Polędwiczki wieprzowe pieczone to świetna alternatywa dla kurczaka! Oto nasz sprawdzony przepis

Katarzyna Leszczyńska 10.09.2020 AKTUALIZACJA: 11.09.2020
Polędwica wieprzowa pieczona z ziołami leży na drewnianej desce
Fotografia: Shutterstock

Poznaj nasz sprawdzony przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone. To świetna alternatywa dla kurczaka!

Polędwiczki wieprzowe to mięso, które ostatnio zdecydowanie zyskało na popularności. Przede wszystkim dlatego, że jest chude i nadaje się do różnego rodzaju dań, nawet tych dietetycznych. I choć znane było już naszym babciom, dziś możemy znaleźć wiele sposobów na ich przyrządzenie tak, żeby zachwycić pysznym obiadem całą rodzinę. My podpowiadamy sprawdzony przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone, a także dodatki, które będą idealnie się z nimi komponowały.

Zobacz także: Polędwiczki wieprzowe w sosie na 4 sposoby. Który posmakuje ci najbardziej?

Polędwiczki wieprzowe – właściwości

Zanim przejdziemy do konkretnego przepisu na polędwiczki wieprzowe pieczone, zastanówmy się, dlaczego akurat to mięso warto wprowadzić do swojego menu. Okazuje się nawet, że jest ono świetną alternatywą dla kurczaka! Również dla osób na diecie.

Choć polędwiczki wieprzowe zaliczane są do grupy mięs czerwonych, warto od czasu do czasu włączyć jej do swojej diety, ze względu na ich cenne właściwości.

  • Mają bardzo mało kalorii. W 100 g polędwiczki wieprzowej jest zaledwie 150 kcal.
  • Mają małą ilość cholesterolu.
  • Mają dużą zawartość białka.
  • To także bogate źródło magnezu i potasu.
  • To również bogate źródło witamin: A, D, E, C, B1, B2, B3, B6, B12 i kwasu foliowego.

Właśnie w związku z tym wszystkim coraz częściej polędwicę wieprzową wykorzystuje się także zamiast wędlin. Najlepiej smakuje jednak pieczona z odpowiednimi dodatkami. Zobaczcie sami proste sposoby na jej podanie.

Zobacz także: Polędwica w sosie koperkowym. Przepis na pyszne danie obiadowe

Polędwiczki wieprzowe pieczone – sprawdzony przepis

Na początek prosty przepis na pyszne polędwiczki wieprzowe pieczone. Podpowiadamy, jak je zamarynować i upiec, żeby cieszyć się bogatym smakiem tego mięsa.

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wieprzowej
  • 3 łyżki musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • Cebula
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • Rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Mięso na początku trzeba zamarynować. Dlatego też przygotowujemy marynatę. Cebulkę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy się zeszkli, przekładamy ją do miseczki. Dodajemy do niej musztardę, sos sojowy, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy.

Mięso dokładnie myjemy, a następnie kroimy na plastry (około 1 cm). Wkładamy je do marynaty i dokładnie obtaczamy. Następnie zawijamy folią spożywczą lub aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na noc).

Zamarynowane mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i wykładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Zobacz także: Kurczak z piekarnika – soczysty i aromatyczny. Proste przepisy na obiad dla całej rodziny

Polędwiczki wieprzowe pieczone – dodatki

Gdy już mamy gotowe polędwiczki, warto zastanowić się, co do nich dodać. Podstawą jest oczywiście sos, który sprawi, że nasza polędwica nie będzie sucha.

Idealnie do tego typu mięs sprawdza się sos pieczeniowy. Jednak polędwiczki mają to do siebie, że są bardzo delikatnym mięsem. Dlatego też doskonałą opcją będzie sos przygotowany z grzybów, np.: sos pieczarkowy lub sos kurkowy. Jeszcze inną, równie pyszną opcją jest sos śmietanowy z różnymi dodatkami, np.: suszonymi pomidorami lub koperkiem.

Na koniec oczywiście same dodatki. Polędwiczki dobrze będą smakować z tradycyjnym puree z ziemniaków. Wyśmienicie jednak będą komponować się także, gdy dodamy do nich kluski śląskie lub kopytka. Dobrą opcją jest także ryż lub tradycyjny makaron.

Nie zapomnijcie także o pysznych surówkach. W przypadku sosów śmietanowych dobrą opcją będzie po prostu sałatka z pomidorów. Jeżeli jednak stawiacie na grzybowe smaki, tu może sprawdzić się surówka z kapusty pekińskiej, a nawet klasyczna tarta marchewka z sokiem z cytryny. Dzięki takim dodatkom zapewnisz swojej rodzinie pyszny, a jednocześnie nietypowy obiad. Pycha!

Zobacz także: Sprawdzony przepis na domowy pasztet. Poczuj się jak w święta u babci

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów