Polędwica w sosie koperkowym. Przepis na pyszne danie obiadowe

Malwina Wasilewska 07.07.2020
Polędwica w sosie koperkowym
Fotografia: Shutterstock

Polędwica w sosie koperkowym to pyszne i pożywne danie obiadowe dla całej rodziny. Aby je wykonać, potrzebować będziesz przede wszystkim dobrej jakości mięsa i kilku niezbędnych dodatków. Poznaj przepis na polędwicę w sosie koperkowym.

Polędwica w sosie koperkowym jest daniem, które wykonasz w około 3 minut. Ilość składników zawarta w naszym przepisie wystarczy na 3-4 dania obiadowe. Sprawdź nasz sposób przygotowania pysznej polędwicy w sosie koperkowym.

Polędwica w sosie koperkowym - składniki

Aby przygotować polędwicę w sosie koperkowym, należy zgromadzić następujące składniki:

  • polędwiczki wieprzowe (2 szt.)
  • 1 pęczek kopru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • bulion warzywny
  • olej rzepakowy do smażenia

Zobacz także: Masz ochotę na oryginalny obiad? Wypróbuj paprykę faszerowaną! Zrobisz ją na milion sposobów 

Polędwica w sosie koperkowym - przygotowanie

Przygotowanie polędwicy w sosie koperkowym wcale nie wymaga od nas dużego doświadczenia kulinarnego. Każdy z nas bez większych problemów może ją ugotować. Wystarczy zastosować się do naszych wytycznych. Na początku podziel polędwicę na sznycelki i rozbij je dłonią. Następnie smaż mięso po obu stronach. Później przełóż sznycelki do garnka i zalej je warzywnym bulionem. Duś mięso przez około 20 minut.

Zobacz także: Jak zrobić ogórki w occie? Prosty przepis na ogórki konserwowe

Wlej mleko do naczynia, dodaj do niego mąkę pszenną, jogurt grecki i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Do powstałego sosu dodaj koperek i wymieszaj wszystko przez około 3-4 minuty. Gotowe mięso możesz podać z ziemniakami i surówką.

Te produkty utrudniają odchudzanie:

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów