Powstało mleko o nowym składzie. W jego produkcji oszczędza się 96% wody

Paulina Szestowicka 15.06.2016
Mleko z grochu
Fotografia: Pixabay

Zawiera znacznie więcej wartości odżywczych niż mleka, które znaliśmy do tej pory. 

Od dawna możemy wybierać wśród przeróżnych zamienników krowiego mleka. Jednak tym razem stworzono produkt, w którym nie tylko chodzi o smak czy skład napoju, ale też proces jego produkcji. 

Mleko z grochu Ripple jest w 100 procentach wegańskie, bezglutenowe, nie zawiera laktozy, soi, orzechów i oczywiście GMO. A przy tym zawiera o 50% więcej wapnia niż mleko krowie i jest bogate w witaminy K, C, B1, mangan, błonnik, miedź, fosfor i kwas foliowy. Smakuje niemal identycznie jak mleko krowie, ale każdy kto szuka czegoś innego, może spróbować wersji bez cukru, czekoladowej lub waniliowej.

Ripple mleko z grochu
Fotografia: www.instagram.com/ripplefoods

Eko-produkcja

Na pomysł takiego mleka wpadł start-up Silicon Valley. Ekipie zależało na wyprodukowaniu napoju z rośliny, która jest bardzo prosta w uprawie. Co więcej, w trakcie przygotowywania mleka z grochu zużywa się o 96% mniej wody niż w przypadku robienia mleka tradycyjnego, migdałowego lub sojowego. W taki sposób nie tylko jemy zdrowo, ale też chronimy środowisko naturalne. 

Mleko jest pakowane w butelki, które w 100 procentach można poddać recyklingowi. Mleko obecnie jest dostępne w USA, jednak ze względu na uzyskanie ogromnej dotacji, możemy spodziewać się, że niebawem będzie można je kupić w europejskich sklepach.

Ripple mleko z grochu
Fotografia: www.instagram.com/ripplefoods
Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów