Podgrzybek brunatny - czy wiesz jak wygląda ten grzyb? Podpowiadamy, jak zrobić pyszne risotto z tym okazem

Sylwia Bagińska 26.08.2019 AKTUALIZACJA: 27.08.2019
W lesie rośnie podgrzybek brunatny.
Fotografia: Shutterstock

Podgrzybki brunatne to jeden z najczęściej zbieranych grzybów w lasach. Koniecznie sprawdź, jakie zastosowanie kulinarne mają te okazy i kiedy należy je zbierać.

Podgrzybek cieszy się ogromną popularnością w naszej kuchni. Ten okaz ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Nic więc dziwnego, że jest pożądany przez wielu grzybiarzy. Podgrzybek brunatny charakteryzuje się delikatnym smakiem. Jest idealnym dodatkiem do farszu, zup, sosów, a także zapiekanek, czy też risotto. Ponadto ten okaz jest cennym źródłem witamin oraz minerałów.

Zobacz także: Kurki - jakie właściwości zdrowotne mają te grzyby? Podajemy także przepis na pyszny sos z gąsek

Podgrzybek brunatny – jak rozpoznać ten okaz?

Podgrzybek brunatny jest powszechnie spotykanym grzybem w polskich lasach. Jego kapelusz jest koloru kasztanowo-brązowego. Starsze okazy mogą mieć nieco jaśniejszy ocień. Kształt kapelusza jest wypukły chociaż zdarzają się okazy trochę spłaszczone. Natomiast jego struktura jest matowa. Rurki mają kolor jasnooliwkowy. Charakterystycznym znakiem podgrzybka jest przybieranie sinego koloru w miejscu jego uszkodzenia.

Trzon podgrzybka brunatnego ma kształt walca i ma ostro zakończoną podstawę. Może być lekko wygięty lub wybrzuszony. Cała struktura pokryta jest drobną siateczką. Dojrzałe grzyby mają wydłużony trzon (mierzy on zazwyczaj kilkanaście centymetrów).

Podgrzybek  brunatny – kiedy i gdzie należy go szukać?

Podgrzybek to niewątpliwie jednej ze skarbów leśnych, który jest poszukiwany przez wiele osób. Znajdziemy go w lesie iglastym oraz mieszanym. Najczęściej warto go szukać w mchu lub bardzo blisko pni drzew.

Przez grzybiarzy spotykany jest często pod świerkiem pospolitym i sosną zwyczajną. Znaleźć go można już w lecie. Sezon na podgrzybka trwa do późnej jesieni.

Podgrzybek brunatny – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Nieprawdą jest, że grzyby pozbawione są wartości odżywczych. Jest to  mit. Na początku należy wspomnieć o tym, że podgrzybek brunatny aż w 80 % składa się w wody. Nadal jednak jest cennym źródłem witaminy A, C, D, E, a także witamin z grupy B.

Te okazy posiadają w swoim składzie wiele soli mineralnych i mikroelementów. Między innymi: fosforu, jodu, miedzi, cynku, manganu, potasu, żelaza, wapnia, sodu.

Ponadto w tych grzybach znajdziemy duże ilości łatwo przyswajalnego białka. Dlatego po dania z podgrzybkami powinni sięgać szczególnie wegetarianie oraz weganie.

W podgrzybkach brunatnych znajdziemy także spore ilości błonnika.

Jednak ze względu na obecność chityny (jest ona ciężkostrawna), podgrzybków nie powinny spożywać osoby starsze, dzieci, a także ci, którzy mają problemy z trawieniem.

Przepis na risotto z podgrzybkami

To danie jest nie tylko bardzo pyszne, ale także proste i szybkie w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj je już dziś.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Podgrzybki (około 500 gram),
  • Ryż do risotto (około 300 gram),
  • Masło (jedna łyżka)
  • Mała cebula,
  • Oliwa (trzy łyżki),
  • Wywar warzywny (około dwóch litr),
  • Starty parmezan (około dwie łyżki),
  • Natka pietruszki,
  • Szczypta soli oraz pieprzu (do smaku).

Przygotowanie:

Na początku warto przygotować podgrzybki. Dokładnie je oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Duś je pod przykryciem przez około 15 minut.

Drobno posiekaj cebulę, a następnie do głębokiej patelni wlać dwie łyżki oliwy z jedną łyżką masła. Gdy to się nagrzeje, wrzucić cebulę i poczekać aż się zeszkli. Do tego dodaj trzy łyżki wody i wrzuć ryż. Smaż przez około 3 minuty. W międzyczasie wlewaj łyżkę wywaru warzywnego.

Gdy bulion odparuje, dodawaj kolejną porcję. Mieszaj cały czas danie, aby się nie przypaliło. Mieszanie i dolewanie z odparowywaniem powtarzać do czasu, aż ryż stanie się al dente.

Kiedy ryż jest już gotowy, dodaj przygotowanie wcześniej grzyby i dokładnie wymieszaj. Całość posyp parmezanem i odstaw na około dwie minuty. Danie możesz przyprawić natką pietruszki.

Zobacz także: Flaki z boczniaków - koniecznie sprawdź przepis na to wegetariańskie danie

Lubisz gotować? Koniecznie weź udział w naszym quizie.

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów