Poznaj przepis na galaretę drobiową i ciesz się jej smakiem podczas świąt wielkanocnych!

Julita Buczek 25.01.2019
galareta drobiowa przepis
Fotografia: Shutterstock

Poznaj przepis na szybką oraz smaczną galaretę drobiową. Wypróbuj jej smak podczas świąt Wielkanocnych.

Galareta drobiowa jest wyrobem spożywczym, który bardzo często ma zbitą konsystencję, którą zawdzięcza żelatynie lub pektynie. Galareta podawana jest najczęściej na zimno, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury staje się płynna. Skrobia jest zagęstnikiem, który może zastąpić żelatynę, dzięki temu galaretka staje się bardziej elastyczna.

Zobacz także: Terrina wielkanocna jest niesamowita w smaku. Poznaj na nią łatwy przepis!

  • Słona galaretka, jak galaretka drobiowa często nazywana jest auszpikiem, jest to potrawa, którą wykonuje się z wywaru mięsnego, rybnego lub warzywnego. Dodatek odpowiedniej ilości żelatyny ma tutaj kluczową rolę. W galarecie można podawać mięso, rybę, a nawet warzywa, które się garniruje. Najbardziej klasyczną galaretką są tak zwane “zimne nóżki”, które należy długo gotować z dodatkiem przypraw, a potem ostudzić.

Warto wprowadzić do swojej diety galaretki, zarówno słodkie, jak i słone. Żelatyna posiada  bardzo dużo pozytywnych właściwości, które z pewnością wpłyną na nasz organizm. Zawiera bardzo dużo kolagenu, którego spożywanie wpływa dobrze na stawy. Żelatyna również wzmacnia włosy oraz paznokcie, a także poprawia stan skóry. To także źródło białka, które pełni ważną funkcję podczas pracy naszego organizmu. Żelatyna w swoim składzie nie posiada cukrów oraz tłuszczów.

Zobacz także: Pasta jajeczna na różne sposoby. Poznaj klasyczną pastę na Wielkanoc!

Galareta drobiowa

Składniki:

  • 2 litry wody,
  • 4-5 pałek z kurczaka,
  • 1 filet z kurczaka,
  • włoszczyzna,
  • 5 łyżeczek żelatyny,
  • Czosnek granulowany,
  • 1 cebula,
  • groszek konserwowy,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 gałązki natki pietruszki,
  • 2 listki laurowe,
  • Vegeta lub sól,
  • 5 ziaren pieprzu kolorowego,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Mięso zalać 2 litrami wody, zagotować, gotować do miękkości na małym ogniu, dodając włoszczyznę, cebulę, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe oraz sól do smaku.
  2. Pod koniec gotowania dodać 2 gałązki natki pietruszki.
  3. Mięso i włoszczyznę wyjąć a wywar przecedzić i odlać 1 szklankę wywaru. Rozpuścić w nim żelatynę. Wywar doprawić do smaku czosnkiem, pieprzem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Podgrzewając na małym ogniu dokładnie ją rozpuścić. Wyjęte z wywaru mięso rozdrobnić, tak samo zrobić z marchewką.
  4. Nałożyć do foremek pokrojone mięso z kurczaka i warzywa: marchew, groszek odsączony oraz jajka. Zalać chłodnym wywarem. Schłodzić do stężenia.

Zobacz także: Poznaj przepis na majonez domowy. Jego smak z pewnością zapadnie ci w pamięć!

Zobacz, czy uda ci się rozwiązać quiz. Wcale nie jest taki prosty, jak się wydaje!   

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
Fotografia: shutterstock

1. Kiedy święcone są palmy?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów