Poznaj smaczne przepisy na uszka z grzybami oraz smaczny farsz!

Julita Buczek 22.10.2018
uszka z grzybami
Fotografia: Shutterstock

Uszka z grzybami z pewnością przypadną ci do gustu. Poznaj przepis na smaczne uszka oraz bardzo dobry farsz.

Uszka z grzybami zazwyczaj podaje się do barszczu. Jest to bardzo typowy dodatek podczas świątecznej kolacji. Uszka od wielu lat plasują się w polskiej kuchni na jednym z pierwszych miejsc. Przygotowanie pierożków nie zajmuje wiele czasu! Uszka z grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym podawanym w Polsce, bardzo często występuje jako dodatek do barszczu czerwonego.

Grzyby posiadają bardzo wiele właściwości mineralnych oraz witamin. Dzięki nim nasz organizm będzie jeszcze lepiej funkcjonował! Grzyby składają się z około 90% wody, która podczas późniejszego przygotowywania odparowywuje. W suszonych grzybach znajdziemy same białka, które są bardzo wartościowe dla naszego organizmu.

  • W grzybach znajdziemy również witaminy z grupy B, A oraz D. Podczas badań znaleziono również tam takie substancje jak żelazo, fosfor, wapń , sód, cynk, miedź, jod, fluor czy ołów.

Uszka z grzybami

To proste w wykonaniu danie nie zajmie ci więcej niż godzinę. Uszka z grzybami są bardzo smaczne, a dzięki naturalnym składnikom na pewno ci nie zaszkodzą.

Składniki:

Farsz:

  • ok. 200g suszonych grzybów leśnych,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżeczka masła,
  • ok. 2 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • ok. 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oliwy,
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone pieczarki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Obgotowane grzyby rozdrobnić blenderem. Na patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu odparowania wody z patelni.
  2. Dodać bułkę tartą  i jeszcze raz wszystko zblendować.
  3. Na stolnicy rozwałkować ciasto na cienkie placki. Pokroić w kwadraty ok 3 cm. Na środku każdego kwadratu położyć małą łyżeczkę farszu. Zlepić pierożek w trójkąt i mocno scisnąć.
  4. Ułożyć uszka na posypanej mąką stolnicy.
  5. Uszka należy gotować w posolonej wodzie przez około 2 minuty. Po wyjęciu uszek należy odcedzić je i przelać zimną wodą.
  6. Podawać zalana gorącym barszczem.

Zobacz także: Przepis na barszcz wigilijny oraz zakwas. Te przepisy przydadzą się w święta!

Farsz na uszka z grzybami

Nie każdy farsz jest smaczny, podczas jego przygotowywania należy pamiętać o świeżych grzybach i odpowiednim doprawieniu farszu. Dzięki temu całość będzie smaczna i na pewno nie zawiedzie twojego podniebienia. Przepis na poniższy farsz można wykorzystać do krokietów, naleśników lub uszek.

Składniki:

  • grzyby suszone (podgrzybki i prawdziwki) - 10 dag,
  • cebula - 8-10 dag,
  • kajzerka czerstwa - 1szt,
  • bułka tarta - z 1 szt suchej bułki,
  • sól,
  • pieprz - świeżo mielony,
  • olej

Przygotowanie:

  1. Grzyby należy porządnie wypłukać, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń.
  2. Czyste grzyby zalać zimną wodą i postawić na małym ogniu, kiedy woda zacznie wrzeć i na powierzchni zbierze się pian, należy ją odcedzić.
  3. Gotować do miękkości, mniej więcej 60 minut.
  4. Miękkie grzyby, odcedzić.
  5. Obrać cebulę, pokroić ją w kostkę i podsmażyć na oleju. Przez maszynkę do mięsa przepuścić grzyby oraz dosypać bułkę tartą.
  6. Jeśli po dosypaniu bułki tartej masa jest rzadka, należy znowu wrzucić ją na patelnię i na niewielkim gazie odparować płyn z farszu.
  7. Gotowy farsz należy przełożyć do miski.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Rozwiąż quiz

Boże Narodzenie w różnych regionach Polski. Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę o świątecznych zwyczajach

1. W którym regionie Polski nieznany jest zwyczaj pozostawiania wolnego miejsca przy wigilijnym stole?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów