Przepis na pyszne podgrzybki marynowane w zalewie octowej

Malwina Wasilewska 15.10.2020
Podgrzybki marynowane
Fotografia: Shutterstock

Sezon na grzyby to doskonały czas na przygotowanie pysznych potraw z dodatkiem różnych rodzajów grzybów. My szczególnie polecamy je w wersji marynowanej. Podgrzybki marynowane to świetny pomysł na przekąskę, którą możesz przygotować samodzielnie w domu. Poznaj nasz przepis.

Podgrzybki marynowane to pyszna i zdrowa przekąska, którą z pewnością miałaś okazję próbować. W sklepach znajdziemy gotowe tego typu produkty tego typu, ale my polecamy zrobić je samodzielnie. Przygotowanie tej potrawy nie zajmie ci dużo czasu i nie wymaga używania trudno dostępnych składników. Poniżej prezentujemy przepis na podgrzybki marynowane w zalewie octowej.

Podgrzybki marynowane - składniki

Do przygotowania podgrzybków marynowanych potrzebne ci będą następujące składniki:

  • 3,5 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli
  • 6 łyżek cukru
  • 12 ziela angielskiego, 4 liście laurowe
  • 2 kg oczyszczonych podgrzybków

Zobacz też: Jak zrobić wino z winogron? Wypróbuj sprawdzony przepis!

Podgrzybki marynowane - przepis

Na początku zagotuj w garnku wodę. Dodaj do niej sól, ocet, cukier i umyte wcześniej podgrzybki. Całość gotujemy przez około 10 minut. Następnie wkładamy zawartość garnka do słoików. Na koniec do każdego z nich wkładamy po jednym liściu laurowym i po 3 ziela angielskie.

Gdy już to zrobimy, zamykamy szczelnie słoiki i kładziemy je do góry dnem. Gotowe! Tak przygotowane podgrzybki w marynacie są gotowe do jedzenia. Możemy podawać je do sałatek i innych zimnych i ciepłych przekąsek.

Zobacz także: Top 3 najlepsze przetwory z cukinii! Sprawdź, jak zrobić dżem, sałatkę do słoików i cukinię w zalewie

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów