Polędwiczki wieprzowe w sosie na 4 sposoby. Który posmakuje ci najbardziej?

Katarzyna Leszczyńska 16.04.2020 AKTUALIZACJA: 16.04.2020
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym na białym talerzu
Fotografia: mrakor/easyfotostock/Eastnews

Polędwiczki wieprzowe uwielbiają połączenie z sosem. Grzybowy, musztardowy, śmietanowy, z suszonymi pomidorami - od ciebie zależy, który z przepisów wybierzesz.

Masz dość tradycyjnych schabowych lub nie chcesz kolejny raz przyrządzać na obiad kurczaka? Twoi najbliżsi narzekają, że znów muszą jeść to samo? Chcesz urozmaicić nieco domowe menu? Spieszymy z pomocą! Polędwiczki wieprzowe to pyszne i bardzo delikatne mięso, do którego pasują różne dodatki. Możemy je ugrillować, podsmażyć lub przyrządzić w pysznym, aksamitnym sosie. I to właśnie ta ostatnia opcja jest najczęściej spotykana. Podpowiadamy 3 sposoby na polędwiczki wieprzowe w sosie, którymi zachwycisz całą rodzinę.

Zobacz także: 3 proste przepisy na makaron z krewetkami. Który skradnie twoje serce?

Polędwiczki wieprzowe – dlaczego warto je jeść?

Zanim przejdziemy do samych przepisów, warto zdać sobie sprawę, dlaczego warto jeść polędwiczki wieprzowe.

Polędwiczka to jeden z najcenniejszych rodzajów mięsa wieprzowego. I choć czerwone mięso w nadmiarze jest szkodliwe, jeżeli masz ochotę na nie, warto wybrać właśnie polędwiczkę. Mają bowiem dużą ilość białka, mało tłuszczu i stosunkowo mało kalorii, w związku z czym chętnie sięgają po nią także osoby na diecie i sportowcy. W 100 g polędwiczki znajduje się około 150 kcal, w związku z czym są bardzo dobrym zamiennikiem kurczaka i indyka.

Polędwiczki w dodatku są banalne w przygotowaniu i można je przyrządzić naprawdę szybko. Jest to mięso, które szybko poddaje się obróbce termicznej, pasuje do wielu dodatków, jak i sosów. Można zrobić polędwiczki po chińsku, z dodatkiem sosu sojowego, sezamu i ryżu. Można też przyrządzić polędwiczki w sosie grzybowym lub z suszonymi pomidorami. Podpowiadamy 3 proste przepisy na polędwiczki w sosie.

Zobacz także: Kurczaka po chińsku przygotujesz na wiele sposobów. To pomysł na błyskawiczny obiad

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym – kurkowym lub pieczarkowym

Najpopularniejszą formą przygotowania polędwiczek są polędwiczki w sosie grzybowym. Wieprzowina doskonale bowiem komponuje się z tymi owocami lasu. Najpopularniejsze grzyby, w zależności od sezonu, to kurki lub pieczarki. Dlatego podajemy przepis na polędwiczki właśnie w sosie kurkowym oraz sosie pieczarkowym.

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Sezon na kurki jest przede wszystkim w lecie. Rozpoczyna się w czerwcu i trwa do listopada, jednak najbardziej dostępne są na przełomie lipca i sierpnia. Te grzyby to bogactwo witamin i soli mineralnych. Jak przygotować polędwiczki w sosie kurkowym?

Zobacz także: 2 proste przepisy na makaron z kurkami. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Składniki:

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 300 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • Przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurki dokładnie płuczemy. Łyżkę masła rozgrzewamy na patelni i na to wsypujemy kurki wraz z posiekaną cebulką. Podsmażamy delikatnie, aż się zarumienią i wlewamy bulion. Czekamy aż wyparuje.

W tym czasie polędwiczkę kroimy na 1,5 cm plastry i delikatnie rozgniatamy dłonią. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie polędwiczki. Podsmażamy do zamknięcia z jednej i drugiej strony.

Gdy bulion wyparuje, do kurek wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i podsmażamy. Do tego wrzucamy polędwiczki i wlewamy śmietanę. Mieszamy, doprawiamy do smaku i dusimy razem około 10 minut.

Zobacz także: Podpowiadamy, jak przyrządzić pyszne kurki ze śmietaną

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Pieczarki są dostępne niemal przez cały rok. Dlatego też warto je wykorzystać do przygotowania pysznych i zdrowych polędwiczek. Jak przyrządzić polędwiczki w sosie pieczarkowym? Podpowiadamy!

Składniki:

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę kroimy w 1,5 cm plasterki. Delikatnie rozgniatamy dłonią i wrzucamy na rozgrzane masło. Podsmażamy do zamknięcia z obu stron.

Pieczarki dokładnie czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Podobnie z cebulą. Cebulę i pieczarki wrzucamy na rozgrzane masło i podsmażamy, aż cebula się zarumieni, a pieczarki delikatnie skurczą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tego wrzucamy podsmażone polędwiczki i wlewamy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie dusimy razem około 10 minut.

Zobacz także: Pieczarki na różne sposoby – nadziewane, faszerowane i grillowane

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Musztarda nadaje ostrości, dlatego ten sos jest bardzo wyrazisty, a tym samym pyszny. Najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu. W ten sposób można przyrządzić także polędwiczki na grillu, a następnie polać je sosem musztardowym. My podpowiadamy jednak domowy sposób na polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym.

Składniki:

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej lub sarepskiej (ta druga nada ostrości)
  • 5 łyżek śmietanki kremówki 30%
  • 100 ml bulionu
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, kurkuma, papryka słodka i ostra, oliwa

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę dzielimy na 1,5 cm plastry. Następnie delikatnie rozgniatamy je dłonią. Przyprawiamy je z dwóch stron solą i pieprzem.

Na małej patelni podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek, aż do zeszklenia. Na osobnej patelni natomiast rozgrzewamy masło i wykładamy na nie polędwiczki. Podsmażamy do zamknięcia z obu stron. Następnie dodaj do nich podsmażoną cebulkę z czosnkiem.

Do tego wszystkiego dodaj obie musztardy oraz wszystkie przyprawy. Na koniec wlewamy bulion zmieszany ze śmietanką. Całość dusimy razem jeszcze około 10 minut.

Zobacz także: Lubisz wyraziste smaki? Wypróbuj ogórki z musztardą! Przepis jest banalny

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami

Sos śmietanowy jest dobry niemal do każdego mięsa. Oczywiście można zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym bez niczego, my lubimy jednak, gdy danie wyróżnia się ostrzejszym smakiem. Dlatego proponujemy wam połączenie śmietanki z suszonymi pomidorami. Oto prosty przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami.

Składniki:

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • Suszone pomidory w zalewie (proponujemy te z dodatkiem dyni)
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 ml śmietany 18%
  • Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, kurkuma, papryka słodka i ostra

Sposób przygotowania:

Polędwiczki kroimy na talarki około 1,5 cm. Następnie na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wrzucamy na niego polędwiczki. Podsmażamy delikatnie z obu stron (po kilkanaście sekund na każdą ze stron).

Zdejmujemy je z patelni i wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Na patelnię wrzucamy pokrojone suszone pomidory, wyciśnięty czosnek i pozostałe przyprawy. Chwilę podsmażamy. Zalewamy to śmietanami i zagotowujemy.

Gdy będzie gorąca, dodajemy polędwiczki. Wszystko doprawiamy do smaku i dusimy razem około 15 minut.

Zobacz także: 4 proste przepisy na pyszny makaron z suszonymi pomidorami

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów