Przepis na chleb na drożdżach - prosty i bardzo smaczny!

Julita Buczek 18.03.2020 AKTUALIZACJA: 18.03.2020
chleb szybki przepis
Fotografia: Shutterstock

Poznaj prosty przepis na chleb, który wykonasz samodzielnie w swoim domu. Jeśli nie przepadacie za gotowym chlebem ze sklepów, to doskonała okazja do wypieku pysznego domowego chleba.

Szybki przepis na chleb, którego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż dwie godziny. Okazuje się, że taki istnieje. Już teraz możecie cieszyć się cudownym zapachem chleba w swoim domu.

Składniki do wykonania chleba dostępne są w każdym sklepie, a jego wykonanie jest banalnie proste. Sprawdźcie, jak szybko przygotować domowy chleb.

Przepis na chleb - prosty chleb na drożdżach

  • Aromatyczny zapach chleba w domu - z naszym prostym przepisem to teraz możliwe. Zapoznajcie się z poniższą listą zakupów i wyruszcie na zakupy. Przygotowanie domowego pieczywa jest banalnie proste, dlatego każdy poradzi się tym zadaniem.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 7 g drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 niepełne szklanki ciepłej wody (ok. 400 ml)

Przygotowanie:

  1. Drożdże wsypać do ciepłej wody i odstawić na około 10 minut.
  2. Wymieszać mąkę, cukier oraz sól, a następnie wlać do mieszanki drożdże z wodą.
  3. Ciasto na chleb wymieszać dokładnie, kiedy wszystkie składniki się połączą, należy odstawić na około 30 minut.
  4. Po tym czasie ciasto dokładnie zagnieść i przełożyć do formy.
  5. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec 55 minut.

Chleb żytni - prosty i domowy przepis

  • Podczas przygotowywania chleba żytniego wykorzystuje się dość sporo drożdży. To właśnie one są źródłem łatwo przyswajalnego białka, które jest tak ważne podczas funkcjonowania naszego organizmu. Drożdże to również bogate źródło witaminy z grupy B, a także cynku czy kwasu pantotenowego. W drożdżach znajdziemy również selen, który chroni komórki przed uszkodzeniami genetycznymi.
  • Przygotowanie chleba żytniego zajmuje więcej czasu, niż przyrządzenie chleba z poprzedniego przepisu. Dzień przed planowanym pieczeniem należy zalać 35dag mąki 3 szklankami ciepłej wody i odstawić w ciepłe miejsce.

Składniki:

  • 1 kg mąki żytniej,
  • 40 dag ziemniaków,
  • 1 dag drożdży,
  • sól,
  • woda mineralna/,
  • tłuszcz do posmarowania

Przygotowanie:

  1. Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać i zmielić.
  2. Do zaczynu chlebowego dodać ziemniaki, mąkę, drożdże oraz sól.
  3. Wyrabiać ciasto aż do połączenia się wszystkich składników, odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny.
  4. Przełożyć na blachę na około 30 minut.
  5. Ciasto włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika 200C i piec godzinę.

Chleb razowy - szybki przepis

  • Przepis na chleb razowy jest bardzo prosty. Jego przepis oparty jest na mące wyprodukowanej przez jednorazowe grube zmielenie ziarna, zawierającej otręby oraz mające znacznie ciemniejsze zabarwienie niż "mąka biała".

Składniki:

  • 0,5 kg mąki razowej,
  • 0,5 litra ciepłej wody,
  • 1 łyżka stołowa miodu,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 płaskie łyżki drożdży

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami oraz solą.
  2. Do wody dodać mód i wymieszać do połączenia.
  3. Wlać wodę z miodem do mąki i dokładnie wymieszać.
  4. Gotową masę przelać do foremek, które wcześniej zostały wysmarowane masłem. Odstawić w ciepłe miejsce na około jedną godzinę.
  5. Piekarnik nagrzać do 220C. Wstawić chleb do piekarnika na 40 minut.
  6. Kiedy już ciasto się upiecze wyjąć z formy i studzić na kratce.

Wypróbujecie nasze przepisy na zdrowy chleb?

Zobacz także: "Chatka Puchatka" - poznaj przepis na smaczne ciasto!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów