Poczuj moc świąt – podaruj bliskim słodkie, magiczne chwile!

Artukuł sponsorowany 20.12.2017
Poczuj moc świąt – podaruj bliskim słodkie, magiczne chwile!

Już sama myśl o zbliżających się świętach jest wyjątkowo przyjemna i niezwykle pozytywnie nastraja. Spokojna, rodzinna atmosfera, błogi wypoczynek, pięknie przystrojony dom, niepowtarzalny zapach żywej choinki i oczywiście aromat świątecznych wypieków, którym nie oprze się nikt.

Uczyń z robienia świątecznych deserów i pieczenia ciast świetną zabawę w gronie najbliższych. Zgromadź więc całą rodzinę i spędźcie razem słodkie, magiczne chwile! Nie masz pomysłu na ciekawe wypieki świąteczne? Postaw na przysmaki z kremem Nutella w roli głównej – oto kilka propozycji!

Migdałowe ciasteczka z kremem Nutella

Kruche ciasteczka sprawdzają się zawsze, a już szczególnie w czasie świąt Bożego Narodzenia! Obecnie, dzięki dostępności rozmaitych foremek w świątecznych kształtach, bez trudu stworzysz pyszne choinki, gwiazdki, dzwonki, bałwanki i wiele innych. Ciastka są niezwykle smaczne i proste w wykonaniu – zwłaszcza młodsi członkowie rodziny będą się doskonale bawić podczas wycinania kształtów i dekorowania już upieczonych ciasteczek.

Potrzebne składniki:

  • 300 g mąki tortowej
  • 125 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 125 g zmielonych migdałów
  • 5 g soli drobnoziarnistej
  • perełki z cukru do dekoracji (lub inne ozdoby)
  • 150 g kremu Nutella

Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę oraz cukier puder. Następnie dodaj do miski, migdały, sól, masło – całość wymieszaj. Rozwałkuj ciasto, przykryj folią i odstaw na 2 godziny do lodówki. Wytnij określone kształty z ciasta, ułóż ciasteczka na blasze i piecz w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut. Po wystudzeniu udekoruj ciastka kremem Nutella oraz cukrowymi ozdobami w dowolny sposób. 

Ludziki z piernika z kremem Nutella

Korzenne aromaty są nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia, dlatego z całą pewnością na stole i na choince nie może zabraknąć piernikowego akcentu! Piernikowe ludziki to kolejna fantastyczna propozycja na świąteczne smakołyki i wspólną zabawę podczas przygotowywania ciasteczek.

Potrzebne składniki:

  • 190 g mąki
  • 60 g masła
  • 60 g miodu
  • 90 g brązowego cukru
  • 1 żółtko
  • 2 g przyprawy do piernika
  • 2,5 g sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g cukru pudru
  • 120 g kremu Nutella

W pierwszej kolejności wymieszaj ze sobą miód, cukier i masło, dodaj żółtko. Do oddzielnej miski przesiej mąkę, sodę i dodaj do nich przyprawę do piernika. Połącz składniki z obu misek, owiń ciasto folią i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i przy pomocy foremki powycinaj piernikowe ludziki (możesz oczywiście użyć także innych kształtów). Wyłóż ciastka na blachę i piecz w temperaturze 160 st. C przez około 9 minut.

Zdejmij ciasteczka z blachy dopiero, gdy wystygną. Połowę ludzików posmaruj kremem Nutella, a następnie złącz je z nieposmarowanymi ciasteczkami. Przygotuj lukier (połącz cukier puder z sokiem z cytryny) i udekoruj nim pierniczki wedle uznania.

Świąteczna strucla z kremem Nutella

Jeszcze jednym pysznym wypiekiem świątecznym, w tworzenie którego może się zaangażować cała rodzina, jest strucla z orzechami, rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczy oraz kremem Nutella. Wygląda i smakuje wspaniale – aż trudno uwierzyć, że jest tak prosta w przygotowaniu!

Potrzebne składniki:

  • 220 g mąki
  • 7 g świeżych drożdży
  • 110 ml mleka
  • 20 g cukru
  • 3 g soli
  • skórka z połowy cytryny
  • 100 g masła
  • sok jabłkowy
  • garść rodzynek, orzechów laskowych i kandyzowanej skórki pomarańczy

Zacznij od podgrzania soku jabłkowego. Gdy się zagotuje, wrzuć do niego rodzynki i zdejmij z ognia. Rozpuść drożdże w mleku, dodaj mąkę, sól cukier, skórkę z cytryny. Całość zagnieć. Gdy ciasto będzie już elastyczne, dodaj masło. Odsącz rodzynki, dodaj je do ciasta wraz z orzechami i skórką pomarańczy, ponownie ugniataj przez kilka minut do wymieszania składników. Przełóż ciasto na miskę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po tym czasie włóż ciasto do lodówki na kolejną godzinę. Rozwałkuj ciasto, złóż je na pół, wyłóż na blachę i piecz w temperaturze 180 st. C przez 40 minut. Gdy ciasto ostygnie, przekrój je wzdłuż, posmaruj kremem Nutella i ponownie połącz. Wierzch strucli posmaruj delikatnie stopionym masłem oraz oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na: https://www.nutella.com/pl/pl/swiateczne-przepisy

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów