy – zobacz, jak łatwo go przygotować samemu!

Weronika Misiuk 05.07.2019 AKTUALIZACJA: 08.11.2019
przecier pomidorowy
Fotografia: Schutterstock

Przecier pomidorowy jest ławy w przygotowaniu. Lubisz przecier pomidorowy? Podpowiadamy, jak zrobić przecier z pomidorów!

Przecier pomidorowy jest sam w sobie niezwykle prosty, ale jednocześnie stanowi bazę do przygotowania znakomitych dań. Przecier pomidorowy znakomicie nadaje się do sosów, zup, zapiekanek itp. Jak zrobić przecier pomidorowy domowy? Podpowiadamy!

Zobacz także: Uwielbiasz sałatkę nicejską? Podpowiadamy, jak ją zrobić

 Przecier pomidorowy – przepis

Aby zrobić przecier pomidorowy wcale nie potrzebujesz wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Zazwyczaj taki przecier robi się bardzo szybko. To, czego potrzebujesz to przede wszystkim odpowiednio dojrzałe pomidory, które stanowią jego bazę.

Składniki:
- 4 kg pomidorów

- cukier – 2 łyżki

- sól – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Zanim sięgniemy po przepis na przecier pomidorowy musimy zająć się pomidorami. Pierwszym krokiem jest dokładne umycie i przejrzenie pomidorów, czy na pewno nadają się do naszego przecieru. Trzeba zadbać o usunięcie szypułek oraz gniazd nasiennych. Pomidory kroimy w cząstki, a następnie umieszczamy w garnku i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut,  doprowadzając je do wrzenia. Wszystkie pomidory warto dodawać partiami. Następnie dokładnie rozgniatamy, aby uwolniły sok. Otrzymaną miazgę trzeba przetrzeć za pomocą sita, aby pozbyć się niepotrzebnych skórek i pestek. Przetarte pomidory z powrotem umieszczamy w garnku i gotujemy na średnik ogniu bez przykrycia, dodając do nich cukier oraz sól oraz co jakiś czas mieszając.

Podczas, gdy nasze pomidory się gotują warto odpowiednio wcześniej przygotować kilka słoików. Należy zadbać o to, aby były odpowiednio umyte i wyparzone. Można to zrobić m.in. za pomocą piekarnika nagrzanego do temp. 100-150 stopni C, nie dłużej niż 20 minut. Zanim nałożymy do słoików domowy przecier pomidorowy musimy zadbać o to, aby wszystkie słoiki były odpowiednio suche oraz gorące. Do każdego słoika możemy wsypać odrobinkę kwasku cytrynowego, aby zabezpieczyć przecier przed szybkim zepsuciem. I teraz zostaje już nam tylko ostatni krok od tego, aby uzyskać najlepszy domowy przecier pomidorowy. Zawartość naszego garnka przelewamy do słoików, dokładnie zamykamy i poddajemy pasteryzacji w temperaturze ok. 90 stopni C.

Zobacz także: Domowy ketchup jest łatwy w przygotowaniu. Sprawdź, jak to zrobić!

Przecier  z pomidorów – wykorzystanie

Przecier pomidorowy ma szerokie zastosowanie. Oczywiście miłośnicy zup od razu mają prawdopodobnie przed oczami pyszną, gorącą pomidorówkę, jednak dań na bazie przecieru może być znacznie więcej. Dla fanów makaronów znakomitym pomysłem na danie obiadowe może być makaron z dodatkiem sosu na bazie przecieru pomidorowego i sera żółtego. Aby wzbogacić jego smak warto pokusić się o dodanie różnych, intensywnych przypraw. Przecier pomidorowy idealnie sprawdzi się również w połączeniu z różnymi daniami mięsnymi. Przecier pomidorowy może się przydać również podczas wspólnego grillowania jako dodatek do kiełbasek. Bardzo dobrze komponuje się również z rybami, a wiele osób sięga po niego jako alternatywę dla przecierów pomidorowych kupowanych w sklepach, robiąc z niego  sos do pizzy lub zapiekanek. 

Zobacz także: Sos pomidorowy - prosty w przygotowaniu, a zaskakuje swoim smakiem oraz aromatem!

Przecier – jak wybrać do niego najlepsze pomidory?

Nie ulega wątpliwościom, że ostateczny smak przecieru to przede wszystkim zasługa odpowiednio dobranych pomidorów. Jakie pomidory nadają się najlepiej do jego zrobienia? Tak naprawdę do przecieru nadaje się większość pomidorów, jednak jeżeli faktycznie zależy ci na jego wyjątkowym smaku i najlepszej jakości warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów.  Weź pod uwagę wygląd pomidorów, to, czy są odpowiednio dojrzałe, mają jednolite wybarwienie oraz nie posiadają żadnych przebarwień. Smak pomidorów jest równie ważny. Słodkie, soczyste pomidory na pewno sprawią, że twój przecier będzie wyjątkowy. Wybierając pomidory staraj sięgać po te podłużne, które wyróżnia mała ilość nasion, ale za to zawierają więcej miąższu. Ważne jest również to, aby przed wykorzystaniem przechowywać je w chłodnym miejscu – nie oznacza to jednak, że mamy je trzymać  w lodówce. Ważne, aby miejsce przechowywania pomidorów było odpowiednio zacienione.

Dlaczego samemu warto zrobić pomidorowy przecier?

Jeśli do tej pory nie zastanawiałeś się, jak zrobić przecier z pomidorów to być może jest to najlepsza okazja. W dobie panującej mody na zdrowe, naturalne produkty domowe przetwory cieszą się coraz większą popularnością. Poza tym aromatyczne, soczyste pomidory skutecznie zachęcają do małej aktywności kulinarnej. Robiąc taki przepis samodzielnie masz kontrolę nad tym, jakie warzywa trafią do twojego przecieru, a finalnie nad tym, jaka będzie jego jakość.

Zobacz także: Lubisz kuchnię meksykańską? Koniecznie sprawdź przepis na tę sałatkę 

Na drewnianym blacie stoją kieliszki z alkoholem.
Rozwiąż quiz

Dopasuj alkohol do państwa, z którego pochodzi. Tylko co piąta osoba zdobywa komplet punktów

Na drewnianym blacie stoją kieliszki z alkoholem.

1. Sangria to napój z czerwonego wina i wody z dodatkiem owoców. Z jakiego kraju pochodzi?

 

 

 

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów